Ψάχνουν 10,000 εργαζόμενους σε αυτούς τους τρεις κλάδους

Ξενοδοχεία, λιανικό εμπόριο και οικοδομική βιομηχανία, είναι οι τρεις κλάδοι με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε προσωπικό

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

SOS εκπέμπουν τρεις από τους βασικότερους κλάδους της οικονομίας όσον αφορά στην ανάγκη εξεύρεσης εργατικού δυναμικού. Ξενοδοχεία, λιανικό εμπόριο και οικοδομική βιομηχανία, είναι οι τρεις κλάδοι, οι οποίοι παρουσιάζονται να έχουν τις περισσότερες ανάγκες σε θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Brief, οι ανάγκες των τριών αυτών κλάδων της οικονομίας σε εργατικό δυναμικό αγγίζουν τις 10.000 περίπου με την πλειοψηφία να παρουσιάζεται στο λιανικό εμπόριο και να ακολουθούν τα ξενοδοχεία και η οικοδομική βιομηχανία. Η έλλειψη προσωπικού ενδεχομένως να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη, τόσο των συγκεκριμένων κλάδων, όσο και ευρύτερα της κυπριακής οικονομίας, σημειώνουν αρμόδιοι φορείς.

Αμεσότερη φαίνεται να είναι η ανάγκη που προκύπτει για τα ξενοδοχεία, καθότι σε 2-3 μήνες ξεκινά η νέα τουριστική σεζόν και σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν ενδέχεται ορισμένα ξενοδοχεία να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες και να αναγκαστούν να υπολειτουργούν.

Ξενοδοχεία

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην Brief, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης εκτίμησε ότι οι ανάγκες των ξενοδοχείων σε όλη την Κύπρο όσον αφορά σε εργατικό δυναμικό κυμαίνονται στις 4.000. Όπως είπε, υπάρχει συνεννόηση με την υπουργό Εργασίας για το θέμα, η οποία έχει εισηγηθεί να ξεκινήσει μια διαδικασία σύζευξης των αναγκών που υπάρχουν στη βιομηχανία με τους εγγεγραμμένους άνεργους, ώστε να διαπιστωθεί σε τι ποσοστό μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες από εκεί. Σε περίπτωση που το πρόβλημα συνεχίσει να υφίσταται και δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες από την Κύπρο, τότε πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασίες εξπρές για να παραχωρηθούν άδειες εργασίας σε άτομα τρίτων χωρών.

Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού είναι αρκετά σοβαρό στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και θα πρέπει να επιλυθεί προτού ξεκινήσει η νέα καλοκαιρινή σεζόν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσουνίδης. Ειδικότερα, συνέχισε, αυτή η σεζόν είναι αρκετά σημαντική καθώς αναμένεται να επανατοποθετηθούν οι χώρες στον τουριστικό χάρτη και είναι σημαντικό η Κύπρος να δώσει δυναμικά το παρόν της και να ξεχωρίσει στον ούτως ή άλλως ιδιαίτερα οξύ ανταγωνισμό που αναμένεται. Επομένως, συνέχισε, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για μια ιδιαίτερα καλή χρονιά, τότε και οι απαιτήσεις αναμένεται να είναι αυξημένες και τα ξενοδοχεία θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν.

Λιανικό εμπόριο

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στο λιανικό εμπόριο. Μιλώντας στην Brief ο Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου υπογράμμισε τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σε εργατικό δυναμικό, κάνοντας λόγο για 4.500– 5.000 θέσεις εργασίας. Όπως είπε το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και δυστυχώς, σημείωσε παρατηρείται κωλυσιεργία από τους αρμόδιους φορείς. Το θέμα συζητείται από τον Σεπτέμβριο, τέθηκε και ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, καταγράφηκαν οι ανάγκες και μείναμε μέχρις εκεί, τόνισε. Μάλιστα, συνέχισε ο κ. Αντωνίου, όλη αυτή η κατάσταση παρατηρείται τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι απέχουν από την εργασία τους λόγω πανδημίας.

Ερωτηθείς πώς προέκυψαν τόσο μεγάλες ανάγκες για προσωπικό, ο κ. Αντωνίου επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς λόγους. (α) Όταν ξέσπασε η πανδημία, μεγάλος αριθμός κοινοτικών εργαζομένων έφυγε από την Κύπρο και δεν αντικαταστάθηκε. (β) Το 90% των νεαρών που βγαίνει στην αγορά εργασίας είναι ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης κάτι που σημαίνει ότι αμέσως αποκλείονται ορισμένοι κλάδοι εργασίας. Επομένως το προσωπικό που αποχωρεί, δύσκολα αναπληρώνεται. (γ) Καταγράφεται σημαντική αύξηση στη ζήτηση προσωπικού καθώς δημιουργήθηκαν νέα εμπορικά κέντρα, ήρθαν ξένες αλυσίδες στην Κύπρο και όλοι αυτοί ψάχνουν προσωπικό.

Οικοδομική βιομηχανία

Στην οικοδομική βιομηχανία οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό είναι επίσης μεγάλες αλλά όχι στο βαθμό των δυο προηγούμενων κλάδων. Όπως ανέφερε μιλώντας στην Brief ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) Στέλιος Γαβριήλ, οι ανάγκες παρατηρούνται τόσο στο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό όσο και στο ανειδίκευτο νεοεισερχόμενο προσωπικό. Οι ανάγκες μπορεί να φτάνουν μέχρι και τις 2.000 θέσεις εργασίας ανέφερε ενδεικτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ υπάρχουν σημαντικές ανάγκες για καλούς τεχνίτες. Τα άτομα που εργάζονται σήμερα στον κλάδο σε αυτές τις θέσεις είναι μεγάλα και πρέπει σταδιακά ο τομέας να αρχίσει να ανανεώνεται αφού κάποια στιγμή οι άνθρωποι αυτοί θα συνταξιοδοτηθούν. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι μόλις το 3% των τεχνιτών είναι κάτω των 55 χρονών. Όλοι οι υπόλοιποι είναι μεταξύ 55 – 60 χρονών. Πέραν από καλούς τεχνίτες, η αγορά έχει ανάγκη από σιδεράδες, αλλά και από άτομα που θα αναλαμβάνουν το θέμα της καθαριότητας, καθώς και του διαχωρισμού αποβλήτων.

Ο κ. Γαβριήλ, ανέφερε ότι λόγω αυτών των ελλείψεων που υπάρχουν στο εργατικό δυναμικό, παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση συγκεκριμένων έργων. Ιδιαίτερα ανέφερε στα μεγάλα έργα όπου χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, οι καθυστερήσεις είναι μεγαλύτερες και γι’ αυτό θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να προχωρήσουν και τα έργα, συμπλήρωσε.

Tags
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ