Πόση ώρα ανάπαυσης δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε συνθήκες καύσωνα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι για την εργασία σε συνθήκες καύσωνα 

Κόκκινη προειδοποίηση εξέδωσε για σήμερα Δευτέρα (31/8) το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει μέχρι τους 44 βαθμούς Κελσίου.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, το πρωί ασθενείς, 3 μποφόρ και αργότερα μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα, στα προσήνεμα, λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 44 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 34 στα δυτικά και στα βόρεια παράλια και γύρω στους 36 βαθμούς στα υπόλοιπα παράλια, καθώς και στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, αρχικά ασθενείς και τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και αργότερα ασθενείς, μέχρι 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη, αλλά τοπικά, στα δυτικά και στα βόρεια, λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νοτιοανατολικά και στα ανατολικά παράλια και γύρω στους 21 βαθμούς στα υπόλοιπα παράλια, καθώς και στα ψηλότερα ορεινά.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Με αφορμή την ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, η Brief συνέλεξε πληροφορίες (από το Υπουργείο Εργασίας) για το τι ισχύει σε συνθήκες καύσωνα, τι επιτρέπεται και τι όχι στην εργασία και τι πρέπει να έχουν υπόψη εργοδότες και εργαζόμενοι. 

Στον Πίνακα πιο κάτω παρουσιάζεται το ποσοστό χρόνου εργασίας - αλλαγή εργασίας/ανάπαυση σε κάθε περίπτωση, ενώ ταυτόχρονα έχει συνταχθεί με την προϋπόθεση ένδυσης του εργαζομένου με ελαφριά, θερινή ενδυμασία. α

Σε περίπτωση που η εκτέλεση μιας εξειδικευμένης εργασίας απαιτεί ειδική στολή, βαρύτερη ή με μεγαλύτερη θερμομονωτική ικανότητα ή που παρεμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα, τότε το επιτρεπόμενο όριο έκθεσης του εργαζομένου στην θερμότητα θα πρέπει να μειωθεί, ανάλογα με το είδος της στολής και της εκτελούμενης εργασίας.

Οι αναγραφόμενες τιμές θεωρείται ότι επιτρέπουν στον εργαζόμενο, που εφοδιάζεται επαρκώς με νερό και αλάτι (για την αποφυγή αφυδάτωσης), να λειτουργήσει αποτελεσματικά κάτω από τις δεδομένες εργασιακές συνθήκες, χωρίς η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός του να υπερβεί τους 38°C, ήτοι χωρίς βλαπτικές επιπτώσεις για την υγεία του.

Οι πιο πάνω οριακές τιμές αφορούν εκείνους τους εργαζομένους που δεν περιλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς και στις έγκυες και γαλουχούσες μητέρες.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Παραδείγματα:
α) Έστω ότι σε έναν χώρο εργασίας η θερμοκρασία και η υγρασία έχουν μετρηθεί και είναι 38°C και 30%, αντίστοιχα.

  • Για ελαφριά εργασία, με βάση τον Πίνακα 5, η εργασία πρέπει να είναι συνεχής. 
  • Για μέτρια εργασία, πρέπει να εφαρμόζεται 75% εργασία και 25% αλλαγή εργασίας/
  • ανάπαυση ανά ώρα.
  • Για βαριά εργασία, πρέπει να εφαρμόζεται 50% εργασία και 50% αλλαγή εργασίας/ανάπαυση ανά ώρα.

β) Έστω ότι σε έναν χώρο εργασίας η θερμοκρασία και η υγρασία έχουν μετρηθεί και είναι 40°C και 28%, αντίστοιχα.

  • Για ελαφριά εργασία, με βάση τον Πίνακα 5, η εργασία πρέπει να είναι συνεχής. 
  • Για μέτρια εργασία, πρέπει να εφαρμόζεται 50% εργασία και 50% αλλαγή εργασίας/
  • ανάπαυση ανά ώρα.
  • Για βαριά εργασία, πρέπει να εφαρμόζεται 25% εργασία και 75% αλλαγή εργασίας/ ανάπαυση ανά ώρα.