Σκέψεις για προκαταβολή 20% για δάνειο σε δικαιούχους «προσιτής κατοικίας»

Το θέμα της προκαταβολής ύψους 20% επί της αξίας της κατοικίας που θα πρέπει να καταβάλει ο δικαιούχος ο οποίος θα αιτηθεί δάνειο σε τράπεζα, για απόκτηση «προσιτής κατοικίας», μέσω του σχεδίου ειδικών στεγαστικών κινήτρων παραγωγής κοινωνικής στέγης του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), συζήτησαν την Τρίτη 5/11 ο Σύνδεσμος Τραπεζών και αντιπροσωπεία του ΚΟΑΓ, σύμφωνα με πληροφορίες.

>>> ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Σχέδιο Στέγασης: Χορηγίες πέραν των €600.000 μέχρι στιγμής <<< 

Το Σχέδιο του ΚΟΑΓ αφορά την προσφορά μονάδων προσιτής στέγης που αναμένεται να δημιουργηθούν από επενδυτές/παροχείς που θα χρησιμοποιήσουν τα πολεοδομικά κίνητρα που δημοσιεύτηκαν και αναφέρονται στην Εντολή του Υπουργού Εσωτερικών αρ. 1 του 2019 –Κοινωνική Στέγη –Προσιτή Κατοικία και στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 15/5/2019.
 
Οι μονάδες θα διατίθενται στην τιμή του μέσου κατασκευαστικού κόστους, όπως αυτό δημοσιεύεται από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου για κατοικίες ή διαμερίσματα, ανάλογα με την προτεινόμενη ανάπτυξη και θα ανεγερθούν με βάση προκαθορισμένες τεχνικές προδιαγραφές.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, την οποία ζήτησε ο ΚΟΑΓ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο οι δικαιούχοι για απόκτηση στέγης, μέσω του σχεδίου του Οργανισμού «προσιτή κατοικία», καταβάλουν μηδενική ή μειωμένη προκαταβολή, με το επιχείρημα ότι οι μονάδες που θα δημιουργηθούν, θα προσφέρονται σε πολύ πιο χαμηλότερη τιμή από την πραγματική τους αξία, με αποτέλεσμα η εξασφάλιση επί του υποθηκευμένου ακινήτου για την τράπεζα, που θα παραχωρήσει το δάνειο, να είναι αρκετά μεγαλύτερη από το ποσό του δανείου.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

 Η ανάγκη για καταβολή προκαταβολής απορρέει από σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας προς τις εμπορικές τράπεζες.
 
Κατά τη συνάντηση, ο Σύνδεσμος Τραπεζών ζήτησε να σταλεί γραπτώς το αίτημα και στη συνέχεια, αφού συζητήσει το θέμα με τις τράπεζες μέλη του, να δώσει την τελική του θέση.
 
Επιπλέον,επειδή το θέμα αφορά και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο ΚΟΑΓ ανέλαβε να συζητήσει το θέμα και με εκπροσώπους της τράπεζας.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στις 13 Νοεμβρίου, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για ενημέρωση επί του σχεδίου ειδικών στεγαστικών κινήτρων παραγωγής κοινωνικής στέγης. Στην ημερίδα έχουν προσκαλεστεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς μεταξύ των οποίων οι επιχειρηματίες ανάπτυξης και οι τράπεζες, αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί να ενημερωθεί επί του σχεδίου.

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

 Την ημερίδα που θα γίνει στο ισόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

ΚΥΠΕ - Κώστας Σταυρινός

 
9101
Thumbnail
ad2mobile

Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να αναθεωρήσουμε τις εκτιμήσεις μας για την οικονομία προς τα πάνω καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα και περνάμε στην επόμενη φάση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC.
 
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην περίπτωση της Κύπρου δεν θα υπερισχύσει το απαισιόδοξο σενάριο για την οικονομία. Ωστόσο, όπως είπε, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζονται όσο το δυνατό περισσότερα εργαλεία από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα σε επίπεδο Eurogroup, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση στις ανάγκες της κάθε χώρας.  
 
Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα έχει σημαντικές τουριστικές αφίξεις και ότι αυτή η χρονιά δεν θα είναι καταστροφική για τον τουρισμό, αλλά αντίθετα η Κύπρος θα είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους Ευρωπαίους τουρίστες.
 
Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έλαβε η Κύπρος για αντιμετώπιση του COVID-19, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι σχεδόν ελεύθερη από την πανδημία αυτή τη στιγμή, καθώς και στα κίνητρα που δίνονται για τον τουρισμό και για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας να διαχειριστεί τη νόσο, με ένα υψηλό ποσοστό μονάδων εντατικής θεραπείας.  

ad1mobile

(ΚΥΠΕ)
 

article 1