Προεδρικό Vs ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για το Σχέδιο Ανάκαμψης

Νέα κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ/ΔΗΚΟ

Νέα κόντρα ξέσπασε σήμερα (17/5) μεταξύ του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου, Κυριάκου Κούσιου και των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, σχετικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 1,25 δισ. ευρώ, το οποίο παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καταρχάς, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε σε πρώτη του αντίδραση, ότι «κάθε χρόνο ο κ. Αναστασιάδης μας παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και κάθε χρόνο αποτυγχάνει».

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι «ως Δημοκρατικό Κόμμα προειδοποιούσαμε έγκαιρα για τις συνέπειες της πανδημίας και της κακοδιαχείρισης της οικονομίας και είναι για αυτό το λόγο που προωθήσαμε συγκεκριμένες προτάσεις».

Στην δήλωση του κ. Παπαδόπουλου, απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο οποίος ανέφερε ότι «αντί το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος του να χαιρετίσουν την εξαγγελία, ασκούν δριμεία κριτική και διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα. Θα έπρεπε το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος του να γνωρίζουν ότι από τη συνολική αναφορά στα 4,4 δις ευρώ, ποσό πέραν των δύο δις αποτελεί χορηγία της ΕΕ και όχι δάνειο. Θα έπρεπε να γνωρίζουν, επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου ποσού αφορά κινητοποίηση εθνικών δημόσιων πόρων ύψους 800 εκ. ευρώ, καθώς και πόρων του ιδιωτικού τομέα ύψους 1,4 δις και ότι μόνον ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ αφορά χαμηλότοκο δανεισμό».

Περαιτέρω ανέφερε ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλει να ξεχνά ότι μαζί με το ΑΚΕΛ, ως συγκυβέρνηση την περίοδο 2008-2013, «οδήγησαν τη χώρα σε οικονομικό χάος, όπως εξάλλου παραγνωρίζει ότι είναι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη που οδήγησε την κυπριακή οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα, από τη βαθμίδα «σκουπίδια» που την είχαν ρίξει».

Επίσης, πυρά κατά του Προέδρου εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ανέφερε ότι «αφού ο ΔΗΣΥεξάντλησε όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή του για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και δεν απέδωσαν, επιστράτευσε την πιο παλαιοκομματική προεκλογική μέθοδο: τις εξαγγελίες με τα κάμποσα «θα». Θα κάνουμε αυτό, θα κάνουμε εκείνο, ένα προεκλογικό ευχολόγιο διάτρητης αξιοπιστίας.

Επίσης, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «δεν θα μπούμε στον κόπο να σχολιάσουμε τα όσα απλόχερα μοίρασε και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχόμενος την Κύπρο του αύριο. Οι εξαγγελίες του Ν. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική γιατί αφενός, πολλές αποτελούν ξαναζεσταμένο φαγητό και αφετέρου, το μητρώο των κυβερνώντων είναι υπερφορτωμένο από αθέτηση υποσχέσεων».

Αργότερα, απάντησε και στο ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέροντας ότι «το ΑΚΕΛ, το οποίο πάντοτε ασκεί μηδενιστική κριτική, φαίνεται να ξεχνά τι παρέδωσε το 2013 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ξεχνά πού οδήγησε τη οικονομία του τόπου η οποία βρισκόταν λόγω των χειρισμών της διακυβέρνησης του στην κατηγορία των «σκουπιδιών», με βάση τις αξιολογήσεις διεθνών Οίκων» ενώ ανέφερε επίσης ότι «είναι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονίου και να επαναφέρει την οικονομία μας στην επενδυτική βαθμίδα, με ρυθμούς ανάπτυξης πέραν του μέσου όρου της ΕΕ».

 
24365