Προϋπολογισμός 2023: Οι Προεδρικές έβαλαν φρένο στις τροπολογίες

Ξεκινά σήμερα η τριήμερη συζήτηση για ψήφιση του προϋπολογισμού

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Αρχίζει σήμερα Τρίτη (6/12) στις 15:00 η συζήτηση στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό. Μια συζήτηση η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη (8/12) όπου και θα τεθεί προς ψήφιση.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χρύσης Παντελίδης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Business Hour by Brief και ανέφερε πως κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης θα γίνουν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων. Παράλληλα κατά την τριήμερη συζήτηση, θα δοθεί ο λόγος σε όλα τα μέλη της Βουλής για τη δική τους τοποθέτηση.

«Είναι γεγονός ότι τα πράγματα στο τέλος του 2022 και στην αρχή του 2023, είναι καλύτερα απ’ότι ήσαν πριν από 2-3 χρόνια όταν η πανδημία “κτυπούσε” και την κυπριακή και την ευρωπαϊκή οικονομία. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε όλοι οι πολιτειακοί και πολιτικοί θεσμοί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθεί και η επόμενη διακυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή».

Αναφερόμενος στο πλαίσιο, ο κ. Παντελίδης εξήγησε πως είναι: α) η ΕΕ και το γεγονός ότι πολλές παράμετροι ορίζονται από αυτήν, β) το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, και γ) το όραμα 2035 το οποίο ορίζει μια σειρά από περίπου 270 συγκεκριμένα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν σε επίπεδο ψηφιακής πολιτικής, πράσινης ανάπτυξης και γενικότερης ανάπτυξης της οικονομίας».

Μειωμένες οι τροπολογίες για τον προϋπολογισμό - Η εξήγηση

Τις τροπολογίες των κομμάτων σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2023 συζήτησε την Δευτέρα η επιτροπή Οικονομικών, με τον αριθμό τους να μην ξεπερνά τις 30. Διευκρινίζοντας ο κ. Παντελίδης δήλωσε πως «ο αριθμός αυτός αφορά τις τροπολογίες που αναμένεται να υπερψηφιστούν υπό την έννοια ότι αυτές είναι οι πιο κοινές και συγκεντρώνουν στήριξη περισσοτέρων κομμάτων».

Όλες οι τροπολογίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που κατατίθενται από ένα συγκεκριμένο κόμμα, ίσως φτάσουν και τις 60.

Θέλοντας να εξηγήσει για ποιους λόγους φέτος οι τροπολογίες είναι λιγότερες, ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, τόνισε πως αυτό συνέβη λόγω «της διάθεσης των κομμάτων επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο, επειδή το πρώτο δίμηνο του 2023 η Βουλή θα έχει αναστείλει τις εργασίες της, αλλά και η πολιτική διάσταση. Δηλαδή κάθε κόμμα εκτιμά πως θα κληθεί να στηρίξει και να εφαρμόσει αυτό τον προϋπολογισμό, ως μέλος διακυβέρνησης, και γι’αυτό μειώνονται τις τροπολογίες σε σύγκριση με άλλες χρονιές».

Οι σημαντικότερες τροπολογίες

Ερωτηθείς ποιες θεωρεί τις πιο σημαντικές τροπολογίες από αυτές που θα συζητηθούν, απάντησε πως «ως ΔΗΚΟ θεωρούμε σημαντικότερες τις τροπολογίες οι οποίες ψηφίζονται κάθε χρόνο και τίθενται μετά και από εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, και αφορούν το σταύρωμα κονδυλίων που σχετίζονται:

  • με την αγορά υπηρεσιών και κάθε είδους συμβολαίων του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα,
  • οποιουδήποτε είδους αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας από το κράτος
  • με την ενοικίαση οποιοδήποτε ακινήτων από το κράτος
  • με συνεργασία, ή επιδότηση ή στήριξη οποιουδήποτε είδους χορηγίας προς τα ΜΜΕ»

Πέραν αυτών, σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη, υπάρχουν και σταυρώματα, κάπως πάγια, όπως: «το σταύρωμα κονδυλίων που αφορά την κατασκευή συγκεκριμένων δρόμων, κονδύλια τα οποία επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και η επιτροπή Οικονομικών θέλει καλύτερη ενημέρωση πριν εγκριθούν. Υπάρχουν και μεμονωμένα κονδύλια που αφορούν άλλου είδους έργα είτε άλλους είδους ενέργειες της Κυβέρνησης και τα κόμματα κρίνουμε ότι χρειάζεται πιο διεξοδικός κοινοβουλευτικός έλεγχος».

Καταληκτικά ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, σχολίασε την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών όπως εξαιρεθούν από το σταύρωμα κάποια κονδύλια επειδή κλείνει η Βουλή και δεν θα μπορεί να δουλέψει η κρατική μηχανή. Ο κ. Παντελίδης, σημείωσε πως «ως ΔΗΚΟ είμαστε θετικοί στην εισήγηση του υπουργείου, η οποία έγινε για σκοπούς καλύτερης και ομαλότερης λειτουργίας του κράτους. Η παράκληση-εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών είναι: με ένα συγκεκριμένο όριο που να μην ξεπερνά τις €10.000 και για κάποια κονδύλια που αφορούν εκτέλεση συγκεκριμένων συμβολαίων ή άλλες συμβατικές υποχρεώσεις του κράτους έναντι τρίτων, να μπορούν να πληρώνονται το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, για να μην προκύπτουν προβλήματα».

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, Χρύσης Παντελίδης: