Πρωτοσέλιδα σήμερα (12/5): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 12 Μαΐου 2022

Η προσπάθεια της ΕΕ για επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και οι αντιδράσεις κρατών μελών, το αδιέξοδο με το οποίο φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπος ο ρωσικός στρατός, ο ανταγωνισμός για την εκμετάλλευση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης και οι προτάσεις του ΚΕΒΕ για την οικονομία, κυριαρχούν, την Πέμπτη, στα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

> Πετρίδης στην Brief: Δεν θα μπούμε σε ύφεση

> Το σχέδιο για headquartering σπρώχνει την αγορά ακινήτων

> Ανάλυση Πέμπτης: Οι αγορές σήμερα δείχνουν το παζάρι Νοεμβρίου

> Ελλάδα – Πληθωρισμός: Ίσως δούμε και άλλη αύξηση

Η «Αλήθεια» με τίτλο "Αδιέξοδο στη Ρωσία, ρήγμα στην Ευρώπη", αναφέρεται σε δυσκολία της ΕΕ να βρει λύση όσον αφορά το πετρελαϊκό εμπάργκο προς τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει ότι η Μόσχα έφτασε σε στρατιωτικό τέλμα και ανησυχεί για τη συμμαχία Τουρκίας-Ισραήλ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κομισιόν εξετάζει έξι ευρωπαϊκά μέτρα εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση black out ρωσικού φυσικού αερίου ή πετρελαίου, τονίζοντας ότι "επιβάλλεται η τηλεργασία". Αλλού, γίνεται αναφορά στις προτάσεις του ΚΕΒΕ, και σημειώνεται πως αυτό ζητά στήριξη σε όλους για όλα.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

> Γνωρίστε τον Υφυπουργό Πολιτισμού. Στόχοι & Προτεραιότητες(Video)

> Ενδιαφέρει γονείς & φοιτητές: Άνοιξαν οι αιτήσεις για Υποτροφίες

> Αλαλούμ ιδεολογιών όσων θέλουν να στηρίξουν Χριστοδουλίδη

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο "Σκληρό μπραντεφέρ της ΕΕ με τη Ρωσία", αναφέρεται στην προσπάθεια της ΕΕ για επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, και στην αντίδραση του Ούγγρου Πρωθυπουργού, καθώς και στο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τάσσεται υπέρ στοχευμένων κυρώσεων που να μην πλήττουν τις ευρωπαϊκές χώρες. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα λέει ότι 130 αξιωματούχοι λαμβάνουν μισθό και σύνταξη από το δημόσιο, ανάμεσα σε αυτούς και ο Πρόεδρος και τρεις Υπουργοί. Για τις προεδρικές εκλογές, ο "Πολίτης" λέει ότι το ΔΗΚΟ θα επιλέξει να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Νέος πόλεμος για το φιλέτο", αναφερόμενος στα Σχέδια ανάπτυξης στην περιοχή της Διεθνούς Έκθεσης στην Έγκωμη, σημειώνοντας ότι αυτά προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις. Όπως αναφέρει, γίνεται μελέτη για να δοθεί σε επενδυτή να κτίσει κέντρο καινοτομίας, ξενοδοχείο, οικίες κ.ά. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε μαζική δηλητηρίαση για γύπες και τον αγώνα που γίνεται για να προστατευθούν. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Αστυνομία βρήκε άκρη για τη φρικτή θανάτωση γάτου, επικεντρώνοντας τις έρευνές της σε δύο μαθητές του Λυκείου Ιδαλίου.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο "Θέλουν και τη στήριξη του κράτους, θέλουν και να απολύουν εργαζόμενους", αναφέρεται στις προτάσεις του ΚΕΒΕ, επισημαίνοντας το σημείο που αναφέρεται στην επέκταση του σχεδίου κρατικών ενισχύσεων, με διαγραφή του όρου για "μη απολύσεις προσωπικού". Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στους Κύπριους νοσηλευτές και στον καθοριστικό τους ρόλο στην αλυσίδα φροντίδας υγείας. Αλλού, μιλά για αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στο περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων, καθώς εκατοντάδες παιδιά θέλουν να φοιτήσουν στην Τεχνική Εκπαίδευση αλλά απορρίπτονται, διότι δεν υπάρχουν θέσεις.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο θέμα της με τίτλο "Το κράτος καλείται να ενισχύσει την επισιτιστική αυτάρκεια", αναφέρεται στις προτάσεις του ΚΕΒΕ, στις οποίες επισημαίνεται ότι η μεγάλη αναστάτωση στον εφοδιαστικό τομέα θα ενταθεί. Αλλού, γίνεται αναφορά στο αίτημα των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για πρόσληψη 300 αστυνομικών για αντιμετώπιση των ροών μεταναστών στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Στη φωτογραφία του πρωτοσέλιδου, η εφημερίδα απεικονίζει τους νεκρούς γύπες, που πιστεύεται ότι έχουν δηλητηριαστεί, ρίχνοντας τον πληθυσμό του είδους προς εξαφάνιση στους 8 γύπες.

ΚΥΠΕ

 
20927