Πρόταση για σύνταξη στα 58 για οικοδόμους

Εξετάζεται η πρόταση ΔΗΚΟ για μείωση του ορίου συνταξιοδότησης για ορισμένους κλάδους – Ποιους αφορά και τι προνοεί

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Αρχίζει σήμερα Τρίτη 21/7 στη Βουλή, η συζήτηση για την πρόταση του ΔΗΚΟ η οποία προνοεί τη μείωση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης για εργαζόμενους των Βαρέων επαγγελμάτων, ώστε οι εργαζόμενοι αυτοί να έχουν το πλεονέκτημα να βγουν στη σύνταξη στα 58 τους χρόνια αντί για τα 65.

Σκοπός της πρότασης ΔΗΚΟ
Σκοπός της πρότασης νόμου (Πρόταση νόμου του κ. Ζαχαρία Κουλία εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος)  είναι η τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, ώστε να μειωθεί από τα εξήντα πέντε (65) στα πενήντα οκτώ (58) έτη η συντάξιμη ηλικία στις περιπτώσεις εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνται για σαράντα (40) τουλάχιστον χρόνια σε οικοδομικές εργασίες και μηχανικές κατασκευές, όπως και σε βαριές εργασίες που χαρακτηρίζονται από έντονη χειρωνακτική εργασία, σκάψιμο, σπάσιμο σκληρών υλικών με μηχανικά εργαλεία και χειρισμό βαρέων μηχανημάτων.

Μιλώντας στην Brief ο κ. Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος και κατέθεσε την πρόταση του εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματoς στη Βουλή για συζήτηση, τόνισε ότι σε όλες τις Δημοκρατίες οι εργαζόμενοι των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων συνταξιοδοτούνται νωρίτερα.

>>>Διάβασε ακόμη: Στην Κύπρο... Κέρδισε €200.000 στο λαχείο αλλά δεν τα ζήτησε ποτέ <<

«Εμείς αντί να συνταξιοδοτούμε τα βαρέα επαγγέλματα νωρίτερα, συνταξιοδοτούμαι τους αστυνομικούς και τους δημόσιους Υπαλλήλους», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα Βαρέα Επαγγέλματα έπρεπε να επωφελούνταν από αυτό το πλεονέκτημα»

Όπως ανέφερε, κάποιος που εργάζεται σε ένα δύσκολο επάγγελμα λόγω της φύσης της εργασίας τους, σε συνδυασμό με δύσκολες συνθήκες οι οποίες επιβαρύνουν την εργασία του, όπως είναι η δουλειά κάτω από τον ήλιο ή και άλλες δύσκολες καιρικές συνθήκες, θα έπρεπε να επωφελείτο από αυτό το πλεονέκτημα»

Κληθείς να απαντήσει για το ποια πιστεύει θα είναι η ανταπόκριση της πολιτείας, σημείωσε πως, εξ όσων γνωρίζει συμφωνεί και ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, διότι, αγνοώντας ότι είχε καταθέσει πρόταση νόμου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ πριν 15 ημέρες περίπου, δήλωσε στη Βουλή ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και του απάντησε ότι είχε ήδη καταθέσει πρόταση.

«Ευελπιστώ βάσει αυτού, ότι συμφωνεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός και πιστεύω ότι θα υπάρξει αποδοχή και από το ΑΚΕΛ», επεσήμανε.

«Το κράτος θα αποφασίσει»
Περαιτέρω, ο κ. Κουλίας ξεκαθάρισε ότι δεν αρκεί η βούληση της Βουλής.
«Είναι θέμα κονδυλίων άρα είναι καθαρά θέμα της Κυβέρνησης», τόνισε στην Brief.

Μάλιστα δήλωσε πως ελπίζει ότι είναι ένα δικαιολογημένο αίτημα και πρέπει το κράτος να είναι καλός ακροατής και να βάλει τα χρήματα. Χρειάζεται η συναίνεση του κράτους που θα βάλει τα χρήματα, πρόσθεσε.
 
Τι ισχύει στην Κύπρο τώρα 
Υπενθυμίζεται ότι, δικαιούχοι Σύνταξη γήρατος δικαιούνται όλοι οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανεξάρτητα από κατηγορία ασφάλισης, δηλαδή μισθωτοί, αυτοτελώς εργαζόμενοι και προαιρετικά ασφαλισμένοι.

Οι προϋποθέσεις για την πληρωμή σύνταξης γήρατος είναι ο ασφαλισμένος:
α/ να έχει συμπληρώσει τη συντάξιμη ηλικία, δηλαδή το 65ο έτος της ηλικίας του.
β/ να έχει συμπληρώσει πραγματική βασική ασφάλιση 10 τουλάχιστον ασφαλιστικών μονάδων και να έχουν παρέλθει 520 εβδομάδες από την εβδομάδα έναρξης της ασφάλισής του.

Ξένια Προδρόμου
 
20852