Πρυτάνεις: Προωθούν ρύθμιση για ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών

Πάγιο αίτημα των δημόσιων Πανεπιστημίων να προσφέρουν προγράμματα σπουδών και σε άλλες γλώσσες

Προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει την προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, αξιώνει εκ νέου η Σύνοδος των Πρυτάνεων, η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι στο ΤΕΠΑΚ.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Συνόδου, Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης είπε πως, κατά τη διάρκεια της 32ης Γενικής Συνέλευσης Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, συζητήθηκαν αρκετά θέματα τα οποία αφορούν τη δημόσια και ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

>>> Διαβάστε επίσης: Υποτροφίες νέας χρονιάς - Τι πρέπει να ξέρουν οι φοιτητές <<<

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα, πρόσθεσε, αφορούσε το πάγιο αίτημα των δημόσιων Πανεπιστημίων να προσφέρουν προγράμματα σπουδών και σε άλλες γλώσσες.

«Η Σύνοδος αποφάσισε, ως θέμα αρχής, να καλέσει την Πολιτεία όπως προχωρήσει άμεσα, μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα επιτρέψει στα δημόσια Πανεπιστήμια να προσφέρουν, σε προπτυχιακό επίπεδο, προγράμματα σπουδών και σε άλλες γλώσσες», είπε ο καθηγητής Ζαφείρης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε πως το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή εδώ και πέντε χρόνια «και δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει προς ψήφιση για πολλούς και διάφορους λόγους».

>>> Διαβάστε επίσης: Φοιτητική χορηγία/επιδόματα:Πότε γίνονται αιτήσεις για νέα… <<<

«Η Σύνοδος, με την ομόφωνη απόφασή της, ζητά την άμεση νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος αυτού», υπέδειξε.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα που αφορά το πρόγραμμα «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με τη Βιομηχανία», το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα τοποθέτησης φοιτητών και φοιτητριών στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ζαφείρη, έγινε αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα Κυπριακά Πανεπιστήμια και συζητήθηκαν οι τρόποι και οι δυνατότητες συνέχισης του προγράμματος, με τη συμβολή της πολιτείας και του Υπουργείου Οικονομικών.   

Εξάλλου, τη Σύνοδο απασχόλησε η κοινοπραξία των Κυπριακών Βιβλιοθηκών, στην οποία, επίσης, συμμετέχουν όλα τα Πανεπιστήμια. Όπως είπε, τα μέλη της Συνόδου έτυχαν ενημέρωσης για την πρόοδο της Κοινοπραξίας  και συζήτησαν τρόπους ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση των Πανεπιστημίων σε βάσεις δεδομένων και πηγές περιοδικών με χαμηλότερο κόστος.

(ΚΥΠΕ)