Που ξόδεψαν οι Κύπριοι με τις κάρτες τους το Πάσχα

Πόσα μας άφησαν οι ξένοι σε πλαστικό χρήμα

Κυβέρνηση, εστιατόρια, μπαρ, υπεραγορές  και κυβερνητικοί λογαριασμοί αποτέλεσαν τον περασμένο μήνα τις μεγαλύτερες πηγές στις οποίες κατέληξε το πλαστικό χρήμα στη χώρα μας.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Συνολικά στην Κύπρο διακινήθηκαν ηλεκτρονικά από τοπικές κάρτες € 260,625,879 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 16% από τον περασμένο Απρίλιο. Τους πρώτους 4 μήνες € 1,218,594,864 δις. (30% αύξηση ) πέρασαν από τους δαιδαλώδεις δρόμους του ηλεκτρονικού χρήματος στην αγορά της Κύπρου μόνο από τοπικές κάρτες.

Ο τουρισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην κίνηση του ηλεκτρονικού χρήματος όπου τον Απρίλη του 2019 € 94,778,699 (17% αύξηση από τον Απρίλη του2018) κινήθηκαν στην Κύπρο από κάρτες ξένων ιδιοκτητών ενώ για τους πρώτους 4 μήνες το ποσό έφτασε τα  € 292,842,389 με συνολική αύξηση 22%.

Αν συνυπολογίσουμε και τις αναλήψεις τις οποίες έκαναν ιδιοκτήτες μη τοπικών/ κυπριακών καρτών τότε το ποσό ανεβαίνει στα € 117,553,119 εκ. με 15% αύξηση τον Απρίλιο του 2019 από τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Για τους πρώτους 4 μήνες του 2018, το ποσό ανεβαίνει στα € 373,956,099 με αύξηση  19%.

Στο εξωτερικό  

Την ίδια χρονική περίοδο, τους πρώτους, δηλαδή, 4  μήνες του 2019, ξοδεύτηκαν στο εξωτερικό με κυπριακές κάρτες € 584,330,309, με αύξηση 7% από την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Μόνο τον Απρίλη στο εξωτερικό σε πωλήσεις και αναλήψεις κινήθηκαν € 149,135,682 με αύξηση 11% από τον Απρίλη του 2018.

Αντρέας Πολυκάρπου
 
5040
Thumbnail

Το ποσό των 653 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) (108,3 εκατ. ευρώ) μεταφέρθηκε από την Τουρκία στα ταμεία του ψευδοκράτους ως οικονομική βοήθεια, μετά την συνάντηση χθες (20/9) στην Άγκυρα του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ και της αντιπροσωπείας του με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, που έχει αναλάβει το «χαρτοφυλάκιο» της Κύπρου.
 
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, πρόκειται για την οικονομική βοήθεια που επρόκειτο να δοθεί πριν 2 μήνες, ενώ τον περασμένο Ιούλιο είχε υπογραφεί το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους που περιλάμβανε ενέργειες μέχρι το τέλος του χρόνου ως προϋπόθεση για την χορήγηση από την Τουρκία του πρώτου μεγάλου ποσού ως οικονομική βοήθεια.
 
>>> Διαβάστε ακόμη: Απάντηση Ακιντζί σε Τατάρ για «περιπέτειες»-«περιθωριακές ομάδες» <<<

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος στην συνάντηση με τον κ. Τατάρ είπε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και η Τουρκία όπως έπραττε μέχρι σήμερα, θα συνεχίζει να στηρίζει με αποφασιστικότητα το ψευδοκράτος.
 
Η οικονομική συνεργασία και η αντιμετώπιση των αναγκών σε ηλεκτρισμό του νησιού, θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον κ. Οκτάι λέγοντας ότι τα σχετικά έργα θα επιταχυνθούν. Και ο τομέας των μεταφορών, πρόσθεσε, είναι μέσα σε αυτά τα έργα (σ.σ.: εννοεί το οδικό δίκτυο και το δίκτυο μαζικής μεταφοράς).
 
Συζήτησαν είπε από κοινού με τον κ. Τατάρ το πώς το ποσό των 108 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί στους τομείς συγκοινωνιών, τουρισμού, κτηματομεσιτικό, άμυνας και γεωργίας αλλά και πως μπορούν να χρηματοδοτηθούν κάποια έργα, όπως και θέματα που αφορούν τα έσοδα του ψευδοκράτους και τις προσλήψεις.
 
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι τα «εμπάργκο» που εφαρμόζονται στο ψευδοκράτος είναι απάνθρωπα και παραβιάζουν το δίκαιο, κάνοντας λόγο σε εμπάργκο ενός εκ των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου που είναι η ελεύθερη διακίνηση.
 
Τα έσοδα από τον τουρισμό στα κατεχόμενα, ανέφερε ο κ. Οκτάι, έφτασαν το 1 δις δολάρια και στόχος τους είναι αυτό το ποσό να διπλασιαστεί και αναζητούνται γι’ αυτό, τρόποι συνεργασίας με τον τουριστικό τομέα της Τουρκίας. «Ίνσαλλαχ θα πετύχουμε και σε αυτό τον τομέα».

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Για μια σειρά ενεργειών στους τομείς του τουρισμού, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, των υπηρεσιών, των βιομηχανικών περιοχών, του κτηματομεσιτικού τομέα, αναφέρθηκε ο Ερσίν Τατάρ, λέγοντας πως με το έργο της μεταφοράς νερού και ο τομέας της γεωργίας θα ανακάμψει.
 
Σε ένα κλίμα σταθερότητας η οικονομία μπορεί να μεγαλώσει και να γίνουν βήματα για την ευημερία των ανθρώπων, συνέχισε αναφέροντας ότι με την στήριξη της Τουρκίας στο ψευδοκράτος υπάρχει ένα κλίμα ασφάλειας.

article 1