Προσελκύει επενδύσεις το κέντρο της πρωτεύουσας

Τα έργα που έγιναν στην περιοχή τράβηξαν την προσοχή ξένων και Κύπριων επιχειρηματιών

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Παίρνει τα πάνω του το κέντρο της Λευκωσίας μετά τις επενδύσεις που έγιναν από το Κράτος και το Δήμο της πρωτεύουσας σε έργα υποδομής. Η Πλατεία Ελευθερίας, η ανάπλαση του τριγώνου Μακαρίου, Στασικράτους και Ευαγόρου που βρίσκεται σε εξέλιξη, η αναμενόμενη μεταμόρφωση του παλαιού ΓΣΠ και άλλα έργα που αναμένονται, αλλάζουν την εικόνα του κέντρου της Λευκωσίας και ταυτόχρονα προσελκύουν το ενδιαφέρον επιχειρηματιών για επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες που συνέλεξε η Brief, υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στο κέντρο της Λευκωσίας, τόσο από Κύπριους όσο και από ξένους επιχειρηματίες κυρίως για γραφειακούς χώρους και για μικρά ξενοδοχεία. Ήδη πολύ πρόσφατα υπήρξε η εξαγορά του γνωστού κτιρίου Minos Tower, από ξένους επενδυτές, οι οποίοι σκοπεύουν όπως πληροφορούμαστε να το μετατρέψουν σε γραφειακούς χώρους πολυτελείας ενεργειακής κλάσης Α. Η όλη επένδυση στο κτίριο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ της πλατείας Ελευθερίας και της πλατείας του παλαιού ΓΣΠ, πλησίον της λεωφόρου Μακαρίου, αναμένεται να ανέλθει στα 8 – 9 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, όπως έχει προαναφερθεί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τεμάχια με στόχο να δημιουργηθούν γραφειακοί χώροι ή μικρά μπουτίκ ξενοδοχεία.

Βέβαια, όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, η ανάπτυξη δεν σταματά στην ανέγερση γραφείων. Και αυτό γιατί οι εργαζόμενοι στα γραφεία θα θελήσουν να πάρουν τον καφέ τους ή να φάνε το μεσημεριανό τους, επομένως δημιουργείται η ανάγκη για χώρους εστίασης, δηλαδή καφέ και εστιατόρια. Συναφώς, με την ανάπτυξη των ξενοδοχείων, οι επισκέπτες θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους και επομένως δημιουργείται η ανάγκη καταστημάτων ειδών ένδυσης και υπόδησης. Προκύπτει δηλαδή μια αλυσίδα αναπτύξεων η οποία θα δώσει ζωή στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σχολιάζοντας το ενδιαφέρον που προκύπτει για επενδύσεις στο κέντρο της Λευκωσίας, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου, Πόλυς Κουρουσίδης σημείωσε ότι είναι λογικό, μετά τις αναπτύξεις που έγιναν στην περιοχή με την Πλατεία Ελευθερίας, τη Μακαρίου και την επικείμενη ανάπλαση του ΓΣΠ, να υπάρξει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες για επενδύσεις. Όπως εκτίμησε, τα επόμενα 5 – 10 χρόνια αναμένεται να δούμε τη συγκεκριμένη περιοχή να αναπτύσσεται σημαντικά με τη δημιουργία νέων καταστημάτων, ξενοδοχείων και γραφειακών χώρων.

Ερωτηθείς για τις τιμές που ισχύουν σήμερα όσον αφορά στην ενοικίαση καταστημάτων σε Στασικράτους και Μακαρίου, ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε ότι για μικρά καταστήματα, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 30 – 35 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανά μήνα, ενώ για μεγάλα καταστήματα, οι τιμές ενοικίασης είναι από 20 – 25 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανά μήνα. Όσον αφορά στους παράδρομους της περιοχής, οι τιμές κυμαίνονται σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2021 οι αγοραπωλησίες ακινήτων σε παγκύπρια βάση παρουσίασαν ετήσια αύξηση 21,6% η οποία αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 29,4% και 9% στις πωλήσεις σε εγχώριους και ξένους αγοραστές, αντίστοιχα. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στην επαρχία Λευκωσίας οι συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση 37,6% κατά τους δέκα πρώτους μήνες του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, η οποία προέρχεται κυρίως από εγχώριους αγοραστές (αύξηση 44,2%).

Δείτε στο Newsroom

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
20209