Πρωτοσέλιδα σήμερα (19/8): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 19 Αυγούστου 2022

Η υπερπτήση τουρκικού αεροσκάφους πάνω από το βόρειο κομμάτι του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, στο σημείο που βρίσκεται το γεωτρύπανο Tungsten Explorer, το οποίο έχει μισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας, το θέμα ων παρακολουθήσεων και η εμπλοκή της Κύπρου καθώς και η φτώχεια και η εκτίναξη των τιμών, τα ακριβά ενοίκια στις διάφορες πόλεις που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και άλλα είναι στα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ 165 Δημόσιοι Υπάλληλοι με άδεια για μετοχές/συμμετοχή σε εταιρεία

2/ Εκσυγχρονίζεται το Δημόσιο – Βγήκαν προσφορά & πάνε όλα στο ERP 

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Φλερτάρουν το τεμάχιο 6 οι Τούρκοι» γράφει ότι αυτοψία πάνω από το Tungsten Explorer, υπό την παρακολούθηση Κύπρου και Ελλάδας έκανε τουρκικό κατασκοπευτικό αλλά δεν παραβιάστηκε το μέρος της κυπριακής ΑΟΖ που οι Τούρκοι θεωρούν ότι ανήκει στην Αίγυπτο. Αλλού προβάλλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου ότι δεν επηρεάζει την Κυπριακή Δημοκρατία η προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ με Τουρκία. Γράφει επίσης ότι η ΡΑΕΚ διερευνά τρία έργα ΑΠΕ για να διαπιστώσει αν υπάρχει θέμα καθυστερήσεων.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/Αλλάζουν look οι ιστοσελίδες του Δημοσίου

2/ Εκρηκτική κατάσταση στο «Πουρνάρα» αλλά τα μέτρα δεν αλλάζουν

3/ Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης: Φουλάρουν για διορισμούς δικαστών

4/ Ενώπιον των ειδικών σήμερα ο οδικός χάρτης για Covid19

 

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Σταθερά φτωχός ένας στους πέντε συνταξιούχους» και γράφει ότι παρά την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας τα τελευταία χρόνια περίπου 20% των συνταξιούχων και των γυναικών είναι υπό τη διαρκή απειλή φτώχειας. Αλλού αναφέρει ότι στην πρώτη συνεδρία της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, τίθεται η εμπλοκή Ελλάδας και Κύπρου στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Αλλού αναφέρει ότι άτομα ρισκάρουν και κρύβουν επαφές στο θέμα της ευλογίας των πιθήκων γιατί φοβούνται τον στιγματισμό.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Ερευνήστε τις σκιές» γράφει ότι αυξάνεται η πίεση για πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων. Λέει επίσης ότι στην απαίτηση αρκετών κομμάτων προστέθηκαν και οι φωνές υποψηφίων προέδρων. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στις συγκλονιστικές φωτογραφίες που δημοσίευσε ο «Φ» τις περασμένες μέρες και γράφει ότι αναγνωρίστηκε ο ανθυπολοχαγός της Λαπήθου. Αλλού προβάλλει τη βροχή καταγγελιών από καταναλωτές για αθέμιτες πρακτικές ενώ επιβλήθηκαν, γράφει, και πρόστιμα.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Η ακρίβεια μεγαλώνει και τα πορτοφόλια αδειάζουν» αναφέρεται σε εκτίναξη των τιμών καταναλωτή και τον Ιούλιο με τον εναρμονισμένο δείκτη να φθάνει τα 10,6%.  Αλλού αναφέρει ότι η Επίτροπος Παιδιού ζήτησε από τον ΥΠΕΣ ειδική άδεια παραμονής και εργασίας σε οικογένεια μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους με τον ΥΠΕΣ να δηλώνει ότι η απέλαση είναι προς το συμφέρον του παιδιού που γεννήθηκε, μεγάλωσε και πάει σχολείο στην Κύπρο. Γράφει επίσης ότι Γολγοθάς έχει αποδειχθεί η εξεύρεση στέγης για τους φοιτητές πριν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Ουκρανία, δηλώνει ‘σοβαρά προβληματισμένος’» και γράφει ότι οι διαβουλεύσεις του με τους Προέδρους Ζελένσκι και Ερντογάν επικεντρώθηκαν στον κίνδυνο για το πυρηνικό εργοστάσιο. Αλλού αναφέρει ότι τουρκικό κατασκοπευτικό πέρασε χαμηλά πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού προβάλλει το προεδρικό σκάφος που δώρισε η Ελλάδα στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» κυκλοφορεί το κύριο θέμα της με τίτλο «Οι αυξήσεις στις τιμές γονατίζουν τους καταναλωτές». Αλλού αναφέρει ότι τα ενοίκια αρχίζουν από 500 ευρώ και φθάνουν τα 1800 για μονάρι για φοιτητές. Γράφει επίσης ότι καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα των υποκλοπών και παρακολουθήσεων με νέα στοιχεία που βγαίνουν στο φως και ‘δένουν’ την Κύπρο με τις υποθέσεις στην Ελλάδα.

ΚΥΠΕ

 
24979