Ψάχνουν τη «μαγική» εξίσωση οι εστιάτορες

Χάνουν πελατεία και ζητούν στήριξη τα κέντρα αναψυχής – Τι δηλώνει ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ - Όλα δείχνουν αύξηση στις τιμές

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Σαρωτικό είναι το κύμα ακρίβειας που επικρατεί τόσο στην παγκόσμια όσο και στην Κυπριακή αγορά, καθώς σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά.

Τα πρωτοφανή επίπεδα αυξήσεων των τιμών τόσο στην ενέργεια και καύσιμα όσο και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης επηρέασαν όλους τους τομείς της οικονομίας, αναπόφευκτα και τον τομέα της εστίασης.

Μιλώντας στην Brief, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης ανέφερε ότι η ακρίβεια είναι πλέον ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα αναψυχής.

Ειδικότερα, ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι το κύριο δίλλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι αν θα αυξήσουν τις τιμές, αν θα τις απορροφήσουν ή αν θα απορροφήσουν ένα μέρος τους. 

«Λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη του κοινού που μειώνεται είναι πάρα πολύ δύσκολη εξίσωση και φέρνει σε δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες. Όπως φαίνεται δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από τις αυξήσεις στις τιμές. Έστω και μια μικρή αύξηση πρέπει να μπει πάνω στις τιμές για να μπορέσουν να λειτουργούν και να επιβιώνουν τα εστιατόρια», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ, τονίζοντας ότι οι μικρές αυξήσεις που δεν μπορούν αποφευχθούν απέχουν πολύ από το καθεστώς της επικερδότητας. 

Παράλληλα, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι οι επιχειρηματίες της εστίασης πρέπει επίσης να προσέξουν για να μην κάνουν αχρείαστες σπατάλες, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η ζημιά τους.

Ερωτηθείς αν τα κέντρα έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές τους λόγω της ακρίβειας, ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι, επειδή ο αριθμός των κέντρων αναψυχής και οι κλάδοι τους είναι πολύ μεγάλος, με κάποιους να προσπαθούν να απορροφήσουν τις ζημιές και κάποιους να έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, αναφορικά με πόσα κέντρα έχουν αυξήσει τις τιμές τους και πόσα όχι.

Όπως σημείωσε, ο κάθε ιδιοκτήτης κρίνει την δική του επιχείρηση και ανάλογα με την δύναμη του και τα οικονομικά αποθέματα του, θα λάβει τις αποφάσεις του.

Όσο αφορά την περίπτωση κέντρα να έχουν μείνει κλειστά ή να απειλούνται με λουκέτο λόγω της ακρίβειας, ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ ανέφερε ότι υπάρχει ένα αριθμός κέντρων αναψυχής που παραμένουν κλειστά εν αναμονή της τουριστικής περιόδου, όμως για τα κέντρα αυτά δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αν θα παραμείνουν κλειστά, αφού πρέπει να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα δούμε λουκέτο σε μεγάλους αριθμούς αλλά δεν μπορούμε να το διασφαλίσουμε ότι θα αντέξουν όλα τα κέντρα» πρόσθεσε, σημειώνοντας επίσης ότι ακόμα ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι τα ενοίκια, τα οποία παραμένουν ένα τεράστιο πρόβλημα αφού δεν μειώνονται.

Επιπρόσθετα, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι τα κέντρα αναψυχής χάνουν και πελατεία αφού λιγόστεψαν οι εξόδοι των ατόμων λόγω των αυξήσεων.

Θέλει άρση όλων των μέτρων ο ΠΑΣΙΚΑ - Ζητούν και στήριξη 

Σχολιάζοντας τις νέες χαλαρώσεις στα μέτρα κατά του κορωνοϊού που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας,  ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι ο ΠΑΣΙΚΑ περιμένει από μέρα σε μέρα να παρθεί η απόφαση για άρση όλων των περιοριστικών μέτρων. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι ήδη η Κύπρος άρχισε να φιλοξενεί κόσμο από χώρες όπου δεν έχουν κανένα περιορισμό στην χώρα τους και έτσι υπάρχει μια σύγκρουση αφού στην Κύπρο δεν έχουν ακόμα αρθεί.

Καταληκτικά, ο ΓΓΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ επεσήμανε ότι ζητούν από την Κυβέρνηση να βρεθεί η φόρμουλα ώστε η στήριξη που δέχεται η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκύπτει από τις κυρώσεις στην Ρωσία, να φθάνει και στα χέρια των επιχειρηματιών της βιομηχανίας της εστίασης. 

«Είναι ένα αίτημα που δημόσια το εκφράζουμε και περιμένουμε ανταπόκριση από τα αρμόδια Υπουργεία», σημείωσε.

Κυπριάνα Σταύρου
 
23634