Προς αναβάθμιση τα κέντρα αναψυχής - Τι προνοεί το Σχέδιο

Όλες οι πληροφορίες για το σχέδιο αναβάθμισης των κέντρων αναψυχής

Στα σχέδια δράσης της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό είχε αναφερθεί την Τετάρτη 13/5 ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ο οποίος είχε ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία υλοποίησης των διαφόρων δράσεων που αναλαμβάνει το Υφυπουργείο.

Ανάμεσα στις δράσεις του Υφυπουργείου, όπως ανέφερε ο κ. Πέρδιος, περιλαμβάνεται και σχέδιο για την αναβάθμιση των κέντρων αναψυχής, το οποίο αφορά χορηγία για ανακαινίσεις τραπεζιών, καρεκλών και γενικά αισθητικής χώρου.

Τι προνοεί όμως αυτό το σχέδιο και ποιο το ύψος της χορηγίας που παρέχεται; Τι ισχύει με τις αλλαγές;

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Λεπτομέρειες για το σχέδιο

Το σχέδιο, σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού, απευθύνεται σε επιχειρήσεις κέντρων αναψυχής τα οποία λειτουργούν σε κοινότητες της υπαίθρου, του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς, στα ορεινά καθώς και σε καθορισμένες κοινότητες και περιοχές που γειτνιάζουν με τη Γραμμή Αντιπαράταξης.

Το σχέδιο επικεντρώνεται στη βελτίωση και αναβάθμιση των εγκεκριμένων χώρων του μαγειρείου, της εστίασης και των χώρων υγιεινής πελατών.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, το σχέδιο καλύπτει μέρος της δαπάνης για: 

  • Ανακαίνιση και αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων υγιεινής πελατών 
  • Αντικατάσταση ευτελούς επίπλωσης (καρέκλες και τραπέζια) στους εγκεκριμένους χώρους εστίασης
  • Αντικατάσταση του ογκώδους επαγγελματικού εξοπλισμού στο χώρο του μαγειρείου και συγκεκριμένα: φούρνους, ψυκτικούς θαλάμους, πλυντήρια πιάτων, ποτηριών και σκευών και μηχανικούς απορροφητήρες για εξαερισμό
  • Εγκατάσταση ισόθερμης κάβας κρασιών 

Να σημειώσουμε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού,  ανακοίνωσε την έναρξη αυτού του σχεδίου επιχορήγησης για αναβάθμιση των κέντρων αναψυχής, στα πλαίσια των προσπαθειών για αναβάθμιση του τομέα της γαστρονομίας και των υπηρεσιών που προσφέρονται στους χώρους εστίασης στην ύπαιθρο.

Χορηγία

Το ύψος της επιχορήγησης, σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού, ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης επιλέξιμων παρεμβάσεων, πριν από το ΦΠΑ, με μέγιστο ποσό επιχορήγησης ύψους €10.000 και με ελάχιστο κόστος επένδυσης τουλάχιστον €10,000.

Οι ενδιαφερόμενοι, σημειώνεται, θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση μαζί με τα απαραίτητα έντυπα, μέχρι την 31η Αυγούστου 2020.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πώς αξιολογεί το Σχέδιο ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής

Σε επικοινωνία της Brief με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνο Λεβέντη, μας αναφέρθηκε ότι τα χρήματα από την χορηγία που παρέχονται δεν είναι πολλά εάν είναι μεγάλη η ανακαίνιση, αλλά εάν είναι μόνο για μικρή ανακαίνιση είναι σίγουρα μια σημαντική βοήθεια.

«Εμείς εκείνο που ζητούμε από το Υφυπουργείο είναι να αναζητήσει για άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να μπορούν να εξευρεθούν και πόροι μεγαλύτερου ποσοστού και να καλύπτουν μεγαλύτερου μεγέθούς ανακαίνιση ώστε να ενθαρρυνθούν οι επιχειρηματίες να αλλάξουν τους χώρους τους και οφείλουμε να τους αλλάζουμε, να κτίζουμε μια ομορφότερη εικόνα, να μυρίζουμε σαν νησί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το θέμα της αντικατάστασης της πλαστικής καρέκλας

Όσον αφορά το θέμα της αντικατάστασης της πλαστικής καρέκλας, ο κ. Λεβέντης αναφέρει ότι στην νομοθεσία που θα κατατεθεί, αν δεν κατατέθηκε ήδη, θα προνοείται ότι ο συγκεκριμένος τύπος καρέκλας θα αντικατασταθεί. «Να ξεκαθαρίσω όμως μην τα βάλουμε όλα στο ίδιο καλάθι γιατί έχει καρέκλες πλαστικές που είναι εντυπωσιακές. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος το είδος πλαστικής καρέκλας που μιλούμε, εκεί όπου δεν είναι απαραίτητη θα πρέπει να αλλάξει. Το Υφυπουργείο από πλευράς του κάνει αυτό τον νόμο αλλά βοηθά και να αλλάξουν οι καρέκλες με την χορηγία», τόνισε.

Χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης μας δίνει ένα παράδειγμα όπου πρέπει να γίνει η αντικατάσταση της πλαστικής καρέκλας. «Δεν μπορώ να πάω για παράδειγμα στο Όμοδος και να μπω σε ένα γραφικό ταβερνάκι και η καρέκλα να είναι πλαστική. Πρέπει να συνάδει ούτως ή αλλιώς και με τις προηγούμενες νομοθεσίες του ΚΟΤ, οφείλει η επίπλωση να συνάδει με τον τύπο του κέντρου», ανάφερε.

Θα υπάρξουν και εξαιρέσεις όμως σε αυτή την νομοθεσία αφού, όπως μας δηλώνει, αφού, όπως σημειώνει, υπάρχουν χώροι όπου δεν μπορεί να γίνει χρήση άλλης καρέκλας εκτός της πλαστικής. «Αν όμως είναι μια καφετέρια ή ένα εστιατόριο που είναι πολύ κοντά στην θάλασσα τα τραπεζάκια ή ο κόσμος βγαίνει από την θάλασσα και πάει και κάθεται, σίγουρα δεν θα του απαγορευτεί η πλαστική καρέκλα γιατί τι άλλο θα έχει;», διερωτήθηκε.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Επιπρόσθετα, ο κ. Λεβέντης μας δηλώνει ότι ειδικά τώρα κατά την Covid-19 εποχή μπορεί η πλαστική καρέκλα να είναι από τις πιο εύκολες να απολυμανθεί. «Με ρωτούσαν και εμένα για άλλα είδη καρεκλών, τι θα κάνουμε, θα τις ψεκάζουμε, θα είναι βρεγμένες και δεν θα στεγνώνουν, θα βάζουμε χαρτί; Η πλαστική όμως είναι από τις πιο εύκολες να απολυμανθεί», εξήγησε.

Περιορισμός στα σχέδια

Υπάρχουν συνεχώς ανοικτά προγράμματα από το Υφυπουργείο, αναφέρει ο κ. Λεβέντης, αλλά υπάρχει ένας περιορισμός για κάποιον που τα χρησιμοποίησε ήδη. «Πρέπει να περάσουν 3 χρόνια για να μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα από τα σχέδια αυτά. Από την στιγμή που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου, είναι προσβάσιμα και αυτά τα προγράμματα σταματούν όταν εξαντληθούν τα κονδύλια», δήλωσε.

Επίσης μας αναφέρει, τα σχέδια αν και είναι με σειρά προτεραιότητας, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να βρει εμπόδιο κάποιος και να μην πάρει την χορηγία. «Αν κάποιος επιχείρησε και δεν τα κατάφερε, κάτι λάθος θα έκανε στην διαδικασία. Εμείς καλούμε τον κόσμο να εκμεταλλεύεται έστω και αυτό το μικρό ποσό της βοήθειας», κατέληξε.

Κυπριάνα Σταύρου