Πόσα θα πληρώσουν οι πολίτες για τους ΣΥΟΠ λόγω φοιτητών Αγγλίας

Το ακριβές ποσό θα ξεκαθαριστεί από τον τελικό αριθμό των στρατεύσιμων που θα απολυθούν για να πάνε να σπουδάσουν

Ποσό που ξεπερνά τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ φαίνεται πως θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για κατ’ εξαίρεση προσωρινή απόλυση στρατεύσιμων της 2020 ΕΣΣΟ οι οποίοι εξασφάλισαν θέση σε Πανεπιστήμια της Αγγλίας.

Όπως πληροφορείται η Brief, κατά την χθεσινή (10/9) συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, τόσο ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, όσο και η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, δεν ήταν σε θέση να δώσουν ακριβή στοιχεία ως προς τον αριθμό των στρατεύσιμων που θα απολυθούν προσωρινά για να πάνε για σπουδές, ούτε και το ακριβές κόστος.

Πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε χθες συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος ανέρχεται στις 667.000 ευρώ, και αφορά την πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) για κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί τους τελευταίους δύο μήνες του έτους, με το κόστος ανά μήνα να ξεπερνά τις 330.000 ευρώ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στην βάση τούτου, εκτιμάται πως το τελικό κόστος από την απόφαση του Υπουργικού θα ξεπεράσει τα 3,6 εκατ. ευρώ και ίσως αγγίξει ακόμη και τα 4 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον ακριβή αριθμό των στρατεύσιμων που τελικά θα βγάλουν προσωρινά το χακί για να πάνε για σπουδές και τις ανάγκες σε ΣΥΟΠ που θα προκύψουν.

Σημειώνεται, πάντως, πως το Υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι θα χρειαστεί η πρόσληψη 200 περίπου ΣΥΟΠ για την κάλυψη του εν λόγω κενού, ενώ άλλες 78 περίπου θέσεις ΣΥΟΠ θα προκηρυχθούν για κάλυψη υφιστάμενων κενών από την μη ανανέωση της σύμβασης αντίστοιχου αριθμού Συμβασιούχων Οπλιτών.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως το εάν θα ισχύσει τελικά ή όχι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για προσωρινή απόλυση οπλιτών, θα ξεκαθαρίσει πλήρως την άλλη Παρασκευή (18/9).

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, το εάν θα ισχύσει ή όχι η απόφαση του Υπουργικού θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για έγκριση ή όχι του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που έστειλε χθες (10/9) στο Κοινοβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών, με την μορφή του κατεπείγοντος.

Ο Υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε, ακόμη, πως τίποτα δεν είναι βέβαιο, αφού εάν δεν εγκριθεί από την Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, τότε δεν θα είναι εφικτή η πρόσληψη των ΣΥΟΠ και ως εκ τούτου δεν θα ισχύσει η απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ακόμη πως, «δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά», αφού, όπως είπε, η απόφαση που λήφθηκε θεωρείται ως η καλύτερη δυνατή λύση με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως, περίπου 300 στρατιώτες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, μέχρι στιγμής, για προσωρινή απόλυση, αλλά ο ακριβής αριθμός θα ξεκαθαρίσει μόλις υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις, εάν και εφόσον εγκριθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Μ.ΑΔ.

 
11262
Thumbnail