Προς ρύθμιση οι αποσπάσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου

Η Βουλή ενδεχομένως να προχωρήσει σήμερα στην ψήφιση σχετικής νομοθεσίας

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ενδέχεται να οδηγηθεί σήμερα το νομοσχέδιο που ρυθμίζει κυρίως τη διαδικασία απόσπασης, την αξιολόγηση, τα ωφελήματα και τις απολαβές των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου στο δημόσιο που αποσπώνται σε άλλες υπηρεσίες, καθώς και τη διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί κατά την σημερινή σύσκεψη πριν την έναρξη της συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η ψήφιση της εν λόγω νομοθεσίας έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές και όπως όλα δείχνουν τελικά θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια ένεκα και του γεγονότος πως το ΓεΣΥ, κύριος λόγος για τον οποίο προωθείται η αλλαγή, έχει ήδη ξεκινήσει.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Υπενθυμίζεται πως, όπως άλλωστε είχε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας ο συνάδελφος Κώστας Μηλικούρης, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα πιο κάτω:

  • Για την απόσπαση εργοδοτουμένου αορίστου χρόνου από τη δημόσια υπηρεσία σε οργανισμό δημόσιου δικαίου υποβάλλεται εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών από τον γενικό διευθυντή του οργανισμού δημόσιου δικαίου στον οποίο θα αποσπαστεί ο εργοδοτούμενος μαζί με τις απόψεις του οικείου υπουργείου, ανεξάρτητου γραφείου, υπηρεσίας.
  • Για την απόσπαση εργοδοτουμένου αορίστου χρόνου από οργανισμό δημόσιου δικαίου στη δημόσια υπηρεσία υποβάλλεται εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου, ανεξάρτητου γραφείου ή  υπηρεσίας όπου θα αποσπαστεί ο εργοδοτούμενος μαζί με τις απόψεις του γενικού διευθυντή του οργανισμού δημόσιου δικαίου στον οποίο απασχολείται ο εργοδοτούμενος.
  • Η απόσπαση έχει μέγιστη διάρκεια τρία έτη με δυνατότητα ανανέωσης για τρία πρόσθετα έτη, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου οι υπηρεσιακές ανάγκες στο υπουργείο, ανεξάρτητο γραφείο, υπηρεσία ή τμήμα εκλείψουν.
  • Ο εργοδοτούμενος αορίστου χρόνου παραμένει υπό καθεστώς εργοδοτουμένου αορίστου χρόνου στο υπουργείο, ανεξάρτητο γραφείο, υπηρεσία ή στον οργανισμό δημόσιου δικαίου από όπου αποσπάται και συνεχίζει να λαμβάνει τα ίδια ωφελήματα και δικαιώματα.
  • Οι μηνιαίες απολαβές εργοδοτουμένου αορίστου χρόνου που αποσπάται καταβάλλονται από τη δημόσια υπηρεσία ή τον οργανισμό δημόσιου δικαίου από όπου αυτός αποσπάται και μπορούν να ανακτώνται εν όλω ή εν μέρει από τη δημόσια υπηρεσία ή τον οργανισμό δημόσιου δικαίου στον οποίο αποσπάται.
  • Ο τρόπος αξιολόγησης της απόδοσης εργοδοτουμένου αορίστου χρόνου, καθώς και η διαδικασία πειθαρχικής δίωξης.

Τονίζει, επίσης, ότι οι βασικότερες αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία αφορούν τη λήψη της απόφασης για απόσπαση, η οποία σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών αντί της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, καθώς και το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν πρόνοιες που αφορούν την απόσπαση εργοδοτουμένων μεταξύ οργανισμών δημόσιου δικαίου, καθότι αυτό δεν κρίθηκε στο παρόν στάδιο σκόπιμο.  

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Επίσης εκτιμάται ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου, τόσο του δημόσιου όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο την κάλυψη επειγουσών και συνεχώς μεταβαλλόμενων υπηρεσιακών αναγκών, καθώς και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας και των οργανισμών δημόσιου δικαίου. 

Μάριος Αδάμου