Πόσο διαρκεί η εξέταση αιτήσεων επιδότησης ενοικίου εκτοπισθέντων

Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και τα ποσά επιδότησης – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκτοπισθέντες

Αρκετά χρονοβόρα φαίνεται πως είναι η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων για επιδότηση ενοικίου από εκτοπισθέντες, σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιεί στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος που υποβλήθηκε από τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Κυριάκο Χατζηγιάννη.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, «στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί κάποια καθυστέρηση ως προς την εξέταση των αιτήσεων που υποβάλλονται από δικαιούχους εκτοπισθέντες στην Υπηρεσία Μερίμνης Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ) για επιδότηση ενοικίου λόγω της μείωσης του προσωπικού, αλλά και της αύξησης του αριθμού των επιδοτούμενων».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σήμερα, προσθέτει, μετά την πρόσφατη πρόσληψη προσωπικού ορισμένης διάρκειας (12 άτομα) το χρονικό πλαίσιο εξέτασης των αιτήσεων για επιδότηση ενοικίου από την ΥΑΜΑΠΕ, έχει διαμορφωθεί ως ακολούθως:

  • Χρονικό πλαίσιο εξέτασης νέας αίτησης από μονήρη άτομα και οικογένειες:
    -2-3 μήνες στην Επαρχία Λευκωσίας
    -2 μήνες στην Επαρχία Λεμεσού/Πάφου
    -3-4 μήνες στις Επαρχίες Λάρνακας/Αμμοχώστου
  • Χρονικό πλαίσιο εξέτασης νέας αίτησης από φοιτητές (νέους και υφιστάμενους φοιτητές):
    -3-4 μήνες στην Επαρχία Λευκωσίας
    -2 μήνες στην Επαρχία Λεμεσού/ Πάφου
    -Οι Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου δεν έχουν επιδοτούμενους φοιτητές
  • Χρονικό πλαίσιο επανεξέτασης και επανένταξης υφισταμένων επιδοτούμενων μονήρων ατόμων και οικογενειών, στα πλαίσια ετήσιου ελέγχου:
    -2 μήνες στην Επαρχία Λευκωσίας
    -2 μήνες στις Επαρχίες Λεμεσού/Πάφου
    -3-4 μήνες στις Επαρχίες Λάρνακας/Αμμόχωστου

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως, οι δικαιούχοι λαμβάνουν αναδρομικά όλα τα ποσά επιδότησης, νοουμένου ότι θα εγκριθεί με βάση τα κριτήρια η αίτηση τους.

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Το Σχέδιο Επιδότησης Ενοικίου
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως για επιδότηση ενοικίου σε μονήρη άτομα και οργανικές οικογένειες, αίτηση μπορεί να υποβληθεί μόνο από εκτοπισθέντες κατόχους Προσφυγικής Ταυτότητας «χωρίς περιορισμούς» ή από παθόντες κατόχους Βεβαίωσης / Πιστοποιητικού από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων.

Τονίζεται πως, η υποβολή της αίτησης γίνεται μόνον μετά την ενοικίαση, αφού απαιτείται η προσκόμιση ενοικιαστηρίου εγγράφου (χαρτοσημασμένο στον ΄Εφορο Χαρτοσήμων όταν η αξία της Σύμβασης υπερβαίνει τις €5.000) μαζί με τελευταία απόδειξη πληρωμής ενοικίου, στοιχεία που αφορούν τη σύνθεση της οικογένειας, τα οικογενειακά εισοδήματα και αντίγραφο του Τραπεζικού Λογαριασμού [ΙΒΑΝ] (στο όνομα του αιτητή/τριας).

Σε περίπτωση έγκρισης το επίδομα καταβάλλεται αναδρομικά στο δικαιούχο από την ημερομηνία λήψης της αίτησης και η καταβολή γίνεται με έμβασμα μέσω τραπέζης στο λογαριασμό του αιτητή/αιτήτριας.

Για σκοπούς υπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα της οικογένειας όπως πιο κάτω:

  • Λαμβάνεται υπόψη το 100% του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος μαζί με τον 13ο μισθό για το σύζυγο (άντρα) και το 50% του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος μαζί με τον 13ο μισθό για τη σύζυγο (γυναίκα).
  • Δίδονται εκπτώσεις 854 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, 1.708 ευρώ για κάθε τέκνο φοιτητή (είτε φοιτά στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό συμπεριλαμβανομένου και του φοιτητή για τον οποίο υποβάλλεται η αίτηση).

Σημειώνεται πως, το καταβαλλόμενο επίδομα μειώνεται σε περίπτωση συγκατοίκησης. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι ο/η αιτητής/τρια ή το άλλο μέλος του ζεύγους δεν πρέπει να κατέχει ή/και να κατείχε στο παρελθόν οικιστική μονάδα, αλλά και ούτε να έλαβαν στο παρελθόν στεγαστική βοήθεια από το κράτος.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Τονίζεται, επίσης, ότι η ενοικιαζόμενη οικιστική μονάδα δεν πρέπει να είναι ιδιοκτησίας του αιτητή ή του άλλου μέλους του ζεύγους και δεν πρέπει να ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο α’ βαθμού. Σε περίπτωση που η ενοικίαση γίνεται από Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης στην οποία μέτοχοι είναι α’ βαθμού συγγενείς προς τον αιτητή-ενοικιαστή, με ποσοστό συμμετοχής πέραν του 50%, δεν παραχωρείται επίδομα ενοικίου.

Επιπρόσθετα, η οικογένεια του αιτητή δεν θα πρέπει να έχει αποταθεί στην Επιτροπή Αποζημιώσεων για πώληση περιουσίας στις κατεχόμενες περιοχές.

Υπάρχουν καθορισμένα εισοδηματικά κριτήρια ανάλογα της σύνθεσης της οικογένειας και του ύψους του συνολικού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος ως ακολούθως:

Επιδότηση ενοικίου σε φοιτητές
Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές, αξίζει να αναφερθεί πως, αίτηση μπορεί να υποβληθεί μόνο από εκτοπισθέντες κατόχους Προσφυγικής Ταυτότητας «χωρίς περιορισμούς» ή από παθόντες κατόχους Βεβαίωσης / Πιστοποιητικού από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι φοιτητές μέχρι επιπέδου Μάστερ σε αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας ιδρύματα στην Κύπρο. Προς τούτο προσκομίζεται Βεβαίωση εγγραφής στο Εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων είναι η 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους και η υποβολή της αίτησης γίνεται μόνον μετά την ενοικίαση, αφού και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η προσκόμιση ενοικιαστηρίου εγγράφου (χαρτοσημασμένο στον ΄Εφορο Χαρτοσήμων όταν η αξία της Σύμβασης υπερβαίνει τις €5.000) μαζί με τελευταία απόδειξη πληρωμής ενοικίου, στοιχεία που αφορούν τη σύνθεση της πατρικής οικογένειας, τα οικογενειακά εισοδήματα και αντίγραφο του Τραπεζικού Λογαριασμού [ΙΒΑΝ] (στο όνομα του αιτητή/τριας).

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ <<<

Σε περίπτωση έγκρισης το επίδομα καταβάλλεται αναδρομικά στο δικαιούχο από την ημερομηνία λήψης της αίτησης, ενώ η καταβολή γίνεται με έμβασμα μέσω τραπέζης στο λογαριασμό του αιτητή.

Τονίζεται πως, για σκοπούς υπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα της πατρικής οικογένειας όπως πιο κάτω εκτός και εάν ο φοιτητής παράλληλα με τη φοίτηση του εργάζεται. Υπολογισμός εισοδηματικού κριτηρίου:

  • Λαμβάνεται υπόψη το 100% του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος μαζί με τον 13ο μισθό για το σύζυγο (άντρα) και το 50% του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος μαζί με τον 13ο μισθό για τη σύζυγο (γυναίκα).Για αδέλφια που διαμένουν με την πατρική οικογένεια και εργάζονται λαμβάνεται υπόψη το 50% του ακαθάριστου εισοδήματος τους συμπεριλαμβανομένου του 13ου μισθού.
  • Δίδονται εκπτώσεις 854 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, 1708 ευρώ για κάθε τέκνο φοιτητή (είτε φοιτά στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό συμπεριλαμβανομένου και του φοιτητή για τον οποίο υποβάλλεται η αίτηση).

Τονίζεται, δε, πως το καταβαλλόμενο επίδομα μειώνεται σε περίπτωση συγκατοίκησης, ενώ ο/η δεν πρέπει να κατέχει ή/και να κατείχε στο παρελθόν οικιστική μονάδα και δεν πρέπει να έλαβε στο παρελθόν στεγαστική βοήθεια από το κράτος.

Επίσης, η ενοικιαζόμενη οικιστική μονάδα δεν πρέπει να είναι ιδιοκτησίας του αιτητή και δεν πρέπει να ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο α’ βαθμού. Σε περίπτωση που η ενοικίαση γίνεται από Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης στην οποία μέτοχοι είναι α’ βαθμού συγγενείς προς τον αιτητή-ενοικιαστή, με ποσοστό συμμετοχής πέραν του 50%, δεν παραχωρείται επίδομα ενοικίου.

Επιπρόσθετα, η ενοικιαζόμενη κατοικία δεν πρέπει να είναι σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πατρική οικία, ενώ η οικογένεια του αιτητή δεν θα πρέπει να έχει αποταθεί στην Επιτροπή Αποζημιώσεων για πώληση περιουσίας στις κατεχόμενες περιοχές.

Υπάρχουν καθορισμένα εισοδηματικά κριτήρια ανάλογα της σύνθεσης της πατρικής οικογένειας και του ύψους του συνολικού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος ως ακολούθως:

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το Σχέδιο Επιδότησης Ενοικίου σε Εκτοπισθέντες, όπως επίσης και για τα έντυπα για τις αιτήσεις εδώ.  

Μάριος Αδάμου