Προς κατάργηση το Ταμείο Δημοσίων Δανείων-Τί αλλάζει

Τι προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο που τίθεται προς ψήφιση στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής

Για την κατάργηση του Ταμείου Δημοσίων Δανείων (ΤΔΔ), καθώς και για την υπαγωγή της λειτουργίας του Συμβουλίου Δανειστικών Επιτρόπων υπό την αρμοδιότητα του Γενικού Λογιστή του κράτους θα κληθεί να ψηφίσει σήμερα (22/11) η Ολομέλεια της Βουλής.
    
Ειδικότερα, μέσω του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Ο περί της Μεταβίβασης των Αρμοδιοτήτων και Εξουσιών του Συμβουλίου Δανειστικών Επιτρόπων στο Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας Νόμος του 2019», που κατέθεσε η κυβέρνηση, προτείνεται όπως οποιαδήποτε στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, καθώς και το αποθεματικό του ΤΔΔ περιέλθουν στην κυριότητα της Δημοκρατίας, ενώ το Συμβούλιο Δανειστικών Επιτρόπων θα παύσει να λειτουργεί και όλες οι αρμοδιότητες, λειτουργίες και εξουσίες αυτού θα υπαχθούν στον Γενικό Λογιστή.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμών, η οποία εξέτασε το νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, με τον προτεινόμενο νόμο δεν επηρεάζονται οποιεσδήποτε υποχρεώσεις προσώπων στα οποία έχει παραχωρηθεί δάνειο από το ΤΔΔ πριν από την έναρξη της ισχύος αυτού, ενώ οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία ή βάση αγωγής εκκρεμεί ή δημιουργήθηκε υπό το καθεστώς που ίσχυε πριν την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου συνεχίζεται ή ασκείται βάσει των μεταβιβαζόμενων εξουσιών και αρμοδιοτήτων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα όσα ανέφερε η Γενική Λογίστρια, το ΤΔΔ ιδρύθηκε το 1897 με σκοπό την παραχώρηση δανείων στο πλαίσιο διάφορων κυβερνητικών πολιτικών για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Από την 1η Ιανουαρίου 2007, ωστόσο, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τερματίστηκε η παραχώρηση νέων δανείων από το ΤΔΔ και έκτοτε γίνεται μόνο διαχείριση και είσπραξη των εκκρεμούντων δανείων. 

Όπως η ίδια αξιωματούχος σημείωσε στην Κ.Ε. Οικονομικών, ο σκοπός ίδρυσης του ΤΔΔ έχει εκλείψει, ενώ ο αριθμός των εκκρεμούντων δανείων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στο Γενικό Λογιστήριο να προχωρήσει στην απευθείας διαχείρισή τους κατά τον ίδιο τρόπο που εισπράττονται άλλα δάνεια που παραχωρήθηκαν από το κράτος, ενώ, σύμφωνα με την ίδια, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιτυγχάνεται μείωση του διοικητικού κόστους και του χρόνου που απαιτείται προς εκπλήρωση των διάφορων υποχρεώσεων που απορρέουν νομοθετικά για τις οντότητες γενικής κυβέρνησης. 

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Οι θέσεις των κομμάτων
Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως, σύμφωνα με σχετική έκθεση που ετοιμάστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και συνοδεύει το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της συζήτησης μέλη της εξέφρασαν επιφυλάξεις σε σχέση με την πρόταση για έναρξη της ισχύος του προτεινόμενου νόμου με έκδοση διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή, με τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Λογίστριας, αποφάσισε ομόφωνα όπως ο υπό ψήφιση νόμος τροποποιηθεί, ώστε να οριστεί ρητά ότι η έναρξη της ισχύος αυτού θα είναι η 2α Ιανουαρίου 2020. 

Με γνώμονα τα πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, κατέληξε στις ακόλουθες θέσεις:

1/ Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άγγελος Βότσης, και το μέλος της, βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και τα μέλη της βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο.

2/ Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, το μέλος της βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το μέλος της βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, το μέλος της βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και το μέλος της βουλευτής των Ανεξαρτήτων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού με την παρούσα έκθεσή της υποβάλλει το νομοσχέδιο για λήψη τελικής απόφασης στο στάδιο συζήτησής του από την Ολομέλεια του Σώματος», καταλήγει η Κ.Ε. Οικονομικών στην έκθεσή της.

Ευαγόρας Προκοπίου