Ψάχνουν τους κουμπαράδες να βρουν € για το lockdown

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκεται η κυπριακή οικονομία ενόψει ενός νέου καθολικού lockdown με την κυβέρνηση να κάνει τον ένα υπολογισμό μετά τον άλλο ώστε να διαφανεί αν υπάρχει η οικονομική ευχέρεια για ένα παρατεταμένο καθολικό lockdown (όπως έπραξε η Βρετανία) ή εάν πρέπει να κινηθεί με άλλες λύσεις, όπως πχ ένα πιο ήπιο lockdown έτσι ώστε να «εξοικονομήσει» όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα, τα οποία ούτως ή άλλως «δεν υπάρχουν» στο βαθμό που θα επέτρεπε πιο ευέλικτα προγράμματα στήριξης σε συνδυασμό με το lockdown

>>> ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο κύβος ερρίφθη: Ενημέρωσαν ΠτΔ οι ειδικοί / Πέμπτη η απόφαση <<<

Την ίδια ώρα τα πράγματα στα νοικοκυριά αλλά και στις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται να επιδεινώνονται ενώ ας σημειωθεί ότι από 1/1/21 έληξε και η αναστολή δόσεων

Παράλληλα, πρόσθετη δυσκολία αποτελεί και η μη ύπαρξη Προϋπολογισμού, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί αλλά στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί άλλη μια παράμετρο στην δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει ο Νίκος Αναστασιάδης

Όλα αυτά αναμένεται να προσμετρηθούν από την Κυβέρνηση ώστε την ερχόμενη Πέμπτη (7/1) να ληφθούν οι αποφάσεις για το τι δέον γενέσθαι με τα μέτρα κατά της πανδημίας του Covid19.

Τα σενάρια

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ η επιδημιολογική ομάδα χθες (4/1) το απόγευμα είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στην οποία τέθηκαν οι εισηγήσεις με τις λεπτομέρειες, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα συζητηθούν στη σύσκεψη στο Προεδρικό.

Σημειώνεται ταυτόχρονα ότι οι επιδημιολόγοι εισηγήθηκαν αυστηροποίηση των μέτρων. Στην σύσκεψη ωστόσο όπως πληροφορούμαστε δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα των σχολείων ή άλλα συγκεκριμένα μέτρα.

Περιορισμός και στις μετακινήσεις

Το σενάριο της αυστηροποίησης των μέτρων θεωρείται πλέον δεδομένο, με μέλη της επιστημονικής ομάδας να προτείνουν έναν τύπο lockdown, που θα περιλαμβάνει περιορισμούς στις μετακινήσεις, με ενδεχόμενη την επαναφορά του SMS.

Στο μεταξύ, ο περιορισμός των συναθροίσεων θα συνεχίσει να υφίσταται, αφού οι επιδημιολόγοι θεωρούν πως είναι το κλειδί στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Τέλος, σημειώνεται ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ολικό lockdown με την μορφή του περασμένου Μαρτίου φαίνεται να είναι η τελευταία επιλογή, με μέλη της επιδημιολογικής ομάδας να σημειώνουν ότι υπάρχουν μέτρα, τα οποία σε συνδυασμό, μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου καλά στη μείωση της εξάπλωσης του ιού.