Προσφορές €13 δις για ομόλογα - Πρόωρη αποπληρωμή δανείου από ΔΝΤ

Ικανοποίηση ΥΠΟΙΚ: «Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ισχυρή εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Οικονομία», τονίζει ο Κ. Πετρίδης

Προσφορές σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερη από τον στόχο που είχε τεθεί υποβλήθηκαν για το 10ετές και το 20ετές ομόλογο που εξέδωσε η Κύπρος, αφού αυτές ξεπέρασαν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τα χρήματα που άντλησε η Κυπριακή Δημοκρατία από την έκδοση των ομολόγων εξασφαλίζεται το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του 2020, ενώ αποπληρώνεται πρόωρα το δάνειο διάσωσης του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, «θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ολοκλήρωση της έκδοσης των δύο ομολόγων, του 10ετούς ύψους €1,0 δις και του 20ετούς ύψους €750 εκ. σε καθεστώς χαμηλών επιτοκίων, με τις ενδεικτικές αποδόσεις να διαμορφώνονται μέχρι αυτή τη στιγμή στα 0,73% για το 10ετές και 1,33% για το 20ετές». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η συνολική προσφορά, προσθέτει, έχει ξεπεράσει τα 13 δις ευρώ, τη μεγαλύτερη προσφορά στην ιστορία των εκδόσεων αυτών, καθώς έχει επιτευχθεί υπερκάλυψη περίπου 7 φορές το ποσό που ζητήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ισχυρή εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Οικονομία από τις διεθνείς αγορές», τονίζει ο ΥΠΟΙΚ. 

«Με την έκδοση των δύο ομολόγων, εξασφαλίζεται το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του 2020, σε καθεστώς χαμηλών επιτοκίων», σημειώνει περαιτέρω γνωστοποιώντας ότι «παράλληλα, αποπληρώνεται πρόωρα το δάνειο διάσωσης του ΔΝΤ, αποδεικνύοντας ότι η Κύπρος μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές». 

«Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι, με την αποπληρωμή εξοικονομούνται, τόκοι πέραν των 15 εκατ. ενώ αποφεύγεται και ο συναλλαγματικός κίνδυνος», υπογραμμίζει ο κ. Πετρίδης αναφέροντας ότι, «επιπρόσθετα, επιτυγχάνεται η στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διατήρηση ρευστών διαθέσιμων ικανών να καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων 12 μηνών, ανά πάσα στιγμή στη διάρκεια του έτους». 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Η αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ, αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στις αγορές κεφαλαίου, ενισχύοντας την αξιοπιστία των επενδυτών προς την Κυπριακή Δημοκρατία και επισφραγίζοντας συνάμα την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της απευθείας από τις αγορές», επισημαίνει ο Υπουργός Οικονομικών τονίζοντας καταληκτικά ότι «στόχος μας, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της σταθερότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας».

 
9968
Thumbnail