Πρόεδρος επ. Οικονομικών:Η Κύπρος δεν αντέχει να χάσει ούτε €1

Επίσημη πρώτη σήμερα για τη νέα σύνθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών. Παρών και ο Υπουργός Οικονομικών

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στα βαθιά απ' την πρώτη της συνεδρία μπαίνει η νέα σύνθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η οποία σήμερα σηκώνει σήμερα μανίκια και πιάνει δουλειά στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη. 

>>> Διαβάστε σχετικά: Σηκώνει μανίκια σήμερα η επ. Οικονομικών στην παρουσία ΥΠΟΙΚ <<<

Η Brief επικοινώνησε με την Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία τοποθετήθηκε τόσο για τη σημερινή πρεμιέρα της επιτροπής όσο και για τα καυτά θέματα που θα τεθούν ενώπιον της, εις βάθος χρόνου. 

>>> Διαβάστε επίσης:  Χ. Γεωργιάδης: Ιστορική πρωτοβουλία το Σχέδιο Ανάκαμψης (Video) <<<

Το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της Κύπρου, για τ' οποίο η επιτροπή θα τύχει σήμερα ενημέρωσης απ' τον Υπουργό Οικονομικών, οι κρατικές εγγυήσεις καθώς και τα εναρμονιστικά νομοσχέδια, αποτελούν βασικές προτεραιότητες, δήλωσε η κυρία Ερωτοκρίτου

Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ένα ευρώ

« Σήμερα θα γίνει αρχικά σχετική ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών καθώς και η απαραίτητη διαβούλευση με την εκτελεστική εξουσία, αναφορικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η επιτροπή Οικονομικών, όπως και στο παρελθόν, θα συζητεί και θα εξετάζει άμεσα όποια νομοσχέδια αφορούν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γιατί η Κύπρος δεν αντέχει να χάσει ούτε ένα ευρώ», δήλωσε η Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών και συμπλήρωσε: 

«Θα πράξουμε ότι απαιτείται να γίνει απ’ την πλευρά της νομοθετικής εξουσίας για να βεβαιωθούμε ότι θ’ απορροφηθούν όντως όλα τα χρήματα τα οποία αναλογούν στην Κύπρο, σε σχέση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  Θα είμαστε έγκαιροι και έγκυροι», τόνισε η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Κρατικές Εγγυήσεις και εναρμονιστικά νομοσχέδια 

Στις προτεραιότητες της επιτροπής συγκαταλέγονται και τα νομοθετήματα που αφορούν στις κρατικές εγγυήσεις, για τα οποία υπάρχει προθεσμία από την ευρωπαϊκή επιτροπή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. 

«Ασφαλώς πρόκειται για ζήτημα που περιμένουμε με πολλή αγωνία και οφείλω να πω ότι ήλπιζα ότι θα υπήρχε αν μη τι άλλο ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου που αφορά στις κρατικές εγγυήσεις. Όσο πιο σύντομα το καταθέσει η Κυβέρνηση τόσο πιο σύντομα θα τεθεί και προς εξέταση στην επιτροπή Οικονομικών», είπε η κυρία Ερωτοκρίτου και πρόσθεσε: 

«Βέβαια, εξακολουθεί να υφίσταται και ο παντοτινός στόχος για τα εναρμονιστικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να συζητούνται και να εξετάζονται μέσα στο τακτό χρονικό περιθώριο, γιατί ούτε σ’ αυτό το θέμα δεν έχει την πολυτέλεια η Κυπριακή Δημοκρατία, να πληρώσει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο, που να οφείλεται σε λανθασμένη ή καθυστερημένη εναρμόνιση».  

Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα οικονομικά θέματα και όσον πλησιάζει και ο Δεκέμβριος, συμπλήρωσε η Πρόεδρος της επιτροπής, θα υπάρξει ανάλογος προγραμματισμός έτσι ώστε οι προϋπολογισμοί των Υπουργείων να κατατεθούν έγκαιρα στη Βουλή, για να μπορέσει η επιτροπή Οικονομικών να τους εξετάσει και ακολούθως με ομαλότητα να οδηγηθούμε στις συνεδρίες της Ολομέλειας εντός Δεκεμβρίου. 

Έχει αντοχές η κυπριακή οικονομία αλλά βρισκόμαστε σ’ ευαίσθητη κατάσταση 

«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση», απάντησε η κυρία Ερωτοκρίτου, ερωτηθείσα για τις προβλέψεις της  - σε πολιτικό επίπεδο – σε ότι αφορά στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, με την αβεβαιότητα που επικρατεί  λόγω πανδημίας. 

«Φαίνεται ότι η κυπριακή οικονομία επιδεικνύει κάποιες αντιστάσεις και κάποιες αντοχές, εντούτοις βρισκόμαστε σε μία ευαίσθητη κατάσταση, οπόταν όσο πιο προσεχτικοί και σωστοί είμαστε στο χειρισμό των θεμάτων που αφορούν στην Οικονομία, τόσο καλύτερα θα καταφέρουμε να περιφρουρήσουμε και να διασώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγικούς τομείς και ενδεχομένως να δημιουργήσουμε και καινούριους», δήλωσε.

«Έχω τη βεβαιότητα ότι με τη συνεργασία όλων των συναδέλφων απ’ όλα τα κόμματα, στην επιτροπή Οικονομικών, οι στόχοι μας θα επιτευχθούν». κατέληξε στις δηλώσεις της στην Brief, η Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. 

 
20767