Ψάχνουν την χρυσή τομή για τη στρέβλωση στις συντάξεις χηρείας

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε δύο προτάσεις νόμου που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους που παντρεύτηκαν μετά την αφυπηρέτησή τους

Συνεχίζεται σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας η συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής και Άριστος Δαμιανού, για παροχή σύνταξη χηρείας στους συζύγους δημοσίων υπαλλήλων που έχουν συνάψει γάμο μετά στη συνταξιοδότηση τους.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο κάποιος που εργαζόταν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεν είχε παντρευτεί κατά τη διάρκεια που ήταν εργαζόμενος στη δημόσια υπηρεσία, αφυπηρέτησε και σύναψε γάμο αργότερα, η γυναίκα του σε περίπτωση θανάτου του δεν θα δικαιούται σύνταξη χηρείας.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Όταν υπάλληλος παντρευόταν ξανά μετά από θάνατο της πρώτης του συζύγου, μέχρι το 2013 η δεύτερη σύζυγος δικαιούταν να λαμβάνει την σύνταξη χηρείας ενώ μετέπειτα όχι.

Με στόχο την άρση αυτής της στρέβλωσης, το ΑΚΕΛ κατέθεσε τις δύο προτάσεις νόμου, την πρώτη στις 18 Μαΐου και την δεύτερη την 1η Ιουνίου 2018. Οι προτάσεις αυτές συζητήθηκαν ξανά στην ΚΕ Εργασίας χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως, με την πρώτη πρόταση νόμου επιχειρείται η τροποποίηση του περί Συντάξεων Νόμου, ώστε να απαλειφθεί διάταξη, σύμφωνα με την οποία, για σκοπούς καταβολής σύνταξης χηρείας δεν λαμβάνεται υπόψη γάμος που τελέστηκε όταν ο αποθανών έπαυσε να είναι υπάλληλος, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία η σύζυγος αυτού απεβίωσε πριν από την αφυπηρέτησή του και ακολούθως αυτός νυμφεύθηκε εκ νέου μετά την αφυπηρέτησή του, οπότε η νέα σύζυγος θεωρείται ως χήρα για σκοπούς σύνταξης. 

Συναφώς, όπως επεξηγείται στην πρόταση νόμου, με την προτεινόμενη τροποποίηση θα καταβάλλεται σύνταξη χηρείας στη σύζυγο από την ημερομηνία θανάτου του συζύγου της μέχρι το θάνατό της ή μέχρι να παντρευτεί εκ νέου, ανεξαρτήτως εάν η εν λόγω σύζυγος συνήψε γάμο πριν από ή μετά την αφυπηρέτηση του συζύγου της.

Με την δεύτερη πρόταση επιχειρείται η τροποποίηση του περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμου, ώστε να καταστεί δικαιούχος σύνταξης χηρείας ο/η σύζυγος αποβιώσαντος/αποβιωσάσης, ο οποίος συνήψε γάμο μετά την αφυπηρέτησή του.

Όπως πληροφορείται η Brief, το Υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται επιφυλακτικό ως προς το να «ανάψει» το πράσινο φως για προώθηση και ψήφιση των προτάσεων νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής. 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Το όλο θέμα αναμένεται πως θα ξεκαθαρίσει σήμερα και ίσως να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με το μέλλον των δύο προτάσεων. Δηλαδή, εάν οι προτάσεις νόμου θα προωθηθούν για ψήφιση από την Ολομέλεια, ακόμη κι αν το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ή αν θα αποσυρθούν για να δοθεί χρόνος στην Κυβέρνηση, αν έχει τέτοια πρόθεση, να ρυθμίσει το όλο θέμα η ίδια.

Πάντως, η στρέβλωση αυτή σε σχέση με τις συντάξεις χηρείας αφορά σημαντικό αριθμό ατόμων και όπως έχει επισημανθεί αρκετές φορές χρήζει διόρθωσης, ούτως ώστε να αρθούν οι αδικίες και να διορθωθεί το πρόβλημα.

Μάριος Αδάμου