Πρωτοβουλίες από κοινότητες και Δήμους για αειφόρες επενδύσεις

Κοινότητες και Δήμοι αναλαμβάνουν τοπική δράση για κλίμα και ενέργεια, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου

Κοινότητες και Δήμοι της Κύπρου, αναλαμβάνουν τοπική δράση για το κλίμα και την ενέργεια συμμετέχοντας σε διάφορες πρωτοβουλίες, αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, υλοποιούν δράσεις και υποστηρίζουν αειφόρες επενδύσεις με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους, ανέφερε ο Ανδρέας Κιτρομηλίδης, Πρόεδρος της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου (ΕΚΚ).
 
Ο Πρόεδρος της ΕΚΚ μιλούσε σε ημερίδα με τίτλο «Μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερη και ανθεκτική Τοπική Αυτοδιοίκηση», που πραγματοποιείται στο Κοινοτικό Συμβούλιο Σκαρίνου και διοργάνωσε το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου.
 
Ο κ. Κιτρομηλίδης ανέφερε ότι «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις τοπικές κοινωνίες είναι πλέον ορατές και αδιαμφισβήτητες επιφέροντας πιέσεις στο περιβάλλον, στους ανθρώπους και τις υποδομές. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει δυστυχώς μάρτυρες καταστροφών και επιπτώσεων συνδεδεμένες με την κλιματική αλλαγή, όπως καύσωνες, ξηρασίες, πυρκαγιές, ανομβρίες, πλημμύρες, καταστροφές σε σοδειές, σκόνη και επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών».
 
Οι επιπτώσεις αυτές, συνέχισε, «καθιστούν επιτακτική την ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών και δράσεων από τις τοπικές αρχές, ώστε να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους στην κλιματική αλλαγή, αλλά και να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».
 
Σημείωσε ακόμα πως «Κοινότητες και Δήμοι της Κύπρου, αλλά και πόλεις από όλο τον κόσμο, έχουν αποδείξει την ετοιμότητα και τη δέσμευσή τους για ανάληψη τοπικής δράσης για το κλίμα και την ενέργεια συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων. Αναλαμβάνουν φιλόδοξες δεσμεύσεις και υλοποιούν δράσεις και υποστηρίζουν αειφόρες επενδύσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους».
 
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο κ. Κιτρομηλίδης «έχουν υλοποιηθεί και στην Κύπρο έργα ή προγραμματίζεται να υλοποιηθούν όπως η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον οδικό φωτισμό, ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών και κοινοτικών κτηρίων και επενδύσεις σε υποδομές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και βιώσιμης κινητικότητας σε πυρήνες και γειτονιές. Ακόμα υλοποιήθηκαν ή προγραμματίζεται να γίνουν ποδηλατοδρόμοι, πεζόδρομοι, δημιουργία χώρων πρασίνων με φυτεύσεις και σκιάσεις,  αντιπλημμυρικά έργα, δημιουργία υποδομών φιλοξενίας και εξυπηρέτησης ευάλωτων ομάδων και ενεργή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων».
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου, «για την ανάληψη πρωτοβουλιών, οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών έρχονται συχνά αντιμέτωποι με αντικειμενικές δυσκολίες όπως η έλλειψη τεχνογνωσίας και εξειδικευμένου προσωπικού. Δυσκολία αποτελεί επίσης η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι που είναι στη διάθεση των τοπικών αρχών».
 
Ωστόσο, συνέχισε «πέραν αυτών, πρόκληση για τις τοπικές αρχές αποτελεί συχνά η συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων, χρηματοδοτήσεων και υπηρεσιών στην κεντρική κυβέρνηση. Αρκετές φορές, τοπικές κοινωνίες στην ύπαιθρο αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερες δυσκολίες ενημέρωσης, πρόσβασης σε εξειδικευμένη γνώση αλλά και συμμετοχής σε σχέδια στήριξης και αυτή η δυσκολία μπορεί να επηρεάσει τόσο τις τοπικές αρχές όσο και τους κατοίκους τους».
 
Σημείωσε παράλληλα πως παρά τα όποια προβλήματα, «οι τοπικές αρχές αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν αυτές τις φιλόδοξες περιβαλλοντικές στοχεύσεις, καθώς είναι πιο κοντά στους πολίτες, γνωρίζουν τις ανάγκες τους και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με επενδύσεις και δράσεις».
 
Στον δικό του χαιρετισμό ο Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου Σάββας Βλάχος ανέφερε ότι η σημερινή ημερίδα, είναι η πρώτη «από μία σειρά εκδηλώσεων που θα διοργανώσει το Ενεργειακό Γραφείο αποκλειστικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η ενεργειακή μετάβαση, αποτελούν βασικούς πυλώνες στο χάρτη πορείας του Ενεργειακού Γραφείου για το 2030».
 
Πρόσθεσε ότι «αναγνωρίζουμε και επενδύουμε στον σημαντικό ρόλο, που έχουν να επιτελέσουν οι τοπικές αρχές στην προσπάθεια για επίτευξη περιβαλλοντικών και ενεργειακών στόχων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση, στοχεύουμε στην προώθηση και υποστήριξη περισσότερων πρωτοβουλιών από τις Τοπικές Αρχές, ώστε αυτή η μετάβαση να είναι αειφόρα και δίκαιη».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος της ημερίδας είναι «να αναδειχθούν οι διάφορες πρωτοβουλίες που αφορούν τη μετάβαση στην ενεργειακή ουδετερότητα και κλιματική ανθεκτικότητα και ο ρόλος που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι διαθέσιμες ευκαιρίες. Μέσα από τη συζήτηση αναμένεται να δοθεί το έναυσμα στις Τοπικές Αρχές για νέες ιδέες και δράσεις που αφορούν την ενέργεια και το κλίμα και ενημέρωση σχετικά με τα επερχόμενα Σχέδια Επιχορήγησης που χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και το Ειδικό Ταμείο».

(ΚΥΠΕ)