Πρωτοσέλιδα σήμερα (8/8): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 8 Αυγούστου 2022

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για το Κυπριακό, το σκάνδαλο παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα, η εφαρμογή του πλάνου σε σχέση με το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα και η δήλωση του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη για το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται στο σημερινό Τύπο.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Από 22/9 καφέ, εστιατόριο, καταστήματα στη Μαρίνα Λάρνακας (ΦΩΤΟ)

2/ Θέλεις να αναλάβεις μια σχολική καντίνα; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

3/ Έρχονται αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος 

H «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «ΥΠΕΞ: Ο διάλογος και τα ΜΟΕ είναι η μόνη διέξοδος» προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ο οποίος ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το κράτος να λειτουργήσει συντεταγμένα και συγκροτημένα. Αλλού γράφει ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Ομέρ Τσελικ είπε ότι θα απογοητευτεί όποιος δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έλαβαν χθες το πρωί την πρώτη δόση του εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων οι επτά επαφές του 40χρονου.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Τρέχουν τις εξελίξεις για μεταρρύθμιση των Δήμων

2/Έρχεται application με χάρτες για τους ποδηλάτες

3/ΑΠΟΨΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ: Μεταναστευτικό: Κάντε υποχρεωτικά «Μαθήματα Ενσωμάτωσης» 

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Πέπλο σιωπής για Intellexa και παρακολουθήσεις» αναφέρεται στο σκάνδαλο παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα και γράφει ότι περίεργη σιωπή τηρούν οι κυπριακές αρχές για τις αποκαλύψεις που έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα και ότι η εταιρεία Intellexa και άλλες συνδεδεμένες με αυτή έχουν έδρα στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να του υποδείξει τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος σε σχέση με την επιστροφή ποσού από την χορηγία που έλαβαν τα κόμματα ΔΗΚΟ και Συμμαχία Πολιτών το 2021. Γράφει επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι παραπομπές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα αφορούν υπηρεσίες που δεν προσφέρονται μέσω του ΓεΣΥ.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Μπλόκο στις παρανομίες» γράφει ότι σε εφαρμογή μπαίνει το φιλόδοξο πλάνο για αποσυμφόρηση της πίεσης στα φυσικά οικοσυστήματα και για ασφάλεια των επισκεπτών με διακίνηση σε καθορισμένα σημεία στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα (ΕΔΠΑ). Αλλού γράφει ότι μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή στην Αλυκή Ακρωτηρίου καθώς οι μεγάλες αναπτύξεις προκαλούν αλλοίωση της λίμνης που μετατρέπεται σε γλυκό νερό. Γράφει επίσης ότι βροχή είναι τα παράπονα από τους τουρίστες για την ηχορύπανση στον Πρωταρά.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Τα τύμπανα ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία δεν είναι…πυροτέχνημα» προβάλλει δήλωση του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος ανέφερε πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να επιδιώξει νέα τετελεσμένα και ότι αυτό το επιβεβαιώνουν οι πρόσφατες ενέργειες της στα Βαρώσια και στην ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπερ-έσοδα έχει η Κυβέρνηση από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό αλλά και τις αυξημένες τιμές στα αγαθά και υπηρεσίες που ανέρχονται στο €1 δισεκατομμύριο. Αλλού αναφέρει ότι στις 22 Αυγούστου ξεκινά το έργο της αποκατάστασης του Κοτσιάτη με χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

ΚΥΠΕ