Προϋπολογισμός: Μύδροι ΑΚΕΛ κατά ΡΙΚ στη Βουλή

Eπιστολή Γ.Γ. ΑΚΕΛ στο ΡΙΚ

«Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου έχει σημαντική αποστολή στον τόπο. Είναι η κρατική ραδιοτηλεόραση και πρέπει να παραμείνει ως τέτοια. Έχουμε πει αρκετές φορές ότι, δυστυχώς, την τελευταία δεκαετία μετατρέπεται σταδιακά, αλλά σταθερά, από κρατική σε κυβερνητική ραδιοτηλεόραση. Κάτι που είναι απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό». 

Οι δηλώσεις ανήκουν στον βουλευτή του ΑΚΕΛ και πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστο Δαμιανού, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά την εξέταση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ είπε ότι: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι ένα διαχρονικό αίτημα που αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά και τον καταρτισμό οργανογράμματος έχει δρομολογηθεί. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, πλην όμως έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία που μεσοπρόθεσμα θα ολοκληρωθεί.  

Την ίδια ώρα, έχουμε σημειώσει την ανησυχία μας, για την καθυστέρηση σ’ ό,τι αφορά την υλοποίηση του κτιριακού σχεδιασμού. Ως γνωστό το ΡΙΚ στεγάζεται σε ακατάλληλα κτίρια, ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πολύ συχνά  σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και υγείας». 

>>>>Διαβάστε επίσης: Προϋπολογισμός ΡΙΚ: Πού θα πάνε τα €37 εκατ. το 2022<<<<

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, «σταθήκαμε ιδιαίτερα στα σημαντικά ζητήματα της δεοντολογίας, της αμεροληψίας, καθώς και στα ζητήματα της ισότιμης κάλυψης των πολιτικών κομμάτων, της Βουλής των Αντιπροσώπων, της κυβέρνησης, αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας των πολιτών. Κατά τρόπο κατηγορηματικό έχουμε δηλώσει ότι ως ΑΚΕΛ διαπιστώνουμε ότι το ΡΙΚ σήμερα  δεν εκφράζει ούτε την ισοτιμία, αλλά ούτε και την αμερόληπτη κάλυψη συνολικά, είτε της είδησης, είτε της πληροφόρησης. Την μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν καθημερινά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουμε επιστρέψει σε εποχές, που δελτία ειδήσεων ξεκινούν και τελειώνουν με το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας και σημαντικές ειδήσεις, αλλά και πλούτος δραστηριοτήτων της Κοινωνίας των Πολιτών, του Κοινοβουλίου, αλλά και των Κοινοβουλευτικών κομμάτων μένουν σε δεύτερη και πολλές φορές σε τρίτη μοίρα».

Συνεχίζοντας είπε: «Την ίδια ώρα έχουμε εντοπίσει ότι το τελευταίο διάστημα, έχουν εξαφανιστεί από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων των 14:00, δηλώσεις και ανακοινώσεις που αφορούν στα κόμματα. Κατ’ ανάλογο τρόπο έχουν γίνει παρόμοιες ρυθμίσεις στην ειδησεογραφική ζώνη και στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων των 18:00 και βεβαίως σε ό,τι αφορά στο ΑΚΕΛ, έχει πλέον εξελιχθεί σε ανέκδοτο, ότι η ώρα μετάδοσης ειδήσεων που αφορούν στο ΑΚΕΛ είναι η 20:35.. Επομένως, υπάρχουν ζητήματα τα οποία απευθύναμε, επικρίναμε και πρέπει να αναφέρω ότι σήμερα, με γραπτή επιστολή, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε του ΑΚΕΛ θα απευθυνθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ, για να καυτηριάσουμε εκ νέου και να ζητήσουμε εξηγήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα. 

Το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει το ρόλο και την αποστολή του ΡΙΚ. Την ίδια ώρα, όμως, ανησυχούμε και θεωρούμε ότι το ΡΙΚ μπορεί να γίνει καλύτερο προς όφελος του τόπου και βεβαίως προς όφελος της πληροφόρησης και της αμεροληψίας. Δυστυχώς σήμερα το ΡΙΚ δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε αυτή του την αποστολή».   
 

 
24345