Πρόταση νόμου για να μπει τάξη στις πολυκατοικίες

Πρόταση νόμου για ρύθμιση της διαχείρισης κοινόκτητων οικοδομών -Τι προνοεί;

Φρένο στα προβλήματα για ιδιοκτήτες και ένοικους σε πολυκατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών θα προσπαθήσουν να βάλουν με την πρόταση νόμου που πάει στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή(11/10) . Η πρόταση νόμου κατατέθηκε  από την βουλευτή του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου και τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριο Μαυρίδη  και επιχειρεί να βάλει τάξη στις πολυκατοικίες και σε συμπλέγματα οικοδομών ως προς του κανονισμούς που θα τις διέπουν.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η σύμπραξη των δύο βουλευτών από τα δυο μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα  με την πρόταση τους θα προσπαθήσουν μέσω της νομοθετικής οδού να ρυθμίσουν τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται μέσα στις πολυκατοικίες αλλά και στα συγκροτήματα κατοικιών που αφορούν την ομαλή λειτουργία τους αλλά και την διαβίωση των ενοίκων τους.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση, η εφαρμογή του νέου νόμου θα αφορά υφιστάμενες εγγεγραμμένες κοινόκτητες οικοδομές (πολυκατοικίες) αλλά και τις κοινόκτητες οικοδομές που δεν έχουν εγγραφεί ακόμα ως τέτοιες με βάση τις διατάξεις του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου. Δηλαδή τις πολυκατοικίες που ενώ έχουν ανεγερθεί και κάποια διαμερίσματα/καταστήματα/γραφεία έχουν πωληθεί σε νέους ιδιοκτήτες και παραδόθηκαν νόμιμα για χρήση και κάρπωση, δεν έχουν διαχωριστεί οριζόντια (δεν εκδόθηκαν ξεχωριστοί τίτλοι ιδιοκτησίας) και παραμένουν εγγεγραμμένες ως οικόπεδα ή ως ενιαίες οικοδομές. Αυτές οι οικοδομές αναφέρονται στην πρόταση ως «οιονεί κοινόκτητες οικοδομές».

Οι Βασικές πρόνοιες της πρότασης

• Η πρόταση αφορά το σύνολο των οικοδομών, περιλαμβανομένων και των περιπτώσεων στις οποίες δεν έγινε ακόμη η έκδοση ξεχωριστών τίτλων ιδιοκτησίας.
• Σύσταση Συμβουλίου Εγγραφής Κοινόκτητων Οικοδομών και Οιονεί Κοινόκτητων Οικοδομών.
• Εγγραφή των οικοδομών καθώς και της οικείας διαχειριστικής επιτροπής ή του προσώπου το οποίο ενεργεί ως διαχωριστής σε σχετικά μητρώα τα οποία θα τηρούνται από το πιο πάνω συμβούλιο.
• Θέσπιση πρότυπων κανονισμών για τη ρύθμιση της διαχείρισης των οικοδομών και καθορισμός των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των κυρίων των μονάδων (σε περίπτωση που δεν υπάρχουν).
• Δημιουργία πάγιου ταμείου για κάθε οικοδομή και υποχρέωση για καταβολή κοινοχρήστων για σκοπούς εξασφάλισης της κάλυψης των δαπανών διαχείρισης με τη δημιουργία αποθεματικού, καθώς και σχετικού τέλους προς το συμβούλιο.
• Τακτική διενέργεια στατικού, μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού ελέγχου από επαγγελματίες εγγεγραμμένους.
• Σε περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου να απαιτείται βεβαίωση ότι έχουν καταβληθεί οι οφειλές προς τη διαχειριστική επιτροπή.
• Δυνατότητα στο συμβούλιο να προχωρεί στην έκδοση ενταλμάτων πληρωμής για οφειλές προς τη διαχειριστική επιτροπή, αλλά και δυνατότητα άσκησης ποινικής δίωξης εναντίων των οφειλετών.
• Υποχρεωτική ασφάλιση των οικοδομών.
• Εισαγωγή πρόνοιας ώστε σε περίπτωση ενοικίασης του ακινήτου η καταβολή των κοινόχρηστων να γίνεται από τον ενοικιαστή και το ποσό να αφαιρείται από το ενοίκιο.
 

Για την εφαρμογή του νόμου, μέσω της άσκησης συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων και εξουσιών, θα συσταθεί Συμβούλιο Εγγραφής Κοινόκτητων και Οιονεί Κοινόκτητων Οικοδομών. Το συμβούλιο θα τηρεί ξεχωριστά μητρώα στα οποία θα εγγράφονται οι κοινόκτητες οικοδομές, καθώς και η οικεία διαχειριστική επιτροπή ή το πρόσωπο που ενεργεί ως διαχειριστής.

Οι κύριοι (ιδιοκτήτες) των μονάδων θα υποχρεούνται να καταβάλλουν στο Πάγιο Ταμείο της οικοδομής χρηματικό ποσό για σκοπούς εξασφάλισης της κάλυψης των δαπανών διαχείρισης, με τη δημιουργία αποθεματικού. Οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν επίσης και σχετικό τέλος προς το Συμβούλιο Εγγραφής, για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του.

Η διαχειριστική επιτροπή κάθε κοινόκτητης οικοδομής θα είναι υποχρεωμένη να διενεργεί κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα στατικό, μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό έλεγχο της οικοδομής, από εγγεγραμμένους επαγγελματίες στο ΕΤΕΚ, ώστε να εξασφαλίζουν το αναγκαίο πιστοποιητικό καταλληλόλητας.

Για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους στη διαχειριστική επιτροπή, στην πρόταση νόμου περιλαμβάνεται πρόνοια που υποχρεώνει το Κτηματολόγιο να ζητά κατά τη μεταβίβαση της κυριότητας μιας μονάδας σχετική βεβαίωση από τη διαχειριστική επιτροπή ότι ο ιδιοκτήτης που θα μεταβιβάσει έχει καταβάλει τις οποιεσδήποτε οφειλές του προς τη διαχειριστική επιτροπή.

Η πρόταση νόμου επιτρέπει στο Συμβούλιο Εγγραφής να εκδίδει εντάλματα πληρωμής στους ιδιοκτήτες των μονάδων για οφειλές τους προς τη διαχειριστική επιτροπή. Το συμβούλιο θα μπορεί επίσης να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον ιδιοκτήτη που έχει οφειλές προς τη διαχειριστική επιτροπή. Τα χρήματα στη διαχειριστική θα τα καταβάλλει ο ενοικιαστής
Υποχρεωτική ασφάλιση των πολυκατοικιών.

Πρόνοια της πρότασης νόμου προβλέπει υποχρέωση της διαχειριστικής επιτροπής μιας πολυκατοικίας να ασφαλίσει την οικοδομή για ποσό που θα αντιστοιχεί στην αξία αντικατάστασής της για χρονική περίοδο είκοσι πέντε χρόνων και μετά την πάροδο των 25 χρόνων η ασφάλιση θα γίνεται στο ποσό της αγοραίας αξίας της οικοδομής, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της καταβολής υπέρογκων ασφάλιστρων για παλιά ακίνητα που προσφέρονται με χαμηλό ενοίκιο.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης μιας μονάδας (διαμερίσματος, καταστήματος, γραφείου) την ενοικιάζει σε άλλο πρόσωπο, τις οφειλές προς τη διαχειριστική επιτροπή θα τις καταβάλλει ο ενοικιαστής, αλλά το ποσό θα αφαιρείται από το ενοίκιο.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει τη διαχείριση πολυκατοικιών «αποτελούν αδήριτη ανάγκη για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότερης εφαρμογής της νομοθεσίας, δεδομένου ότι πληθώρα ακινήτων δεν συντηρούνται σήμερα επαρκώς και πολλοί ιδιοκτήτες διαφεύγουν από τις υποχρεώσεις τους σε βάρος άλλων ιδιοκτητών, υπό το φως της ελλιπούς διαχείρισης των οικοδομών και των δυσχερειών που παρατηρούνται στον τομέα των ακινήτων πολλαπλής ιδιοκτησίας εν γένει».
Σε άλλο σημείο της αιτιολογικής έκθεσης που συνοδεύει την πρόταση, οι Μάριος Μαυρίδης και Ελένη Μαύρου σημειώνουν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία κρίνεται αναγκαία, ώστε αφενός η διαχείριση πολυκατοικιών να διέπετε από ειδικό νόμο, αντί βάσει των διατάξεων του περί ακίνητης ιδιοκτησίας νόμου, και αφετέρου να αντιμετωπιστούν ορισμένα κενά και αδυναμίες που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας στον τομέα αυτό.