Πρώτα ενημέρωση και μετά αποκοπή ΕΕΕ από δικαιούχους

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας σχετική πρόταση νόμου – Τι προνοεί και που αποσκοπεί

Πρόταση νόμου με την οποία θα ρυθμίζεται νομοθετικά η ενημέρωση δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) στους οποίους θα αποκοπεί το επίδομα, δίδοντας τους την ευκαιρία να δώσουν επεξηγήσεις πριν να γίνει η οποιαδήποτε αποκοπή του, θα συζητήσει σήμερα (28/1) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του «περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου», ώστε σε κάθε περίπτωση απόφασης για τερματισμό της καταβολής ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ), ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας να έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους δικαιούχους για τους λόγους για τους οποίους η καταβολή ΕΕΕ πρόκειται να τερματιστεί.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση νόμου, «γίνεται εισήγηση όπως σε περίπτωση που η καταβολή ΕΕΕ πρόκειται να τερματιστεί, ο δικαιούχος ενημερώνεται σχετικά με συστημένη επιστολή για τη σχετική απόφαση και τάσσεται σε αυτόν προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της επιστολής, δίδοντάς του το δικαίωμα να υποβάλει στην υπηρεσία λόγους, δικαιολογητικά και αποδεικτικά στοιχεία που να αιτιολογούν τον μη τερματισμό της καταβολής του ΕΕΕ».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρεται, η παροχή θα τερματίζεται και ο αιτητής θα διατηρεί το δικαίωμα υποβολής ένστασης με βάσει τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι, η εν λόγω πρόταση νόμου ετοιμάστηκε από την ίδια την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, κατόπιν συνεννόησης με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου. 

Όπως είχε προαναγγείλει ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, με την πρόταση νόμου θα επιλυθούν πάρα πολλά προβλήματα, αφού, όπως είπε, «πολλοί είναι οι δικαιούχοι οι οποίοι ταλαιπωρούνται με αποκοπή του ΕΕΕ και τρέχουν να υποβάλουν ενστάσεις. Παρουσιάζεται μια μεγάλη καθυστέρηση 4, 6 και 8 μηνών μέχρι να ληφθούν αποφάσεις και μέχρι τότε ο δικαιούχος δεν έχει εισοδήματα», πρόσθεσε.

«Με αυτή την ρύθμιση την οποία και η ίδια η Υπουργός έχει κάνει αποδεκτή πιστεύουμε ότι θα λύσουμε πολλά προβλήματα, αλλά θα περιοριστεί και μεγάλος όγκος εργασίας στο ίδιο το Υπουργείο το οποίο εξετάζει τις ενστάσεις», συμπλήρωσε.

Στο τελικό στάδιο η συζήτηση για τη σχέση εργοδοτών-εργαζομένων
Σημειώνεται πως, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας θα αρχίσει σήμερα και την κατ’ άρθρον συζήτηση της πρότασης νόμου για καθορισμό των ελάχιστων όρων/προϋποθέσεων σχέσης εργασίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις διατάξεις της πρότασης νόμου, για την ύπαρξη σχέσης εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου συντρέχει τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1/ Καταβολή εισφορών από τον εργοδότη προς όφελος του εργοδοτούμενου στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βάσει του «περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου».

2/ Περιοδική καταβολή μισθού προς τον εργοδοτούμενο.

3/ Διεκπεραίωση εργασίας προσωπικά από τον εργοδοτούμενο.

4/ Εκτέλεση της εργασίας σύμφωνα με τις οδηγίες και υπό τον έλεγχο και εποπτεία του εργοδότη.

5/ Εκτέλεση της εργασίας εντός καθορισμένου από τον εργοδότη ωραρίου ή σε καθορισμένο από τον εργοδότη χώρο.

6/ Παροχή από τον εργοδότη των απαραίτητων για την εργασία εργαλείων, υλικών και μηχανημάτων για την εκτέλεση της εργασίας.

7/ Αναγνώριση δικαιωμάτων και παροχή ωφελημάτων προς τον εργοδοτούμενο.

8/ Απουσία οικονομικού κινδύνου για τον εργαζόμενο και εκτέλεση της εργασίας κατ’ αποκλειστικότητα ή κατά κύριο λόγο προς όφελος του εργοδότη.

9/ Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να επιλέγει και να τερματίζει τη σύμβαση εργασίας με τον εργοδοτούμενο.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Όπως αναφέρεται, στην περίπτωση που πληρείται τουλάχιστον ένα από τα πιο πάνω κριτήρια/προϋποθέσεις, υφίσταται σχέση εργοδότη-εργοδοτούμενου, ανεξάρτητα από το πώς τα δύο μέρη -εργοδότης, εργοδοτούμενος- αποκαλούν την εν λόγω σχέση και σε καμία περίπτωση δεν δύναται η σχέση αυτή να παρουσιάζεται ή να αποτελεί άλλου είδους σχέση, όπως μίσθωση υπηρεσιών.

Μάριος Αδάμου