Προμηνύεται σκληρή διαπραγμάτευση για την ΑΤΑ

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite - Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση της Δευτέρας για το θέμα της ΑΤΑ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων υπό τον Υπουργό Εργασίας, με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ να ζητούν κατάργηση της ΑΤΑ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ζητούν πλήρη επαναφορά της.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας μιλώντας την Τετάρτη στην εκπομπή Business Hour by Brief, εξήγησε πού στηρίζουν την θέση τους για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ. Παράλληλα ανέφερε πως το 45-50% των εργαζομένων που καλύπτονται με συλλογικές συμβάσεις ή έχουν κατ’ιδίαν ρύθμιση με τον εργοδότη τους παίρνουν ΑΤΑ.

Απαντώντας στην έκκληση της ΟΕΒ, πως πρέπει να κατέβουν οι τόνοι πριν από τις συναντήσεις, ο κ. Μάτσας τόνισε πως «ούτε φωνασκούμε, ούτε τραγουδάμε για να χαμηλώσουμε τους τόνους».

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Μάτσα

- Κ. Μάτσα, που στηρίζετε τη θέση σας για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ (Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής) και πώς προσεγγίζετε τον διάλογο που ξεκινά την Δευτέρα με τους άλλους αρμόδιους φορείς για το θέμα.

Η ΑΤΑ δεν προκύπτει ως σημείο αναφοράς αυτή τη στιγμή. Είναι ένα δικαίωμα το οποίο δημιουργείται μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Άρα η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ ταυτίζεται με την ανάγκη να είμαστε όλοι συνεπείς στις συμφωνίες που κάνουμε και αφορούν τους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο θεσμός της ΑΤΑ αυτή την στιγμή καλύπτει περίπου 1 στους 2 εργαζόμενους, άρα δεν είναι αμελητέα η σημασία της. Την ίδια στιγμή υπάρχει μια συμφωνία μεταβατική η οποία έχει συνυπογραφεί από τους κοινωνικούς εταίρους στην οποία καταγράφεται ρητά πως η ΑΤΑ διασυνδέεται με τη διατήρηση της εργατικής ειρήνης με την στήριξη του βιωτικού επιπέδου των εργαζομένων. Η φιλοσοφία της ΑΤΑ είναι μία: η αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο ώστε να διατηρήσουν το βιωτικό τους επίπεδο.

Το αίτημά μας για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ αποτελεί συνέχεια του τι έχει προηγηθεί και την ίδια στιγμή καταγράφει την ανάγκη της επαναφοράς του θεσμού, ως μέσο διαχείρισης των έντονων πληθωριστικών τάσεων που καταγράφει η οικονομία αλλά και της διάβρωσης που έχουν τύχει οι μισθοί.

- Όπως γνωρίζετε ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι στο ακριβώς αντίθετο άκρο και ζητούν πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ. Υπάρχει τρόπος για να βρεθεί χρυσή τομή;

Δεν πάμε για να γεφυρώσουμε αποστάσεις και αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο στη βάση και του γεγονότος ότι η μεταβατική συμφωνία, σε κανένα σημείο της δεν παραπέμπει σε κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ. Άρα δεν υπάρχουν δύο εκ δια μέτρου αντίθετες τάσεις οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Είναι ξεκάθαρο πως πάμε για να επαναφέρουμε τον θεσμό της ΑΤΑ. Και αυτό κάνει και πιο εύκολο το έργο του υπουργού Εργασίας. Η ΑΤΑ αποτελεί το μόνο εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων για τη διαχείριση της ακρίβειας και των πληθωριστικών τάσεων, σε αντίθεση με την εργοδοτική πλευρά όπου έχει τη δυνατότητα αυτό το κόστος να το μετακυλεί στις τιμές. Έχει ήδη γίνει αυτό. Ο πληθωρισμός καταγράφει την αύξηση των τιμών. Άρα το κόστος της ΑΤΑ έχει ήδη μετακυλιστεί στις τιμές. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται στρογγυλοποίηση αυτής της μετακύλισης.

- Πόσοι παίρνουν ΑΤΑ στην Κύπρο και ποιοι είναι δικαιούχοι;

Είναι γύρω στο 45-50% οι εργαζόμενοι που έχουν πρόσβαση σε συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό, στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δικαιούχοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι καλύπτονται με συλλογικές συμβάσεις ή έχουν κατ’ιδίαν ρύθμιση με τον εργοδότη τους. Δεν είναι αμελητέο το ποσοστό και κατ’ επέκταση ο αριθμός των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στην ΑΤΑ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει αποφασιστεί η προώθηση μέτρων για να επεκτείνουμε την κάλυψη του αριθμού των εργαζομένων μέσω των συλλογικών συμβάσεων.

- Η μεταβατική συμφωνία που ίσχυε από το 2017 θα μπορούσε να αποτελέσει λύση;

Η μεταβατική συμφωνία υπογράφηκε το 2017, τέθηκε σε ισχύ την τριετία 2018-2020 και ανανεώθηκε για το 2021 λόγω πανδημίας. Είναι ο οδοδείκτης για να επαναφέρουμε την ΑΤΑ. Από μόνη της έχει κλείσει τον κύκλο της και πρέπει να επανέλθει.

- Εάν δεν βρεθεί κάποια λύση μέχρι τον Ιανουάριο όπου καταβάλλεται η ΑΤΑ, τι θα γίνει;

Θα κριθούμε όλοι στη βάση του πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θεωρούμε ότι ο ρόλος του υπουργού Εργασίας είναι καταληκτικός προς αυτή την κατεύθυνση. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου για να μπορεί η ΑΤΑ αποδοθεί στους μισθούς του Ιανουαρίου. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε προσεγγίσεις ή λογικές που οδηγούν στον παραλογισμό σε σχέση με την υποβάθμιση του θεσμού της ΑΤΑ, ο οποίος επιβεβαιωμένα έχει στηρίξει του εργαζόμενους.

- Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να αποδεχθούν;

Η διαπραγμάτευση θα γίνει στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας αλλά θα κριθούν όλα στη βάση του πώς θα τοποθετηθούν οι πλευρές την ερχόμενη Δευτέρα. Δεν παίζουμε με την ΑΤΑ και με τις ανάγκες των εργαζομένων. Θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος σε συνάρτηση με τον βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας που θα επιδείξουμε έτσι ώστε να στηρίξουμε τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά την ίδια στιγμή να είμαστε συνεπείς και σε ό,τι έχουμε συνυπογράψει αλλά και σε σχέση με την ομαλή προσαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.

- Η ΟΕΒ κάλεσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να κατεβάσουν τους τόνους πριν από τις συναντήσεις. Τι απαντάτε;

Ούτε φωνασκούμε, ούτε τραγουδάμε για να χαμηλώσουμε τους τόνους. Θεωρούμε ότι απλώς επιχειρηματολογούμε σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητό το αίτημα το οποίο πηγάζει μέσα από την ανάγκη που καταγράφεται αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας. Ζητούμε συνέπεια σε σχέση με το ότι έχουμε υπογράψει, σε σχέση με την εφαρμογή των προνοιών των συλλογικών συμβάσεων και την δημιουργία ικανών και αναγκαίων συνθηκών έτσι ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε συνθήκες διεύρυνσης του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων για να καλύψουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα της ΣΕΚ, Ανδρέα Μάτσα

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank