Πότε θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας – Τι εκτιμά ο Χάρης

Οι εκτιμήσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας / Τι είπε στην εκπομπή «Παρασκήνιο»
  • Τι απαντά σε σχέση με τις επικρίσεις για το κλείσιμο του Συνεργατισμού και πώς σχολιάζει τις διαφορετικές εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ για την οικονομία
  • Υπάρχει ή όχι πλάνο για την ανάκαμψη της οικονομίας; 
  • Πότε αναμένει ότι θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας και θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Τις εκτιμήσεις του για τον χρόνο ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, ανέλυσε στην εκπομπή «Παρασκήνιο» της DigitalTv ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα αισιοδοξία για υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού τις επόμενες μέρες.

Ειδικότερα κι ερωτηθείς πότε να αναμένουμε την ανάκαμψη της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε, «πολύ-πολύ σύντομα. Σχεδόν αμέσως, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία θα προέλθει βασικά όταν ανεβάσουν ρυθμό οι εμβολιασμοί, η κυπριακή οικονομία, όπως και η ευρωπαϊκή οικονομία, θα ανακάμψει», εκτίμησε.

Ως προς το πότε πιστεύει ότι θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, υπέδειξε πως αυτό εξαρτάται από τον ρυθμό των εμβολιασμών, εκφράζοντας την ελπίδα «να έχουμε καλά νέα από την Ευρώπη μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, με επιπρόσθετες αδειοδοτήσεις που θα επιτρέψουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων». 

«Όταν ξεκινήσουν πολύ πιο μαζικοί εμβολιασμοί θα υπάρξει άρση ή ριζική, ουσιαστική χαλάρωση των μέτρων και τότε θα υπάρξει αυτή η απότομη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας», τόνισε λέγοντας πως αναμένει ότι το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει και καλό τουριστικό ρεύμα και άνοιγμα όλων, ουσιαστικά, των παραγωγικών τομέων της κυπριακής οικονομίας. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Πετρίδης: Οι 3 συνέπειες από νέα καταψήφιση προϋπολογισμού <<<

Έχουμε πλάνο για ανάκαμψη της οικονομίας;
Κληθείς να πει εάν υπάρχει πλάνο για την ανάκαμψη της οικονομίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε καταφατικά, υποδεικνύοντας πως «αυτό το πλάνο ήδη υλοποιείται από την πρώτη στιγμή, ενεργώντας ταχύτατα με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και εφαρμόζοντας ένα πλαίσιο μέτρων κρατικής παρέμβασης, επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, μέτρων τραπεζικής φύσεως, ένα πλαίσιο για το οποίο μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνέχεια και η ενίσχυση του με ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που είναι και εφικτά να δαπανούνται, λόγω και της καλής πορείας που είχε προηγηθεί στην κυπριακή οικονομία».
 
«Εφαρμόζεται, λοιπόν, υλοποιείται μία πολιτική, η οποία στόχο έχει να παρέχει βοήθεια στα νοικοκυριά, στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις, προκειμένου να αντέξουν για ακόμη κάποιο διάστημα, για ακόμη μερικές εβδομάδες θέλω να ελπίζω, μέχρι να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, να ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα και να πάρει μπρος η διαδικασία της ανάκαμψης».

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε και την εκτίμηση ότι, «νοουμένου ότι θα έχουμε σε λίγες μέρες από σήμερα προϋπολογισμό, η κυπριακή οικονομία θα αντέξει, όχι χωρίς απώλειες, όχι χωρίς κόστος». 

«Δεν υπάρχει οικονομία, από την οικονομία των ΗΠΑ μέχρι την Γερμανία ή την Ολλανδία, που να μην έχει πληγεί. Άρα, όχι χωρίς κόστος, όχι χωρίς απώλειες, αλλά θα καταφέρει να παραμείνει όρθια και να ανακάμψει και πριν από το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους θα έχει εκκινήσει μία δυναμική ανάκαμψη», εξήγησε περαιτέρω.

Η απάντηση στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ
Σε σχόλιο ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τον ΔΗΣΥ και την Κυβέρνηση, τόσο για τις εκτιμήσεις για την οικονομία όσο και για τα μέτρα που λαμβάνονται, ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε «πρώτον, πότε το ΑΚΕΛ συμφώνησε σε οτιδήποτε και δεύτερον, πότε δικαιώθηκε, έστω και σε κάτι που σχετίζεται με την οικονομική πολιτική;».

Σε παρατήρηση, δε, πως είναι η αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως, «δυστυχώς δεν είναι η αξιωματική αντιπολίτευση που θα μας άξιζε». «Δεν είναι μία αξιωματική αντιπολίτευση που δείχνει, τουλάχιστον, ότι έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και δεν είναι μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία λειτουργεί με τρόπο εποικοδομητικό και υποστηρικτικό», επεσήμανε. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δεν προηγήθηκε τελικά διαβούλευση με τα κόμματα για προϋπολογισμό;
Σε ό,τι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό και κληθείς να πει γιατί δεν έγινε νωρίτερα η διαβούλευση με τα κόμματα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «ο Υπουργός Οικονομικών έκανε την πιο έγκαιρη και την πιο εκτενή διαβούλευση με τα κόμματα για τον προϋπολογισμό. Συνεπώς, δεν νομίζω να ισχύει ότι η κυβέρνηση ή το οικονομικό επιτελείο παρέλειψε να επιδιώξει τον διάλογο ή την διαβούλευση», είπε. 

«Είχαμε δει τον προηγούμενο μήνα, τον Δεκέμβριο, κόμματα που είχαν καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, να βγαίνουν και να λένε, να διεκδικούν την πατρότητα, ότι εκείνο το μέτρο που είναι στον προϋπολογισμό μπήκε λόγω δικών μας εισηγήσεων προς την Κυβέρνηση. Πώς πέρασαν, διοχετεύτηκαν αυτές οι εισηγήσεις, που τις είχε ενσωματώσει ο Υπουργός ήδη από την αρχική εκδοχή του προϋπολογισμού;», διερωτήθηκε υπογραμμίζοντας ότι «συνεπώς, νομίζω ότι το να λένε κάποιοι πως δεν πέρασε ο προϋπολογισμός επειδή δεν έγινε διαβούλευση, νομίζω δεν είναι ένα επιχείρημα που στέκει».

Κλείσιμο Συνεργατισμού
Σε σχέση με την κριτική που συνεχίζει να δέχεται για το κλείσιμο του Συνεργατισμού, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «ήταν η κίνηση που αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα». 

«Αν ήταν μία κίνηση αρνητική, επιβαρυντική για την κυπριακή οικονομία, δεν θα είχαμε υποβάθμιση, όπως είχαμε μερικές μέρες μετά την παρέμβαση του κράτους τότε στην Λαϊκή Τράπεζα;», διερωτήθηκε σημειώνοντας πως μία βδομάδα μετά την εν λόγω παρέμβαση «είχαμε υποβάθμιση και βρεθήκαμε οριστικά εκτός επενδυτικής βαθμίδας».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Δώδεκα μέρες μετά τη συμφωνία για τον διαχωρισμό και την πώληση του Συνεργατισμού, αναβαθμίστηκε η κυπριακή οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα με επίκληση αυτής της συμφωνίας», υπογράμμισε διερωτώμενος «χρειάζεται να πω οτιδήποτε άλλο; Χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη τεκμηρίωση ότι ήταν μία απόφαση επωφελείς για την οικονομία μας, που μας αναβάθμισε στην επενδυτική βαθμίδα και ήταν, ίσως, η πιο καθοριστική κίνηση εξυγίανσης του τραπεζικού μας συστήματος;».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, στην εκπομπή «Παρασκήνιο» στο ακόλουθο βίντεο»:

Μάριος Αδάμου
 
21620