Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής

Εξακολουθούν να παρουσιάζονται προβλήματα στη δανειοδότηση για την ανέγερση κατοικιών στα οικόπεδα αυτοστέγασης, ειδικά στις περιπτώσεις που εκκρεμούν απαλλοτριώσεις ιδιωτικής γης και στις περιπτώσεις οι οποίες δεν καλύπτονται από αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, διαφάνηκε σε σημερινή (12/2) συζήτηση στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, η οποία προχώρησε σε αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος, ύστερα από πρόταση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, Σκεύης Κούτρα Κουκουμά, Στέφανου Στεφάνου και Νίκου Κέττηρου.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε πως το ζήτημα είχε εγερθεί και στο παρελθόν και είχαν παρουσιαστεί προβλήματα σε περιπτώσεις σε αυτοστεγάσεις όπου δεν είχαν παραχωρηθεί τίτλοι ιδιοκτησίας ή δεν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα διαχωρισμού. Ανέφερε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είχε εξευρεθεί ρύθμιση με τη διαδικασία παραχώρησης βεβαίωσης με το εμβαδό τεμαχίου, το οποίο μπορούσε να αξιοποιηθεί για δάνειο από τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ).

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<
 
Ξεκαθάρισε όμως ότι σε περιπτώσεις διαχωρισμών που τίθεται θέμα απαλλοτριώσεων, το Κτηματολόγιο δεν δίνει βεβαίωση και άρα οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να αποταθούν σε τράπεζα για δάνειο. Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, ρύθμιση χρειάζεται και σε περιπτώσεις ανέγερσης κατοικίας με δάνειο που παραχωρήθηκε με υποθήκη άλλης κατοικίας, πχ των γονέων του ιδιοκτήτη καθώς και σε περιπτώσεις που υπάρχει πιστοποιητικό μίσθωσης για ανέγερση κατοικίας σε τ/κ γη.
 
Η κ. Κουκουμά ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή συζήτησε και το θέμα του κόστους σύνδεσης για εγκατάσταση Κεντρικών Αποχετευτικών Δικτύων στους Προσφυγικούς Συνοικισμούς και στους Συνοικισμούς Αυτοστέγασης. Ανέφερε πως δημιουργούνται προβλήματα σε περιπτώσεις όπου τα Συμβούλια Αποχετεύσεων ζητούν από τους πρόσφυγες να καταβάλουν τα τέλη και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση του Συνοικισμού ‘Μακάριος’ στη Λάρνακα. Μίλησε για δύο μέτρα και δύο σταθμά και κάλεσε το κράτος να ξεκαθαρίσει πως το κόστος δεν επιβαρύνει τους πρόσφυγες.
 
Για το πρώτο θέμα συζήτησης, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, ανέφερε πως προβλήματα υφίστανται σε κάποιες περιπτώσεις όπου δεν είναι εφικτό να καθοριστεί μερίδιο για υποθήκευση καθώς εκκρεμούν απαλλοτριώσεις ιδιωτικής γης και περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στο περιεχόμενο των αποφάσεων του Υπουργικού όπως π.χ. όταν κατοικία έχει ήδη ανεγερθεί ή η αίτηση δεν αφορά στεγαστικό δάνειο.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Ανέφερε πως σύμφωνα με τοποθετήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, γίνονται προσπάθειες επίσπευσης των διαδικασιών για να βοηθηθούν οι επηρεαζόμενοι πρόσφυγες.

Για το θέμα του κόστους σύνδεσης των αποχετευτικών σε συνοικισμούς, η κ. Αριστείδου είπε πως υπάρχει κυβερνητική απόφαση για να καταβληθούν όλα τα έξοδα από το κράτος ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει διαδικασίες προκήρυξης προσφορών σε κάποιες περιοχές όπως στη Λεμεσό.

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου

 
4685
Thumbnail

Σε δίωρη στάση εργασίας από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι κατήλθαν σήμερα οι Κυβερνητικοί Φαρμακοποιοί μετά από απόφαση που λήφθηκε σε συνεδρία του Κλαδικού Συμβουλίου των Φαρμακοποιών της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ στις 19/08/2019.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Συντεχνίας, κατά τη συνεδρία εξουσιοδοτήθηκε το Κλαδικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση για δυναμικά μέτρα κλιμακωτά, μέχρι και επ’ αόριστον απεργία.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αναφερόμενη στους λόγους που οδήγησαν στη λήψη απόφασης για δυναμικά μέτρα, η Συντεχνία επικαλείται τη «συνεχιζόμενη άρνηση ή/και παράλειψη του Υπουργείου Υγείας να ενημερώσει το προσωπικό που απασχολείται στον ΟΚΥπΥ σχετικά με τις επικείμενες δραματικές αλλαγές στην εργασία του δεδομένου του γεγονότος ότι από 1η Σεπτεμβρίου 2019, 19 φαρμακεία νοσοκομείων και αγροτικών κέντρων σταματούν να εξυπηρετούν εξωτερικούς ασθενείς».

«Οι φαρμακοποιοί καλούνται να αλλάξουν χώρο εργασίας, να μετακινούνται καθημερινώς σε μεγάλες αποστάσεις και ενδεχομένως να υιοθετήσουν νέα ωράρια εργασίας και καινούριες ευθύνες. Ωστόσο, καμία ενημέρωση και καμία συζήτηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους δεν έχει λάβει χώρα. Υπάρχει πλήρης απαξίωση του κλάδου και του επιστημονικού ρόλου μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ενόψει των αλλαγών αυτών, όπως αναφέρεται, «μεγάλος αριθμός συναδέλφων μετακινούνται από τα δημόσια νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα να παραμένει στα φαρμακεία των νοσοκομείων πολύ μικρός αριθμός φαρμακοποιών, ο οποίος είναι δυσανάλογος του φόρτου εργασίας και κατ’ επέκταση μη ικανός για τη σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών».

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Συντεχνία αναφέρει ότι «πολλοί συνάδελφοι θα αναγκάζονται σε καθημερινές μετακινήσεις ακόμα και από την Πάφο προς τη Λευκωσία, προκειμένου να μεταβαίνουν στον καινούριο χώρο εργασίας τους. Κάτι τέτοιο είναι απάνθρωπο και για το λόγο αυτό ζητούμε τη δημιουργία επαρχιακών γραφείων ώστε να επιτελείται η εργασία τους χωρίς να αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά τέτοιες αποστάσεις».

«Καμία αλλαγή στα σχέδια εργασίας των υπαλλήλων της δημόσιας υπηρεσίας δεν θα γίνει αποδεκτή και μάλιστα μονομερώς. Επιβάλλεται η κάλυψη των οργανικών μόνιμων θέσεων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, οι οποίες είναι κενές λόγω αφυπηρετήσεων, καθώς και η προώθηση των προαγωγών των υπαλλήλων του κλάδου», καταλήγει η ανακοίνωση.

article 1