Πότε θα γίνουν οι πληρωμές για τα επιδόματα στα ορεινά

Αυξημένες σε σχέση με πέρυσι οι αιτήσεις - Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι των δύο επιδομάτων

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Με ανυπομονησία περιμένει αρκετός κόσμος τις πληρωμές για τα επιδόματα των ορεινών, για τα οποία οι αιτήσεις είχαν ξεκινήσει στις 4 Απριλίου.

Η αναμονή όμως θα συνεχιστεί για ακόμα λίγους μήνες αφού, σύμφωνα με επίσημη πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι πληρωμές για τα εν λόγω επιδόματα θα γίνουν εντός του τελευταίου τριμήνου του 2022. Σημειώνεται επίσης ότι οι πληρωμές θα γίνουν στους λογαριασμούς με τραπεζικό έμβασμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την παρούσα φάση οι Επαρχιακές Διοικήσεις, ως Φορείς Υλοποίησης των συγκεκριμένων Σχεδίων Επιδομάτων, ακόμη παραλαμβάνουν αιτήσεις και βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της εξέτασης τους. Άρα λόγο αυτού, οι πληρωμές πρέπει να περιμένουν. 

Ιδιαίτερα ικανοποιητικό είναι όμως το γεγονός ότι, οι αιτήσεις φέτος αναμένεται να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Όπως ανέφερε η αρμόδια πηγή του ΥΠΕΣ στην Brief, αυτή η αύξηση αναμένεται να καταγραφεί επειδή εντάχθηκαν πρόσθετες κοινότητες ενώ αφαιρέθηκαν εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων.

Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες για τα επιδόματα

1ο Επίδομα - Επίδομα θέρμανσης

Να υπενθυμίσουμε ότι, το πρώτο επίδομα είναι το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Βοήθειας στα Πλαίσια Στήριξης των Κατοίκων Ορεινών Κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων, γνωστό και ως επίδομα θέρμανσης που δίνεται κάθε χρόνο και αφορά κατοίκους ορεινών κοινοτήτων με υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων.

Λόγω όμως της αλλαγής της μεθοδολογίας υπολογισμού των υψομέτρων των κοινοτήτων, βάσει του μέγιστου υψομέτρου των οικιστικών ζωνών της κοινότητας, αντί του υψομέτρου του κέντρου της κατοικημένης περιοχής που ίσχυε μέχρι πέρυσι, εντάσσονται πρόσθετα ακόμη εννέα κοινότητες/ περιοχές με πληθυσμό 1.880 κατοίκους περίπου (και αυτές είναι ο Άγιος Γεώργιος Λεμεσού, η Τριμήκληνη, η Πιττοκόπος, η Κορφή, η Ορά, η Κρίτου Τέρα, η Λυσός, οι Καπέδες και τα Κελοκέδαρα).

Επίσης, 37 ακόμα κοινότητες αναβαθμίζονται σε κατηγορία με μεγαλύτερο ποσό επιδότησης ανά νοικοκυριό. Σαν αποτέλεσμα, το σχέδιο καλύπτει πλέον, συνολικά 119 κοινότητες, με πληθυσμό 25.500 κατοίκους. 

Δικαίωμα στην οικονομική βοήθεια έχουν όλοι οι Κύπριοι και Ευρωπαίοι υπήκοοι (συμπεριλαμβανομένων και εργατών ή/και υπαλλήλων), οι οποίοι διαμένουν μόνιμα σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κατοικία/υποστατικό σε κοινότητες με υψόμετρο μεγαλύτερο ή ίσο των 600 μέτρων και αποδεδειγμένα διαμένουν για όλη τη διάρκεια του χρόνου στην κοινότητα κατά τα τελευταία τουλάχιστον δύο έτη.

Τα ποσά

Η οικονομική βοήθεια καταβάλλεται ανά έτος και το ποσό που εμβάζεται στον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε αιτητή, υπολογίζεται στη βάση των πιο κάτω:

- Για κάθε νοικοκυριό/ οικιστική μονάδα ανάλογα με το υψόμετρο της κοινότητας όπου διαμένει:

(α) €175 (υψόμετρο 600-800μ.)

(β) €225 (υψόμετρο 801-1000 μ.)

(γ) €260 (υψόμετρο 1001μ. και άνω)

Πρόσθετα,

- για κάθε συνταξιούχο άτομο €85

- για κάθε μη συνταξιούχο άτομο €165

«Συνταξιούχο άτομο», για τους σκοπούς του παρόντος Σχεδίου, είναι άτομο το οποίο έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Δείτε πιο κάτω αναλυτικά τα χωριά που εμπίπτουν στο σχέδιο

1

2

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την αίτηση για το Επίδομα θέρμανσης

2ο Επίδομα - Επίδομα για κόστος μετάβασης

Αναφορικά με το επίδομα κάλυψης κόστους μετάβασης, αυτό δόθηκε κατά την περσινή χρονιά για πρώτη φορά. 

Το σχέδιο αυτό έχει αλλαγές φέτος. Πιο συγκεκριμένα επιτρέπει την ένταξη Κοινοτήτων που βρίσκονται σε υψόμετρο ίσο ή μεγαλύτερο των 700 μέτρων και που ταυτόχρονα βρίσκονται σε χιλιομετρική απόσταση μεταξύ 30-39χλμ από το πλησιέστερο αστικό κέντρο. Με τον τρόπο αυτό επετεύχθη η ένταξη στο Σχέδιο 24 πρόσθετων κοινοτήτων/περιοχών, ανεβάζοντας το σύνολο των επωφελούμενων Κοινοτήτων από 106 σε 130 με συνολικό πληθυσμό τις 27,000 κατοίκους.

Επιπλέον σε κάθε μη συνταξιούχο ενήλικο εργαζόμενο πρόσωπο που περιλαμβάνεται στο νοικοκυριό, παραχωρείται το επίδομα χωρίς την ύπαρξη του οποιουδήποτε εισοδηματικού κριτηρίου, σε αντίθεση με τι συνέβαινε μέχρι πρότινος που το επίδομα ήταν συνάρτηση των εισοδηματικών κριτηρίων της οικογένειας στην οποία ανήκε ο δικαιούχος.

Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης

Δικαίωμα στην οικονομική βοήθεια έχουν όλοι οι Κύπριοι και Ευρωπαίοι υπήκοοι, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κατοικία/υποστατικό σε κοινότητες/περιοχές με απόσταση τουλάχιστον 40χλμ από αστικό κέντρο ή 30-39χλμ από αστικό κέντρο και ταυτόχρονα με υψόμετρο μεγαλύτερο ή ίσο των 700μ και αποδεδειγμένα διαμένουν για όλη τη διάρκεια του χρόνου στη κοινότητα/περιοχή κατά τα τελευταία τουλάχιστον δύο έτη και εργάζονται (ανεξαρτήτως τόπου εργασίας).

Τα ποσά

Η οικονομική βοήθεια καταβάλλεται ανά έτος και το ποσό που εμβάζεται στον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε αιτητή, υπολογίζεται στη βάση των πιο κάτω:

- Για κάθε μη συνταξιούχο ενήλικο εργαζόμενο πρόσωπο/μέλος που περιλαμβάνεται στο νοικοκυριό/οικιστική μονάδα και ανάλογα με την απόσταση της κοινότητας όπου διαμένει από αστικό κέντρο:

(α) €300 το χρόνο ανά μη συνταξιούχο ενήλικο εργαζόμενο πρόσωπο, μέλος νοικοκυριού, που κατοικεί σε Κοινότητα/Περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 40-59χλμ από το πλησιέστερο αστικό κέντρο ή σε Κοινότητα/Περιοχή σε απόσταση 30-39χλμ και που ταυτόχρονα βρίσκεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο ή ίσο των 700μ.

(β) €500 το χρόνο ανά μη συνταξιούχο ενήλικο εργαζόμενο πρόσωπο, μέλος νοικοκυριού, που κατοικεί σε Κοινότητα/Περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 60-79χλμ. από το πλησιέστερο αστικό κέντρο.

(γ) €600 το χρόνο ανά μη συνταξιούχο ενήλικο εργαζόμενο πρόσωπο, μέλος νοικοκυριού, που κατοικεί σε Κοινότητα/Περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη η ίση των 80χλμ. από το πλησιέστερο αστικό κέντρο.

1

«Ενήλικο άτομο», για σκοπούς του παρόντος Σχεδίου, είναι άτομο το οποίο έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

«Εργαζόμενο άτομο», για σκοπούς του παρόντος Σχεδίου, είναι άτομο το οποίο εργάζεται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

«Μη συνταξιούχο άτομο», για τους σκοπούς του παρόντος Σχεδίου, είναι άτομο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Δείτε πιο κάτω αναλυτικά τα χωριά που εμπίπτουν στο σχέδιο

1

2

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την αίτηση για το Επίδομα για κόστος μετάβασης

Μεγάλο ενδιαφέρον και για τα Στεγαστικά Σχέδια

Να σημειώσουμε επίσης ότι, σύμφωνα με τα όσα πληροφορούμαστε, από τον Ιούλιο του 2019, μέσω των στεγαστικών Σχεδίων του Υπουργείου Εσωτερικών, εγκρίθηκαν συνολικά 694 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ποσό ύψους €24,3εκατ., κάτι το οποίο καταδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα εν λόγω Σχέδια.

Υπενθυμίζεται ότι, τα Σχέδια αναθεωρήθηκαν και επαναπροκηρύχθηκαν τον Απρίλιο του 2022 με πρόσθετα βελτιωμένα κίνητρα που τα καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικά, με εξαιρετικά ουσιώδεις διαφοροποιήσεις υπέρ των δικαιούχων, με σκοπό του ΥΠΕΣ να είναι η ακόμη μεγαλύτερη ανταπόκριση.

>>> Διαβάστε επίσης: Νέα στεγαστικά σχέδια: Αυξήθηκαν ποσά, άλλαξαν κριτήρια<<<

Το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει επίσης ότι τριπλασίασε τα κονδύλια της στεγαστικής πολιτικής για το 2022, με ξεκάθαρο στόχο να αντιμετωπίσει την αποψίλωση των μειονεκτικών αυτών περιοχών.

>>> Διαβάστε επίσης: «Δώρο» από €20.000 έως €70.000 για να αγοράσεις σπίτι–Οι αιτήσεις<<< 

Βαρύτητα στις πολιτικές της υπαίθρου δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών

Τονίζεται ότι, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από το Υπουργείο Εσωτερικών για την προώθηση πολιτικών για αναζωογόνηση της υπαίθρου, με ιδιαίτερη αναφορά στις ορεινές, μειονεκτικές και ακριτικές μας περιοχές.

Στόχος του Υπουργείου είναι, μέσα από τα γενναιόδωρα Σχέδια παροχής οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση κατοικίας, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι προοπτικές για συγκράτηση του υπάρχοντος πληθυσμού, αλλά και για προσέλκυση νέων κατοίκων, συντείνοντας στη μείωση του φαινομένου της αστυφυλίας, που συνεχίζει να ταλανίζει τις κοινότητες της υπαίθρου.

Κυπριάνα Σταύρου
 
24565