Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καλεί τους επενδυτές και το ευρύ κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) με ανακοίνωσή της προειδοποιεί τους επενδυτές αλλά και το ευρύ κοινό για τους διάφορους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν αυτή την περίοδο, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών καταθετικών τραπεζικών επιτοκίων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σε περιόδους ιστορικά χαμηλών ή και αρνητικών τραπεζικών επιτοκίων, οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, «αφού διάφοροι επιτήδειοι ενδέχεται να τους προσεγγίσουν με σκοπό να τους προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες χρησιμοποιώντας ψευδείς παραστάσεις και υποσχόμενοι υψηλές αποδόσεις». 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Μέσω διάφορων τρόπων και τεχνασμάτων, άτομα ή/και υπαρκτές ή εικονικές ή άλλες μη αδειοδοτημένες οντότητες, πιθανόν να επιδιώξουν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού με σκοπό να το παρασύρουν σε επικίνδυνα ή και παράνομα επενδυτικά σχήματα, όπως π.χ. προϊόντα τύπου επενδυτικής πυραμίδας», τονίζει η ΕΚΚ. 

Γι’ αυτό τον λόγο, συνεχίζει, η ΕΚΚ καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να ελέγχει πάντοτε αν η εταιρεία με την οποία βρίσκεται σε επαφή είναι αδειοδοτημένη από την ΕΚΚ για να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες στη Δημοκρατία. «Εάν η εταιρεία δεν είναι αδειοδοτημένη ή ρυθμιζόμενη, είναι πιθανό να μη συμμορφώνεται με τους κανόνες προστασίας των επενδυτών και ως εκ τούτου το κοινό μπορεί να μην έχει πρόσβαση σε διαδικασίες καταγγελίας ή συστήματα αποζημίωσης», εξηγεί περαιτέρω. 

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποδεικνύει πως, το κοινό μπορεί να ελέγξει κατά πόσο μία εταιρεία είναι αδειοδοτημένη να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες στην Κύπρο, στην ιστοσελίδα της ΕΚΚ (για τις αδειοδοτημένες από την ΕΚΚ οντότητες) ή ΕΔΩ για τις εταιρείες οι οποίες προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Κύπρο διασυνοριακώς ή μέσω υποκαταστήματος. «Είναι σημαντικό το κοινό να βεβαιώνεται ότι τα στοιχεία επικοινωνίας που παρέχονται από την εταιρεία ταιριάζουν με τα στοιχεία όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της ΕΚΚ για να βεβαιωθεί ότι έχει επικοινωνία με την πραγματική και αδειοδοτημένη εταιρεία», υπογραμμίζει.

Περαιτέρω, υποδεικνύει, σε περιόδους πολύ χαμηλών ή ακόμα και αρνητικών επιτοκίων, διάφορες οντότητες ανταποκρίνονται στην αναζήτηση του κοινού για υψηλότερες αποδόσεις, προσφέροντας σύνθετα επενδυτικά προϊόντα. «Οι επενδυτές συχνά δεν κατανοούν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα προϊόντα και τους κινδύνους που εμπερικλείουν με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να υποστούν σημαντικές ζημιές», εξηγεί ακόμη. 

Επιπλέον, αναφέρει η ΕΚΚ, τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα προωθούνται συχνά με επιθετικό τρόπο και διαφημίζονται με ελκυστικά σλόγκαν και υποσχέσεις για αποδόσεις κατά πολύ ψηλότερες από τις αποδόσεις των καταθετικών λογαριασμών που προσφέρονται συνήθως από τραπεζικά ιδρύματα. «Οι τεχνικές προώθησης οι οποίες χρησιμοποιούνται, συχνά αποδεικνύονται παραπλανητικές και παράνομες», συμπληρώνει. 

Για τους πιο πάνω λόγους, η ΕΚΚ θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή των επενδυτών στα ακόλουθα:

  • Οι επενδυτές καλούνται να είναι επιφυλακτικοί έναντι υποσχέσεων για «υψηλές», «εγγυημένες», «με αντιστάθμιση κινδύνου» ή «απόλυτες» αποδόσεις. Τέτοιου είδους υποσχέσεις συχνά αποδεικνύονται παραπλανητικές.
  • Οι επενδυτές πρέπει να έχουν πάντα υπόψη τους τη σχέση ρίσκου-απόδοσης, καθώς οι επενδύσεις που παρέχουν υψηλότερες αποδόσεις, συνήθως περιλαμβάνουν περισσότερους ή μεγαλύτερους κινδύνους.
  • Το κοινό καλείται να έχει υπόψη του ότι μερικές φορές η ονομασία ενός προϊόντος ενδέχεται να μην αντανακλά τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. 

Σημειώνεται πως, σχετική είναι και η Προειδοποίηση προς τους επενδυτές την οποία η ΕΚΚ εξέδωσε στις 13 Οκτωβρίου 2017 σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την αγορά, κατοχή, ανταλλαγή ή διαπραγμάτευση σε εικονικά νομίσματα, καθώς και η Προειδοποίηση της ΕΚΚ ημερομηνίας 19 Ιουνίου 2015 προς τους επενδυτές αναφορικά με τους κινδύνους των επενδύσεων σε σύνθετα προϊόντα.

Το κοινό προτρέπεται, πριν αποφασίσει να προχωρήσει σε επένδυση, να λαμβάνει επενδυτική συμβουλή από επαγγελματίες συμβούλους επενδύσεων σε αδειοδοτημένες εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, αναφέρει η ΕΚΚ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Τέλος, η ΕΚΚ θα ήθελε να ενημερώσει το ευρύ κοινό ότι, όπως έχει περιέλθει στην αντίληψή της, πρόσωπα τα οποία παρουσιάζονταν ως Λειτουργοί ή εκπρόσωποί της, επικοινωνούν με επενδυτές αξιώνοντας την καταβολή αμοιβής ως αντάλλαγμα για δήθεν ανάκτηση ζημιών που υπέστησαν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με οντότητες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΚ. Σχετική είναι και η Προειδοποίηση προς τους επενδυτές την οποία η ΕΚΚ εξέδωσε στις 12 Αυγούστου 2019.

Το κοινό, τέλος, προτρέπεται να καταγγέλλει στην ΕΚΚ ή στις Αστυνομικές Αρχές, περιπτώσεις όπως τις προαναφερθείσες, οι οποίες μπορεί να περιέλθουν στην προσοχή του.

 
6857
Thumbnail

Το 2019, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναμένεται να ξεπεράσει τις 3,2 διανυκτερεύσεις, αυξημένος κατά 2,4% σε σύγκριση με το 2018, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ενωσης.

ad1mobile

H Εurostat σημειώνει ότι από το 2009, σημειώθηκε σταθερή αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα στην ΕΕ, κυρίως λόγω της αύξησης των διανυκτερεύσεων από μη κατοίκους της κάθε χώρας. Το 2019, η Ισπανία (με 469 εκατομμύρια νύχτες, + 0,5% σε σύγκριση με το 2018) διατήρησε το προβάδισμα, έναντι της Γαλλίας (με 446 εκατ. + 0,8%), της Γερμανίας (436 εκατ. +4,0% ) και του Ηνωμένου Βασιλείου (375 εκατ. + 5,7%).

Ειδικότερα, στην Κύπρο 18,0 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα, από τις οποίες 16,9 εκατομμύρια από μη κατοίκους (94%), αύξηση 4,7% σε σύγκριση με το 2018. Στην Ελλάδα έγιναν 119,4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα, 99,6 εκατομμύρια από αυτές από μη κατοίκους (83%) με -3,0% μείωση σε σύγκριση με το 2018.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα το 2019 αυξήθηκε σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στη Σλοβακία (+ 12,6%) και τη Λιθουανία (+ 10,0%), ακολουθούμενες από τις Κάτω Χώρες (+ 6,8%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 5,7%) και τη Ρουμανία (+ 5,6%).

Αντίθετα, οι μοναδικές μειώσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα (-3,0%) και στη Μάλτα (-2,7%).

Στην ΕΕ, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα από κατοίκους αυξήθηκε με τον ίδιο ρυθμό (+ 2,4%) μεταξύ 2018 και 2019 με τους μη κατοίκους (+ 2,4%).

Σχεδόν κάθε κράτος μέλος της ΕΕ σημείωσε αύξηση των διανυκτερεύσεων που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στη Σλοβακία (+ 15,1%), στην Κύπρο (+ 13,0%), στην Κροατία (+ 10,0% ) και τη Μάλτα (+ 9,2%).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ομοίως, ο αριθμός των τουριστικών διανυκτερεύσεων από μη κατοίκους αυξήθηκε στην πλειοψηφία των Κρατών Μελών της ΕΕ, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο (+ 19,2%), στις Κάτω Χώρες (+ 10,6%), στη Λιθουανία (+ 10,0%) και τη Σλοβακία (+ 8,4%).

Στα κράτη μέλη της ΕΕ, τα μεγαλύτερα μερίδια των διανυκτερεύσεων των κατοίκων καταγράφηκαν στη Ρουμανία (83% των συνολικών διανυκτερεύσεων), τη Γερμανία και την Πολωνία (από 80%) καθώς και τη Σουηδία (75%).

ad2mobile

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα μερίδια των διανυκτερεύσεων από μη κατοίκους καταγράφηκαν στη Μάλτα (95% των συνολικών διανυκτερεύσεων), την Κύπρο (94%), την Κροατία (92%) και το Λουξεμβούργο (88%).

(ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Αθανασίoυ)

article 1