Δέσμη μέτρων από το ΕΤΕΚ στο ΥΠΟΙΚ για τις «ανορθόδοξες αυξήσεις»

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ  

Με ζοφερά γράμματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί με την έκρηξη των τιμών στον κατασκευαστικό τομέα, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, μιλώντας στην Brief. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τάξης των αυξήσεων σε βασικά υλικά του κατασκευαστικού τομέα, είναι αυτό του σιδήρου, ο οποίος κατά την περσινή χρονιά στοίχιζε 420 ευρώ τον τόνο, ενώ σήμερα η τιμή του απογειώθηκε στα 780 ευρώ τον τόνο. Με δέσμη μέτρων πάει το ΕΤΕΚ σε επικείμενη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΥΠΟΙΚ, για ελαχιστοποιήση των αλυσιδωτών επιπτώσεων. 

O κ. Κωνσταντή εξήγησε ότι η εκτόξευση που παρουσιάζει η τιμή αγοράς βασικών οικοδομικών υλικών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, που αναπόφευκτα δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε και τον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου. Μάλιστα υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών, που παρουσιάζουν ομοίως θεαματικές αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων του κατασκευαστικού τομέα, όπως για παράδειγμα η Γαλλία και η Γερμανία. 

Η πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα και μια σειρά από άλλους παράγοντες

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται ανά το παγκόσμιο για την αναχαίτισή της, αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα του φαινομένου. Παρατηρείται αυξημένη ζήτηση με παράλληλη περιορισμένη προσφορά, που μεταφράζεται σε αυξημένα κόστη. 

Η περιορισμένη προσφορά προκύπτει λόγω του ότι, η πανδημία προκάλεσε μία «βίαιη» αλλοίωση της αλυσίδας παραγωγής όλων των προϊόντων, με αποτέλεσμα και τον αποσυντoνισμό των παγκόσμιων μεταφορών, οι οποίες μειώθηκαν αισθητά. 

Μία σειρά άλλων παραγόντων διόγκωσαν το ήδη μεγάλο πρόβλημα, με αποτέλεσμα τα κόστη και οι τιμές βασικών προϊόντων να συνεχίζουν την ανοδική πορεία. Ο αποκλεισμός που υπήρξε στη Διώρυγα του Σουέζ, η περιβαλλοντική συμμόρφωση των εργοστασίων που εξυπακούεται σε αυξημένα κόστη, το ενεργειακό κόστος,  είναι μόνο μερικοί από τους επιπλέον παράγοντες που οδηγούν στις προαναφερθείσες αυξήσεις. 

«Πρόκειται για ανορθόδοξες και άτακτες αυξήσεις βασικών οικοδομικών υλικών, που σε πολλές των περιπτώσεων αγγίζουν μέχρι και το 70%», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι: 

«Αναμένουμε ότι η ανορθόδοξη αυτή κατάσταση, θα σταθεροποιηθεί εντός των επόμενων μηνών, είτε στα επίπεδα που γνωρίζαμε πριν ξεσπάσει η πανδημία, είτε εμφανίζοντας κάποιες μικρές και λογικές αυξήσεις». 

Οι αυξήσεις φωτιά σε βασικά οικοδομικά υλικά

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της τάξης των αυξήσεων σε υλικά του κατασκευαστικού τομέα, είναι αυτό του σιδήρου, ο οποίος κατά την περσινή χρονιά στοίχιζε 420 ευρώ τον τόνο, ενώ σήμερα η τιμή του απογειώθηκε στα 780 ευρώ τον τόνο! 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία (22/8) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν στις τιμές κατασκευαστικών υλικών, ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για τον μήνα Ιούνιο 2021 ανήλθε στις 112,54 μονάδες (με βάση 2015=100), σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 2,95% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 11,59%! 

Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, καταγράφηκαν αυξήσεις στα μεταλλικά προϊόντα (24,76%), στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (10,66%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (9,63%), στα ορυκτά (2,87%) και στα προϊόντα ορυκτών (1,14%).

Δέσμη μέτρων από ΕΤΕΚ σε επικείμενη συνάντηση με ΥΠΟΙΚ 

Ο κ. Κωνσταντή τόνισε στις δηλώσεις του στην Brief, ότι το ΕΤΕΚ, αναγνωρίζοντας τις πολλές θέσεις που εξαρτώνονται από τον κατασκευαστικό τομέα, ετοίμασε – κατόπιν διαλόγου με άλλους αρμόδιους φορείς -  δέσμη μέτρων που θα εισηγηθούν σε επικείμενη συνάντηση που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Οικονομικών. 

«Το ΕΤΕΚ με το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων αποσκοπεί στο ν’ αντιμετωπισθούν ή να ανακοπούν πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας, καθώς επίσης και στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων απ’ αυτή την άτακτη και πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντή. 

Πάντως σε προβλέψεις που δημοσίευσε πρόσφατα το ΕΤΕΚ, αναφέρεται ότι «σε μακροοικονομικό επίπεδο το φαινόμενο αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για επιβράδυνση της οικοδομικής δραστηριότητας με όλα τα συνεπακόλουθα. Σε μικροοικονομικό επίπεδο αναμένεται αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, υψηλό ρίσκο προς εργολήπτες, πωλητές, νοικοκυριά και επενδυτές, δυστοκία στην έναρξη νέων έργων, καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων που είναι σε εξέλιξη, πιέσεις για αναστολή εργασιών, πιθανή έλλειψη συγκεκριμένων υλικών ή μεγάλους χρόνους αναμονής για την παραλαβή τους και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ανάγκη πιστωτικής επέκτασης για να ολοκληρωθούν ή να ξεκινήσουν ορισμένα κατασκευαστικά έργα»