Σκέψεις για προκαταβολή 20% για δάνειο σε δικαιούχους «προσιτής κατοικίας»

Το θέμα της προκαταβολής ύψους 20% επί της αξίας της κατοικίας που θα πρέπει να καταβάλει ο δικαιούχος ο οποίος θα αιτηθεί δάνειο σε τράπεζα, για απόκτηση «προσιτής κατοικίας», μέσω του σχεδίου ειδικών στεγαστικών κινήτρων παραγωγής κοινωνικής στέγης του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), συζήτησαν την Τρίτη 5/11 ο Σύνδεσμος Τραπεζών και αντιπροσωπεία του ΚΟΑΓ, σύμφωνα με πληροφορίες.

>>> ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Σχέδιο Στέγασης: Χορηγίες πέραν των €600.000 μέχρι στιγμής <<< 

Το Σχέδιο του ΚΟΑΓ αφορά την προσφορά μονάδων προσιτής στέγης που αναμένεται να δημιουργηθούν από επενδυτές/παροχείς που θα χρησιμοποιήσουν τα πολεοδομικά κίνητρα που δημοσιεύτηκαν και αναφέρονται στην Εντολή του Υπουργού Εσωτερικών αρ. 1 του 2019 –Κοινωνική Στέγη –Προσιτή Κατοικία και στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 15/5/2019.
 
Οι μονάδες θα διατίθενται στην τιμή του μέσου κατασκευαστικού κόστους, όπως αυτό δημοσιεύεται από τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου για κατοικίες ή διαμερίσματα, ανάλογα με την προτεινόμενη ανάπτυξη και θα ανεγερθούν με βάση προκαθορισμένες τεχνικές προδιαγραφές.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, την οποία ζήτησε ο ΚΟΑΓ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο οι δικαιούχοι για απόκτηση στέγης, μέσω του σχεδίου του Οργανισμού «προσιτή κατοικία», καταβάλουν μηδενική ή μειωμένη προκαταβολή, με το επιχείρημα ότι οι μονάδες που θα δημιουργηθούν, θα προσφέρονται σε πολύ πιο χαμηλότερη τιμή από την πραγματική τους αξία, με αποτέλεσμα η εξασφάλιση επί του υποθηκευμένου ακινήτου για την τράπεζα, που θα παραχωρήσει το δάνειο, να είναι αρκετά μεγαλύτερη από το ποσό του δανείου.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

 Η ανάγκη για καταβολή προκαταβολής απορρέει από σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας προς τις εμπορικές τράπεζες.
 
Κατά τη συνάντηση, ο Σύνδεσμος Τραπεζών ζήτησε να σταλεί γραπτώς το αίτημα και στη συνέχεια, αφού συζητήσει το θέμα με τις τράπεζες μέλη του, να δώσει την τελική του θέση.
 
Επιπλέον,επειδή το θέμα αφορά και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο ΚΟΑΓ ανέλαβε να συζητήσει το θέμα και με εκπροσώπους της τράπεζας.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στις 13 Νοεμβρίου, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για ενημέρωση επί του σχεδίου ειδικών στεγαστικών κινήτρων παραγωγής κοινωνικής στέγης. Στην ημερίδα έχουν προσκαλεστεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς μεταξύ των οποίων οι επιχειρηματίες ανάπτυξης και οι τράπεζες, αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί να ενημερωθεί επί του σχεδίου.

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

 Την ημερίδα που θα γίνει στο ισόγειο του Υπουργείου Οικονομικών, διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

ΚΥΠΕ - Κώστας Σταυρινός

 
5907
Thumbnail

Το 64% των Κυπρίων και το 60% των Ευρωπαίων (+16 ποσοστιαίες μονάδες από το 2009) αισθάνονται ότι επωφελούνται προσωπικά από το διεθνές εμπόριο, σύμφωνα με ευρήματα ειδικού ευρωβαρόμετρου που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν και το οποίο θα παρουσιάσει αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που συνέρχεται σε σύνθεση Υπουργών Εμπορίου.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σύμφωνα με την έρευνα 75% των Κυπρίων και το  71% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι η ΕΕ είναι πιο αποτελεσματική στην υπεράσπιση των εμπορικών συμφερόντων των χωρών τους από ό, τι οι ίδιες αυτές οι χώρες.

Επιπλέον το 69% των Κυπρίων και το 54% των Ευρωπαίων υποστηρίζουν ότι η κύρια προτεραιότητα της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ.

Η προστασία των περιβαλλοντικών και υγειονομικών προτύπων της ΕΕ έχει επίσης καταστεί σημαντική για τους Ευρωπαίους, με το 50% να το θεωρεί προτεραιότητα (55% στην Κύπρο).

Μάλιστα το 70% των Κυπρίων και το 56% των Ευρωπαίων αναγνωρίζουν και  ταυτόχρονα ότι η εμπορική πολιτική της ΕΕ έχει ήδη λάβει υπόψη τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και ανθρώπινες επιπτώσεις εντός της ΕΕ και παγκοσμίως.

Ακολούθως, 79% των Κυπρίων και το 81% των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε κανόνες διεθνούς εμπορίου, ενώ το 55% των Κυπρίων και το 60% των Ευρωπαίων λένε ότι εμπιστεύονται την ΕΕ να διεξάγει την εμπορική πολιτική της με ανοιχτό και διαφανή τρόπο.

Τέλος, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην ΕΕ και το 44% των Κυπρίων πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς στις χώρες εκτός ΕΕ ή στις επιχειρήσεις που δεν παίζουν με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με προσωπικές συνεντεύξεις 27.438 στην ΕΕ και 503 στην Κύπρο από τις 09 ως τις  25 Μαΐου του 2019.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση θα χρησιμεύσουν επίσης ως σημαντική βάση για τον καθορισμό των στόχων και των πρακτικών εμπορικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ

article 1