Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΤΕΠΑΚ και μαρωνιτική κοινότητα

Τι περιλαμβάνει το πρωτόκολλο συνεργασίας

Την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της μαρωνιτικής κοινότητας της Κύπρου περιλαμβάνει το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα ΤΕΠΑΚ και η μαρωνιτική κοινότητα.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, η τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και της μαρωνιτικής κοινότητας της Κύπρου, σηματοδοτεί την επαναδραστηριοποίηση μιας παραγωγικής σχέσης, που τίθεται πλέον σε νέα θεμέλια με τον νυν εκπρόσωπο της μαρωνιτικής κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Μούσα.
 
Η κοινότητα, σε στενή συνεργασία με τις μοναδικές στον κόσμο έδρες της ΟΥΝΕΣΚΟ και της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προτίθεται να καταρτίσει στρατηγικό σχέδιο για την Ψηφιοποίηση, Καταγραφή, Τεκμηρίωση, Διαφύλαξη και Παρουσίαση της Ιστορίας και Μνήμης της κοινότητας των Μαρωνιτών της Κύπρου για τη δημιουργία της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Αρχείου της μαρωνιτικής κοινότητας. Το περιεχόμενο της διαδικτυακής αυτής πύλης θα προβάλλεται, επίσης, διαμέσου του ΤΕΠΑΚ και στην ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Σημειώνεται πως αφετηρία της συνεργασίας αποτέλεσε το 2013 η ανοικτή πρόσκληση του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου προς τις κοινότητες για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
 
Πέραν από τη ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της μαρωνιτικής κοινότητας, το πρωτόκολλο συνεργασίας αφορά κοινές πολιτιστικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, συμβουλευτικές- επιστημονικές υπηρεσίες και μελέτες, κοινή συμμετοχή σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, τοποθέτηση φοιτητών σε εργασιακούς χώρους και ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
 
Το πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, και ο κ. Μούσας.

(ΚΥΠΕ)

 
10450
Thumbnail