Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής

Εξακολουθούν να παρουσιάζονται προβλήματα στη δανειοδότηση για την ανέγερση κατοικιών στα οικόπεδα αυτοστέγασης, ειδικά στις περιπτώσεις που εκκρεμούν απαλλοτριώσεις ιδιωτικής γης και στις περιπτώσεις οι οποίες δεν καλύπτονται από αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, διαφάνηκε σε σημερινή (12/2) συζήτηση στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, η οποία προχώρησε σε αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος, ύστερα από πρόταση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, Σκεύης Κούτρα Κουκουμά, Στέφανου Στεφάνου και Νίκου Κέττηρου.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε πως το ζήτημα είχε εγερθεί και στο παρελθόν και είχαν παρουσιαστεί προβλήματα σε περιπτώσεις σε αυτοστεγάσεις όπου δεν είχαν παραχωρηθεί τίτλοι ιδιοκτησίας ή δεν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα διαχωρισμού. Ανέφερε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είχε εξευρεθεί ρύθμιση με τη διαδικασία παραχώρησης βεβαίωσης με το εμβαδό τεμαχίου, το οποίο μπορούσε να αξιοποιηθεί για δάνειο από τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ).

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<
 
Ξεκαθάρισε όμως ότι σε περιπτώσεις διαχωρισμών που τίθεται θέμα απαλλοτριώσεων, το Κτηματολόγιο δεν δίνει βεβαίωση και άρα οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να αποταθούν σε τράπεζα για δάνειο. Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, ρύθμιση χρειάζεται και σε περιπτώσεις ανέγερσης κατοικίας με δάνειο που παραχωρήθηκε με υποθήκη άλλης κατοικίας, πχ των γονέων του ιδιοκτήτη καθώς και σε περιπτώσεις που υπάρχει πιστοποιητικό μίσθωσης για ανέγερση κατοικίας σε τ/κ γη.
 
Η κ. Κουκουμά ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή συζήτησε και το θέμα του κόστους σύνδεσης για εγκατάσταση Κεντρικών Αποχετευτικών Δικτύων στους Προσφυγικούς Συνοικισμούς και στους Συνοικισμούς Αυτοστέγασης. Ανέφερε πως δημιουργούνται προβλήματα σε περιπτώσεις όπου τα Συμβούλια Αποχετεύσεων ζητούν από τους πρόσφυγες να καταβάλουν τα τέλη και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση του Συνοικισμού ‘Μακάριος’ στη Λάρνακα. Μίλησε για δύο μέτρα και δύο σταθμά και κάλεσε το κράτος να ξεκαθαρίσει πως το κόστος δεν επιβαρύνει τους πρόσφυγες.
 
Για το πρώτο θέμα συζήτησης, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, ανέφερε πως προβλήματα υφίστανται σε κάποιες περιπτώσεις όπου δεν είναι εφικτό να καθοριστεί μερίδιο για υποθήκευση καθώς εκκρεμούν απαλλοτριώσεις ιδιωτικής γης και περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στο περιεχόμενο των αποφάσεων του Υπουργικού όπως π.χ. όταν κατοικία έχει ήδη ανεγερθεί ή η αίτηση δεν αφορά στεγαστικό δάνειο.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Ανέφερε πως σύμφωνα με τοποθετήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, γίνονται προσπάθειες επίσπευσης των διαδικασιών για να βοηθηθούν οι επηρεαζόμενοι πρόσφυγες.

Για το θέμα του κόστους σύνδεσης των αποχετευτικών σε συνοικισμούς, η κ. Αριστείδου είπε πως υπάρχει κυβερνητική απόφαση για να καταβληθούν όλα τα έξοδα από το κράτος ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει διαδικασίες προκήρυξης προσφορών σε κάποιες περιοχές όπως στη Λεμεσό.

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου

 
3112
Thumbnail

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη με έκθεσή της καλεί τον Γενικό Ελεγκτή να μην προχωρήσει στην καταρτισμό συμβάσεων απασχόλησης 20 εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να απορρίπτει τη θέση της Επιτρόπου λέγοντας ότι η έκθεση «πάσχει εκ βάθρων».

ad1mobile

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ήδη οι 20 νέοι εργαζόμενοι πιάνουν δουλειά στις 2 Μαΐου, ενώ επισημαίνεται ότι η πρόσληψη των νέων εργαζομένων θα βοηθήσουν το έργο της υπηρεσίας, το 20% των θέσεων της οποίας παραμένουν κενές.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σε σημερινή έκθεσή, κατόπιν εξέτασης παραπόνου της η Επίτροπος Διοικήσεως εισηγείται στον Γενικό Ελεγκτή να επανεξετάσει την απόφαση του και να μην προχωρήσει στον καταρτισμό των συμβάσεων απασχόλησης 20 εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνο στην Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας μέχρι την αποκρυστάλλωση των ζητημάτων που εγείρονται με το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού.
 
Η κ. Λοττίδου υποβάλλει την έκθεση στο Γενικό Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ και στη διεύθυνση του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού για σκοπούς διαβούλευσης με τον Γενικό Ελεγκτή στα πλαίσια της επανεξέτασης του όλου ζητήματος ως προς την προϋπόθεση καταρτισμού του αναγκαίου σχεδίου υπηρεσίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υφισταμένων λειτουργών της υπηρεσίας που υπηρετούν στην κλίμακα Α8,Α10,Α11.
 
Συναφώς, στην έκθεσή της, η Επίτροπος Διοικήσεως διερωτάται κατά πόσο υπήρξε συμμόρφωση με τις πρόνοιες του οικείου Νόμου και διερωτάται κατά πόσον η πρόσληψη προσωπικού σε ιεραρχικά ανώτερες κλίμακες από αυτές που κατέχουν οι υφιστάμενοι υπάλληλοι στη βάση της πυραμίδας δύναται να δημιουργήσει θέματα στη ιεραρχική τους σχέση και να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας.
 
Σε απαντητική ανακοίνωσή της, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι η έκθεση, 'πάσχει εκ βάθρων', προσθέτοντας πως «τούτο φαίνεται από τη θέση της ότι δήθεν οι 20 αυτές θέσεις αφορούν θέσεις πρώτου διορισμού».
 
«Ομοίως αυθαίρετοι και ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί της Επιτρόπου ότι δήθεν τα προσόντα και τα καθήκοντα της θέσης καθορίζονται μετά από συλλογικές διαβουλεύσεις. Αυτό, στο οποίο κτίζει όλη την επιχειρηματολογία της, είναι αποκύημα φαντασίας και δεν στηρίζεται στο σχετικό νόμο, ουσιώδεις πρόνοιες του οποίου παραγνωρίζει», προσθέτει.
 
Για τους όρους απασχόλησης, (μισθός, ωράριο εργασίας, άδειες κλπ), η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως «προφανώς είναι αυτοί που ισχύουν για όλους τους έκτακτους, όλης της Δημόσιας Υπηρεσίας».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Χαρακτηρίζει ως «εντελώς ανυπόστατες και ασύνδετες» τις αναφορές της Επιτρόπου για τη δήθεν ιεραρχική σχέση των 20 εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου με τους μόνιμους υπαλλήλους.

ad2mobile

«Προφανώς η Επίτροπος συγχέει τη σημασία της λέξης ‘ιεραρχία’ με την «αρχαιότητα» όταν αναφέρει ότι σε μία Υπηρεσία όλοι έχουν μεταξύ τους σχέση ιεραρχίας», αναφέρει.

Όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, «είναι κρίμα που μέσα από μία επιδερμική προσέγγιση τόσο σοβαρών θεμάτων η Επίτροπος οδηγεί σε απαξίωση τον τόσο μεγάλης σημασίας θεσμό που υπηρετεί».
 
ΚΥΠΕ

article 1