Πρωτοσέλιδα σήμερα (14/8): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 14 Αυγούστου 2022

Η σχεδιαζόμενη κάθοδος του τουρκικού γεωτρύπανου "Αμντουλχαμίντ Χαν" στην κυπριακή ΑΟΖ, το θέμα των παρακολουθήσεων, η 48η επέτειος από την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η τουριστική κίνηση στο νησί και οι προσιτές τιμές αγαθών και καυσίμων στα κατεχόμενα είναι τα κύρια θέματα των εφημερίδων της Κυριακής.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Χρυσοχός στην Brief: Δυναμικά στον τομέα της ενέργειας η Cyfield

2/ Επ. Οικονομικών: 3 μεγάλα θέματα στην ατζέντα από Σεπτέμβρη

3/ «Θα μας αντέξει το σκοινί;»

4/ «Να την κάτσουμε του Αβέρωφ…»

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Αβέρωφ: Έχω πρόταση για την ασφάλεια και λύση των εγγυήσεων», δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος καταθέτει «ξεκάθαρες, παστρικές και τολμηρές προτάσεις για έξοδο του Κυπριακού από το μακροχρόνιο τέλμα». Σε άλλο θέμα δημοσιεύει συνέντευξη του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, ο οποίος δηλώνει ότι φαίνεται να αποτελούν παρελθόν τα πέτρινα χρόνια για τον τουρισμό. Αλλού αναφέρεται στην εκτίμηση αναλυτών ότι το επόμενο βήμα του τουρκικού γεωτρύπανου "Αμπντουλχαμίντ Χαν" θα είναι προς την κυπριακή ΑΟΖ τον Νοέμβριο.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/Ιδού τα επιδόματα & τα ποσά που παίρνουν μετανάστες από το κράτος

2/«ΗΛΙΟΣ»: 17 χρόνια μετά τη μεγάλη τραγωδία της Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ)

3/ Νέα σχολεία και δεκάδες υπό αναβάθμιση - Τι γίνεται με Παγκύπριο 

4/ Θα πάτε για σούβλες το 15Aύγουστο; Αυτοί είναι οι 45 εκδρομικοί χώροι (Φωτογραφίες) 

5/ Ο ΕΦΕΤΗΣ: Επιτελείο Νίκου – Ξέρουν ότι είναι αδύνατος στα debates

Ο «Πολίτης» στο κύριό του θέμα με τίτλο «Ε/Κ επιλέγουν τα κατεχόμενα για να γλυτώσουν την ακρίβεια» γράφει ότι Ελληνοκύπριοι πηγαίνουν στα κατεχόμενα λόγω προσιτών τιμών στα προϊόντα και τα καύσιμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από τα νομοσχέδια που στοχεύουν στην εξυγίανση το δημόσιου βίου και αποτελούν προεκλογικές δεσμεύσεις δεν έχει προωθηθεί στη Βουλή μόνο το νομοσχέδιο που καθορίζει τα αδικήματα για τα οποία θα διώκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλού προβάλλει στις εσωτερικές της σελίδες ανάλυση σύμφωνα με ητην οποία «οι Κύπριοι θέλουν έναν Πρόεδρο που ως νέος Μακάριος θα πιστεύει στον σωτήρια εξισορροπητικό ρόλο της Μόσχας στην Κύπρο για να μας σώσει από την κακή Δύση».

Κάτω από τον τίτλο «Νέος σταθμός η κυπριακή ΑΟΖ», «Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι η Άγκυρα εργάζεται ήδη για την προετοιμασία της επόμενης αποστολής του γεωτρύπανου "Αμπντουλχαμίντ Χαν" στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων 6 και 7 στο βόρειο τμήμα τους και επικαλείται πληροφορίες που φέρουν την Άγκυρα να έχει δεδομένα ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν κοιτάσμτα φυσικού αερίου. Αλλού γράφει ότι οι ενισχύσεις για αποτροπή του Αττίλα το 1974 στην Κύπρο δεν ήλθαν ποτέ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έγγραφα που "αποδεικνύουν τη στενή σχέση Αστυνομίας και Κυβέρνησης με τον Άβνι, στενό συνεργάτη του Ντίλιαν".

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Αν η κυβέρνηση ήταν αθώα, δεν θα σιωπούσε για τις παρακολουθήσεις», γράφει ότι δεν αποκλείεται η κάθοδος και στην Κύπρο του ειδικού κλιμακίου που συνέστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι η επικεφαλής της εξεαταστικής επιτροπής PEGASUS μέσω επιστολής ζητά εξηγήσεις από τον Ταλ Ντίλιαν. Αλλού γράφει ότι η Αμμόχωστος αποτελεί "κλειδί" για ολόκληρο το Κυπριακό και αναφέρεται σε συμβολική εκδήλωση του ΑΚΕΛ σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανέρχεται στις 30 χιλιάδες ευρώ ανά κεφαλή.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Το φυσικό αέριο της Κύπρου και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γράφει στο κύριό της θέμα ότι η Κύπρος θα μπορούσε να συμβάλει στη μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά αυτό προσκρούει σε ζητήματα όπως το Κυπριακό και την απροθυμία της ΕΕ να αναγνωρίσει ότι θα χρειαστεί φυσικό αέριο και πολύ αργότερα από το 2030. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα κυπριακά αεροδρόμια θα εξυπηρετήσουν 45.000 επιβάτες την ημέρα αυτό το Σαββατοκύριακο. Αλλού αναφέρεται στην ανησυχία για την αύξηση του εγκλήματος στα κατεχόμενα.

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Αμερικανογερμανικό "μπλόκο" στον Ερντογάν» και γράφει ότι Ουάσινγκτον και Βερολίνο παρεμβαίνουν για αποτροπή κρίσης, εξαιτίας των τουρκικών ενεργειών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα έρια της Κυβέρνησης είναι πρόταση της Energean, ενώ η Ευρώπη προετοιμάζεται για «σκληρό χειμώνα» και ότι η ανάγκη για εξεύρεση εναλακτικών πηγών καυσίμων ενεργοποιεί διαδικασίες. Αλλού αναφέρεται στο αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών στο ζήτημα του κατώτατου μισθού.

ΚΥΠΕ

 
 
24990