Πρωτοσέλιδα σήμερα (27/7): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 27 Ιουλίου 2022

Η συμφωνία από τα κράτη μέλη της ΕΕ για εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα, η χαώδης κατάσταση στα αεροδρόμια από την απεργία στην Γερμανία, οι αποκαλύψεις του Τουμάζου Τσελεπή για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, η ακρίβεια και οι διεργασίες για τον κατώτατο μισθό, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Με χρονοδιάγραμμα ο Κούσιος για Κατώτατο – Βλέπει ξανά εργοδότες

2/ Εξελίξεις με τη μαρίνα Λάρνακας – Ανοίγουν Καταστήματα

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Χάος και απελπισία στα αεροδρόμια» γράφει ότι επηρεάζεται και η Κύπρος από την καθολική απεργία στη Γερμανία. Ακυρώθηκε η μια πτήση από Φρανκφούρτη και δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση για ακόμη μια από το Μόνακο. Αλλού γράφει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν χθες σε πολιτική συμφωνία για εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενίσχυση του Ισλάμ, δρομολογεί στα κατεχόμενα ο Ερντογάν.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Διπλωματική εκστρατεία τον Σεπτέμβριο για την Αμμόχωστο

2/ Πολιτική Άμυνα: Κλείνει τρύπες και αναμένει την αναδιάρθρωση

3/ Παρουσία γονέων οι ορκωμοσίες νεοσυλλέκτων την Παρασκευή

4/ Πόσοι έχουν το ίδιο όνομα μαζί σου; Θα το απαντήσει η Aπογραφή

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «’Άπλυτα’ του Κραν Μοντανά στην προεκλογική φόρα» αναφέρεται σε αποκαλύψεις από το μέλος της τότε διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζο Τσελεπή που εκθέτουν Πρόεδρο και Νίκο Χριστοδουλίδη. Αλλού γράφει ότι ο βαρυποινίτης που ερευνάται από τον ποινικό ανακριτή στη βάση των καταγγελιών της Α. Αριστοτέλους φέρεται να κατονόμασε ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση κι έναν αστυνομικό που υπηρετούσε ως οδηγός κυβερνητικού αξιωματούχου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τελευταία πέντε χρόνια καταγράφηκαν 7.715 εθελούσιες επιστροφές παράτυπων μεταναστών.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ακριβότεροι σε όλη την Ευρώπη» γράφει ότι σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στην Κύπρο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με τις μέσες τιμές στην Ευρώπη τον τελευταίο μήνα σε σύγκριση με τον προηγούμενο. Αλλού γράφει ότι την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 900 ετών στην Ανατολική Μεσόγειο καταγράφουν τα επιστημονικά στοιχεία της NASA. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «έκαναν 20 χρόνια για μια αίτηση στο Κτηματολόγιο» για απαλλοτροίωση του 1985.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Μαγειρεύουν φόρμουλα φτώχειας για τον κατώτατο μισθό» γράφει ότι γίνονται αλχημείες από την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα «θέλω» των εργοδοτών με βάση τα στατιστικά στοιχεία για τον διάμεσο μισθό αντί τα στοιχεία για τις ανάγκες που έχουν τα νοικοκυριά. Αλλού αναφέρεται στο μπαράζ πυρκαγιών σε Πισσούρι, Τριμίκλινη, Μοσφιλωτή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ζητείται παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη για το θέμα που προέκυψε στην Αγγλική Σχολή με την «θυματοποίηση» συνδικαλιστριών εκπαιδευτικών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο «Οι Υπουργοί της ΕΕ συμφωνούν στην μείωση ζήτησης φυσικού αερίου» αναφέρεται στην πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες ανάμεσα στα κράτη μέλη για εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα. Αλλού γράφει ότι τέσσερα πρόσωπα θα παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο, για την υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος κλήθηκε να επέμβει στο θέμα με τις συνδικαλίστριες εκπαιδευτικούς στην Αγγλική Σχολή.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Εξοικονομούν τέλη 65 εκατ. οι μεγάλοι» γράφει ότι μετά την αύξηση των επιτοκίων οι κυπριακές τράπεζες δεν θα πληρώνουν για το «παρκάρισμα» καταθέσεων. Αλλού γράφει ότι σε μαζικές αγορές πολυτελών αυτοκινήτων επιδόθηκαν οι Βρετανοί στη διάρκεια του 2021 με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 19%. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την ανιούσα ακολουθούν ακόμη οι τιμές των ακινήτων.

ΚΥΠΕ

 
24979