Προς πλήρη ρύθμιση τα ωράρια καταστημάτων

Η Βουλή επιστρέφει στην Υπουργό Εργασίας τις εξουσίες που της αφαίρεσε προ 5ετίας

Προς πλήρη ρύθμιση οδεύει το θέμα των ωραρίων καταστημάτων, πέντε χρόνια μετά τις αλλαγές που ψήφισε η Βουλή και κρίθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματικές.

Σήμερα (25/2) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας θα τοποθετηθεί τελεσίδικα επί σχετικής πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί, με την οποία επιστρέφονται πίσω στην Υπουργό Εργασίας οι εξουσίες να καθορίζει τα ωράρια καταστημάτων, και θα ορίσει την ημερομηνία υποβολής της στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

>>> Διαβάστε ακόμη: Ξανά στη Βουλή ο κατώτατος μισθός – Υπομονή συστήνει η Ζέτα <<<

Υπενθυμίζεται πως, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του «περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμου», ώστε να γίνει πρόβλεψη ότι το ωράριο λειτουργίας των ειδικών καταστημάτων, όπως και των τουριστικών καταστημάτων, τα προϊόντα που διατίθενται προς πώληση, καθώς και οι υπηρεσίες που παρέχονται στα ειδικά καταστήματα θα καθορίζονται με διατάγματα του Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αντί με κανονισμούς όπως ισχύει σήμερα.

Επιπρόσθετα, σκοπείται η παραχώρηση της εξουσίας στον Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εκδίδει διατάγματα που να καθορίζουν τα όρια των τουριστικών περιοχών/ζωνών, την τουριστική περίοδο, τα ωράρια λειτουργίας και τις αργίες που εφαρμόζονται για τα τουριστικά καταστήματα.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία ύστερα από την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία έκρινε ότι η ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων και ο καθορισμός των ορίων των τουριστικών περιοχών/ζωνών εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Εκτελεστικής Εξουσίας ως ρύθμιση διοικητικής φύσεως.

Σημειώνεται πως, την πρόταση νόμου κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, και της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ικανοποίηση Ζέτας
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως η Υπουργός Εργασίας κατά την εξέταση της πρότασης νόμου σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για την κίνηση της Βουλής, τονίζοντας ότι, η επαναφορά του διατάγματος είναι αναγνώριση της Βουλής ότι έκανε λάθος το 2015 που αφαίρεσε τις εξουσίες και πως «δεν έπρεπε ποτέ να το κάνει». 

Είχε ξεκαθαρίσει, ακόμη, ότι άλλο η επαναφορά της νομιμότητας, άλλο η κυβερνητική πολιτική για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, δίνοντας το στίγμα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αγγίξει το θέμα της Κυριακής. 

Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ρύθμιση ορισμένων προϊόντων ώστε να διατίθενται αποκλειστικά από ορισμένα καταστήματα, όπως π.χ. τα καπνικά προϊόντα να πωλούνται μόνο από τα περίπτερα.
 

Μάριος Αδάμου
 
22431