Προβλήματα με την προβλήτα κρουαζιερόπλοιων στο λιμανάκι Πάφου

Τι αναφέρει ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, τι απαντά η Υπουργός και τι λένε στο ΕΒΕ Πάφου

Σημαντικό θέμα προέκυψε αναφορικά με την πρόταση που έχει υποβάλει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, για τη δημιουργία προβλήτας για ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή του λιμανιού στην Κάτω Πάφο. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής των Οικολόγων κος Περδίκης, η εν λόγω περιοχή αποτελεί τον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού χώρου της Πάφου, ο οποίος από το 1980 ανήκει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και γι' αυτό- σύμφωνα με τον ίδιο- πριν από οποιαδήποτε επέμβαση ή ανάπτυξη, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι όροι που αφορούν στην προστασία της Ιδιάζουσας Παγκόσμιας Αξίας των κηρυγμένων, ως Παγκόσμιας Κληρονομιάς, θέσεων.

Σε απάντηση η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου σε απάντηση της στον κο. Περδίκη αναφέρει ότι:

 «Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ενημέρωσε σχετικά τη Διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO Δρ Mechtild Rossler, η οποία, υπέδειξε την ανάγκη εκπόνησης Μελέτης Επιπτώσεων στην Κληρονομιά, ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με τον Οδηγό on Heritage Impact Assessments for Cultural World Heritage Properties.  To Τμήμα Αρχαιοτήτων προωθεί τη διαδικασία που υπέδειξε το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και έχει ήδη επικοινωνήσει με Ειδική Επιστήμονα/Εμπειρογνώμονα σε θέματα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς και εκπόνησης μελετών για τις επιπτώσεις προτεινόμενων αναπτύξεων στην πολιτιστική κληρονομιά, με πείρα σε θέσεις Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και σε οργανισμούς, όπως τους IOCOMOS και ICCROM, που λειτουργούν ως σύμβουλοι της UNESCO».

 Παράλληλα, η Υπουργός αναφέρει ότι η εν λόγω Επιστήμονας/Εμπειρογνώμονας, έχει ήδη εργαστεί στην Κύπρο, καθότι έχει εκπονήσει τη Μελέτη Διαχείρισης των δέκα Βυζαντινών Εκκλησιών της UNESCO στο Τρόοδος και συμμετείχε στην ομάδα δημιουργίας της Μελέτης Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Χώρου Αμαθούντας γνωρίζοντας πολύ καλά το ευρύτερο πολιτιστικό, οικονομικό και κρατικό πλαίσιο της Κύπρου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Μελέτη Επιπτώσεων της Κληρονομιάς, θα αξιολογήσει τις τυχόν επιπτώσεις της προτεινόμενης ανάπτυξης, τόσο σε σχέση με την αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, όσο και με το φυσικό τοπίο και το περιβάλλον, καθώς ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Βουλευτή κο Περδίκη, μας ανέφερε ότι οι αντιδράσεις και οι ανησυχίες προέρχονται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων αλλά και το σύνδεσμο αρχαιολόγων οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο είναι και οι αρμόδιοι να γνωμοδοτήσουν σχετικά με τις αρχαιότητες που υπάρχουν στο βυθό στο λιμανάκι της Πάφου.

Παράλληλα, μας τόνισε ότι προβλήτες μπορούν να γίνουν σε πάρα πολλές ακτές ενώ αρχαιότητες δεν υπάρχουν παντού γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να εξυπηρετούνται τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων επιχειρηματιών.

Από την πλευρά του το ΕΒΕ Πάφου μας ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικά τα έργα που γίνονται για τον τουρισμό κρουαζιέρας ενώ σε σύσκεψη που παρακάθισαν στο Υπουργείο Μεταφορών στην οποία παραβρέθηκε και ο Υφ. Τουρισμού κος Περδίος δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα τα οποία αφορούν στην υποδοχή μεγάλου μεγέθους κρουαζιερόπλοιων στη μαρίνα της Πάφου.

Αναφορικά τώρα με την προβλήτα στο λιμανάκι της Πάφου μας αναφέρθηκε ότι γίνεται προσπάθεια – σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η μελέτη από τις αρμόδιες αρχές- να αρθούν τα εμπόδια εάν και εφόσον δεν δημιουργείται πρόβλημα στις αρχαιότητες. Η προβλήτα στο λιμανάκι της Πάφου σύμφωνα με το ΕΒΕ θα δίνει την ευκαιρία για πρόσβαση σε μικρού μεγέθους κρουαζιερόπλοια ούτως ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε τουρίστες.

Αντρέας Πολυκάρπου