Πρατηριούχοι: -35% στις πωλήσεις λόγω κατεχομένων/Επιστολή σε ΠτΔ

Στα όρια τους πρατηριούχοι σε Λευκωσία & Επ. Αμμοχώστου - Ζήτησαν συνάντηση με ΠτΔ - Αύξηση τιμών για ασφάλειες οχημάτων

Του Σωτήρη Νικηφόρου
Επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα από χιλιάδες πολίτες στις ελεύθερες περιοχές, αφού φαίνεται ότι κυρίως οι πρατηριούχοι που βρίσκονται κοντά σε οδοφράγματα έχουν φτάσει στα όρια τους. 

Ο εκπρόσωπος τύπου του Συνδέσμου Πρατηριούχων κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου μιλώντας στην Brief ανέφερε ότι πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλα τα πρατήρια σε Λευκωσία και Επαρχία Αμμοχώστου ενώ σε δυσχερέστερη κατάσταση είναι τα πρατήρια που βρίσκονται κοντά σε οδοφράγματα τα οποία φαίνεται ότι δεν βγάζουν πλέον ούτε τα έξοδα τους. 

Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδούλου, τα πρατήρια στις Επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου είχαν μείωση στα έσοδα τους κατά 30% - 35% το 2022. 

Ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων, απέστειλε τις προηγούμενες μέρες επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα. «Θέλουμε κατ’ αρχάς να ακούσουμε τις θέσεις της νέας κυβέρνησης για το θέμα και αν ο ΠτΔ έχει κάποιες εισηγήσεις για να λυθεί το πρόβλημα. Παράλληλα θα δώσουμε και εμείς τις δικές μας εισηγήσεις για να περιοριστούν οι ροές προς τα κατεχόμενα για καύσιμα και να στηριχθούν οι πρατηριούχοι στις δύο επαρχίες».

Όπως σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα θα μείωνε την τιμή των καυσίμων κάτι που θα περιόριζε σημαντικά και τις ροές προς τα κατεχόμενα. 

Ο κ. Χριστοδούλου μίλησε και για αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει στην αγορά, αφού μεταξύ άλλων, πολλοί οδηγοί ταξί αλλά και εταιρείες προμηθεύονται φθηνότερα καύσιμα από τα κατεχόμενα. 

Μέχρι τις 4 Μαΐου η μείωση του φόρου στα καύσιμα

Θυμίζουμε ότι στις 2 Μαρτίου 2023, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νέα παράταση για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα με ισχύ μέχρι 4 Μαΐου. Η μείωση ανέρχεται 8,3 σεντ το λίτρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο και 6,4 σεντ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης.  Να σημειώσουμε πως το μέτρο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου 2022 με σκοπό να υπάρξει ελάφρυνση του οικονομικού κόστους με το οποίο επιβαρύνεται το καταναλωτικό κοινό και οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο προώθησης πολιτικών άμβλυνσης των επιπτώσεων από την Ουκρανική κρίση και δη στις τιμές των καυσίμων.

Αυξάνεται το κόστος των ασφαλειών για οχήματα στα οδοφράγματα

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι όπως έγραφε την Παρασκευή ο τ/κ τύπος, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί το κόστος για τις ασφάλειες οχημάτων στα κατεχόμενα. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. η διαδικτυακή τ/κ εφημερίδα Bugün Kıbrıs  γράφει ότι αύξηση θα επιβληθεί στα τέλη των ασφαλειών οχημάτων στα οδοφράγματα για να δημιουργηθεί κονδύλι προκειμένου να γίνει προετοιμασία για πιθανό σεισμό στα κατεχόμενα, όπως προνοεί «πρόταση νόμου» την οποία ετοίμασε η λεγόμενη κυβέρνηση του κατοχικού καθεστώτος.

«Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία τιμωρεί τους Ελληνοκύπριους και τους ξένους επισκέπτες, το μηνιαίο τέλος θα ανέλθει από 20 ευρώ στα 25 ευρώ», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την «παράγραφο» (2) του «άρθρου» 30 του «περί υπηρεσιών ασφάλισης νόμου», οι ασφαλιστές στα οδοφράγματα θα παίρνουν επιπρόσθετα 5 ευρώ για μηνιαία ασφάλιση, 10 ευρώ για τριμηνιαία, 15 ευρώ για εξαμηνιαία και 20 ευρώ για ετήσια.