Πρόστιμο ή ακόμη και φυλακή για επικίνδυνα κτήρια στην Κύπρο

Ποιας χρονολογίας τα σπίτια στην Κύπρο θεωρούνται ότι έχουν αντισεισμική επάρκεια - Πόσα ευρώ στοιχίζει μια επιθεώρηση

Στην εκπομπή Business Hour by Brief μίλησε ο κ. Ανδρέας Θεοδότου, Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου και Ά Αντιπρόεδρος της ΕΤΕΚ, με αφορμή τον φονικό σεισμό στην Κρήτη και την ανησυχία του Συλλόγου όσον αφορά την στατική επάρκεια και ασφάλεια των παλιών οικοδομών στην Κύπρο, στο ενδεχόμενο μιας παρόμοιας σεισμικής δραστηριότητας, τονίζοντας παράλληλα ότι επιβάλλεται άμεσα η νομοθετική ρύθμιση της Τακτικής Επιθεώρησης Κτιρίων και έκδοσης σχετικού Πιστοποιητικού Επιθεώρησης το οποίο θα αποτελέσει το καλύτερο μέτρο πρόληψης για αποφυγή καταστροφικών συμβάντων.

Σχετικά με το ζήτημα μάλιστα ο κ. Θεοδότου σημείωσε πως σχετικά με επικίνδυνα κτήρια έχει αλλάξει ο νόμος το τελευταίο έτος, και επισύρει αυστηρές ποινές. Όπως επεξήγησε, αν ένα κτήριο κριθεί επικίνδυνο από κάποιον Δήμο, ο ιδιοκτήτης οφείλεινα ξεκινήσει την επιδιόρθωση του, όμως σε αντίθετο ενδεχόμενο, δηλαδή εάν δεν ανταποκριθεί μπορεί να του επιβληθεί βαρύ πρόστιμο 10.000 ευρώ ή ακόμα και ποινή φυλάκισης

Ο κ. Θεοδότου απάντησε καταφατικά επίσης στο ενδεχόμενο να δούμε καταρρεύσεις κτηρίων σε περίπτωση σεισμού ή άλλης θεομηνίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως αυτά ίσως να αφορούν κυρίως εγκαταλελειμμένα κτήρια ωστόσο αυτά μπορούν να χτυπήσουν πεζούς ή άλλους πολίτες που θα βρίσκονται στο σημείο τη συγκεκριμένη στιγμή. 

Αναφορικά με το κόστος της επιθεώρησης οικοδομών ο κ. Θεοδότου σημείωσε πως αυτό δεν είναι απαγορευτικό αφού κυμαίνεται μεταξύ €200 και €300, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι όσα κτήρια έχουν κτιστεί μετά το 1994 – όπου θεσπίστηκε ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός στην Κύπρο – έχουν μια καλή αντισεισμική επάρκεια και έτσι οι επιθεωρήσεις μπορούν να προχωρούν για κτήρια άνω των 30 ετών. 

Παράλληλα ο κ. Θεοδότου σημείωσε ότι το κράτος θα πρέπει να επιδοτήσει άμεσα τον έλεγχο και την αντισεισμική αναβάθμιση και θωράκιση των οικοδομών σε συνδυασμό με την ενεργειακή τους αναβάθμιση

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε στο Business Hour by Brief o κ. Θεοδότου: 

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

 
21620