Προσλήψεις από τρίτες χώρες: Αρχίζει η διαδικασία για ξενοδοχεία

Στις 7.000 οι ανάγκες επιμένουν οι εργοδότες, παραμένουν οι ενστάσεις από τις συντεχνίες

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Αρχίζει σήμερα Παρασκευή 25/2 και θα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων των ξενοδόχων για εξασφάλιση αδειών με στόχο την εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες. Η διαδικασία θα λάβει χώρα υπό την επίβλεψη του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας.

Βάση της διαδικασίας, θα συγκληθεί μια Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας, του ΠΑΣΥΞΕ του ΣΤΕΚ και των συντεχνιών και η οποία θα καλέσει ενώπιον της, τους εργοδότες που δήλωσαν ότι έχουν ανάγκη σε εργατικό δυναμικό και θα αξιολογήσει τις περιπτώσεις τους, με την τελική απόφαση για παραχώρηση αδειών από τρίτες χώρες να την έχει η υπουργός Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών διεξήχθη ανάλογη διαδικασία για εργοδότηση Κυπρίων ανέργων από ξενοδόχους, ωστόσο, σύμφωνα με τους συνδέσμους των ξενοδόχων το αποτέλεσμα σε καμιά περίπτωση δεν κάλυψε τις ανάγκες που υπάρχουν. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, από τους περίπου 1600 ανέργους που προσκλήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας στο διήμερο συναντήσεων με ξενοδόχους σε Λεμεσό και Πάφο, φαίνεται να προσήλθε μόλις το 30%. Από αυτούς, ένα ποσοστό επίσης γύρω στο 30% είτε εργοδοτήθηκαν είτε κλήθηκαν σε δεύτερη συνέντευξη για περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ξενοδόχοι ανεβάζουν τις ανάγκες τους σε θέσεις εργασίας στις 7.000 παγκύπρια, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτές θα πρέπει να καλυφθούν το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι η τουριστική σεζόν είναι προ των πυλών. Όπως επισημαίνουν ήταν δεδομένο ότι οι ανάγκες δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν από Κύπριους άνεργους, καθότι ανάλογη διαδικασία είχε λάβει χώρα και πριν από δυο περίπου χρόνια με απογοητευτικά αποτελέσματα.

Από την πλευρά τους πάντως, οι συντεχνίες δεν δέχονται ότι οι ανάγκες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας ανέρχονται στις 7.000 κάνοντας λόγο για πλασματικό νούμερο. Όπως υποστηρίζουν, οι ανάγκες ενδεχομένως να κυμαίνονται σε 1500 – 2000 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα αναφέρουν ότι υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που οι Κύπριοι δεν ενδιαφέρθηκαν να δουλέψουν ή να επιστρέψουν στη βιομηχανία. Η καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων από μεγάλη μερίδα ξενοδόχων, οι πολύ χαμηλοί μισθοί που δίνονται και τα εξαντλητικά ωράρια που αναγκάζονται να δουλέψουν.

Όσον αφορά στη διαδικασία που ξεκινά σήμερα, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων σημειώνουν ότι θα έπρεπε πρώτα οι ξενοδόχοι να επαναπροσλάβουν τα άτομα που αποδέσμευσαν μετά το τέλος της περσινής τουριστικής σεζόν και να επιχειρήσουν να φέρουν πίσω τους κοινοτικούς που έφυγαν για την πατρίδα τους και δεν έχουν επιστρέψει πίσω. Παράλληλα, στην κουβέντα μπήκε και το ουκρανικό, καθώς σημειώνουν ότι οι εξελίξεις ενδεχομένως να επηρεάσουν την κάθοδο τουριστών από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας και ίσως θα ήταν καλύτερα να αναμένουμε για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και στη συνέχεια να ξεκινήσει η συγκεκριμένη διαδικασία.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ