Πρόβλημα σε Βρετανία: Πόσο επηρεάζονται τα κυπριακά αεροδρόμια

Χάος επικρατεί στα βρετανικά αεροδρόμια

Οι πτήσεις με καθυστέρηση από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάζουν σε πολύ μικρό βαθμό τα κυπριακά αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στην Brief. 

Μεγάλες ουρές σχηματίζουν για ακόμα μία ημέρα, συγκεκριμένα σήμερα Παρασκευή (24/6) το πρωί σε πολλά βρετανικά αεροδρόμια οι επιβάτες πτήσεων.

Η μεγαλύτερη ταλαιπωρία καταγράφηκε στα αεροδρόμια του Μπρίστολ, του Μάντσεστερ και του Μπέρμιγχαμ. Σύμφωνα με αναρτήσεις επιβατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ουρά στο Μπέρμιγχαμ ήταν τρεις φορές το μήκος του κτιρίου που στεγάζει τον τερματικό σταθμό.

>>> Διαβάστε επίσης: Συνεχίζεται η ταλαιπωρία στα βρετανικά αεροδρόμια

Τα προβλήματα στα βρετανικά αεροδρόμια παρατηρήθηκαν αρχικά κατά την εβδομάδα των σχολικών διακοπών και του Πλατινένιου Ιωβηλαίου, στο τέλος Μαΐου και αρχή Ιουνίου.

Ο λόγος που προκάλεσε το αποκαλούμενο «χάος» που επικρατεί στα βρετανικά αεροδρόμια είναι λόγω έλλειψης προσωπικού σε αερογραμμές και σε προσωπικό επίγειας εξυπηρέτησης.

Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία της Hermes Airports στις αρχές του μήνα, αμελητέος ήταν ο αριθμός των ακυρώσεων, την ώρα που η επιβατική κίνηση βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάκαμψης ύστερα από τη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19.

Διοικήσεις των εταιρειών έχουν παραδεχθεί ότι το πρόβλημα δε θα λυθεί εγκαίρως για την καρδιά του καλοκαιριού, ενώ ο επικεφαλής της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι δήλωσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω Brexit, καθώς πλέον δεν είναι εύκολο για τις εταιρείες να καλύψουν κενά στο έμψυχο δυναμικό στρεφόμενες στις ευρωπαϊκές χώρες.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης και πολλοί επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν προς τη Βρετανία, καθώς είναι σε εξέλιξη τριήμερη απεργία των πληρωμάτων της Ryanair σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν η ζήτηση θα είναι ακόμα πιο αυξημένη. 

Πέρα από τις ακυρώσεις πτήσεων που έχουν ήδη προαναγγελθεί από αεροδρόμια και αεροπορικές έχουν επίσης προκηρυχθεί απεργιακές κινητοποιήσεις, με το προσωπικό αεροπορικών εταιρειών να ζητά αυξήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Στη Βρετανία το προσωπικό εδάφους της British Airways που απασχολείται στο αεροδρόμιο Χίθροου ψήφισε χθες υπέρ απεργιακών κινητοποιήσεων όταν αρχίσουν οι θερινές διακοπές για τους μαθητές, δηλαδή από το τέλος Ιουλίου και μετά.

Για τον άλλο μήνα έχουν προκηρυχθεί επίσης απεργιακές κινητοποιήσεις από εργαζόμενους στην easyJet στην Ισπανία.

(ΚΥΠΕ/BRIEF)