Προς ψήφιση ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός €220 εκ.–Τι προνοεί 

Είναι ο δεύτερος συμπληρωτικός προϋπολογισμός που ψηφίζει η Βουλή – Πώς θα διατεθούν οι πρόσθετες δαπάνες

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τίθεται σήμερα (5/6) προς ψήφιση ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του κράτους για το 2020, ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο προϋπολογισμός συζητήθηκε χθες (4/6), εκτάκτως, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με την συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, και Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, τα €120 εκατ. αφορούν τη συνέχιση των προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας για την τρίτη περίοδο, από 13 Μαΐου με 12 Ιουνίου. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σημειώνεται ότι, την πρώτη περίοδο των Σχεδίων της Υπουργού Εργασίας επιδοτήθηκαν 170.000 άτομα με €93 εκατ., ενώ στη δεύτερη φάση επιδοτήθηκαν 180.000 άτομα με €124 εκατ. 

Για την τρίτη φάση φαίνεται ότι έχουν γίνει ακόμη τις 8.000 αιτήσεις και συνεπώς το κονδύλι θα αυξηθεί περαιτέρω.

Τα υπόλοιπα €100 εκατ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα διατεθούν για το πρόγραμμα επιδότησης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως έχει ανακοινωθεί, το πρόγραμμα καλύπτει περίπου 50.000 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους και θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Εργασίας.
 
Αυτοτελώς εργαζόμενοι και πολύ μικρές επιχειρήσεις που τελούσαν υπό πλήρη ή μερική αναστολή και ήταν ενταγμένοι στα Ειδικά Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 13 Απριλίου – 12 Μαΐου 2020, και απασχολούν μέχρι 1 άτομο θα επιδοτηθούν με  €1.250.

Όσοι απασχολούσαν από 2 - 5 άτομα προσωπικό θα λάβουν εφάπαξ χορηγία €3.000, από 6 - 9 άτομα προσωπικό θα λάβουν €4.000 και από 10 - 50 άτομα προσωπικό θα λάβουν €6.000.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σημειώνεται πως, περαιτέρω λεπτομέρειες σε σχέση με το Πρόγραμμα, τις αιτήσεις και τον τρόπο διάθεσης των κονδυλίων, θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, νοουμένου ότι σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής θα υπερψηφίσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως αυτός είναι ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός που καλείται να ψηφίσει η Βουλή για το 2020. Είχε προηγηθεί η ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού €369 εκατ. Αναλυτικά το τι προνοούσε ΕΔΩ.
 

 
13028