Ψάχνουν τρόπους για εξαγωγή ΦΑ στην ΕΕ - Στόχος οι αποφάσεις να ληφθούν μέχρι τέλος 2023

Οι δύο επιλογές που μελετούν Ισραήλ και Κύπρος για εξαγωγή Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη

Το ζήτημα της Ενέργειας και συγκεκριμένα αυτό της εξαγωγής Φυσικού Αερίου ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησε την χθεσινή τριμερή σύνοδο Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ με τις χώρες να ψάχνουν συνεργασία για την εξαγωγή Φυσικού Αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ προς την ΕΕ. 

>>> Η θετική ατζέντα Ελλάδας - Τουρκίας περνά μέσω Κυπριακού

Μάλιστα με το πέρας της τριμερής συνάντησης ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ έστειλε το μήνυμα ότι οι αποφάσεις για το πως θα επιτευχθεί η εξαγωγή Φυσικού Αερίου προς την ΕΕ θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο και συγκεκριμένα σε μια περίοδο 3-6 μηνών.  Κάτι ουσιαστικά που παραπέμπει σε οριστικές αποφάσεις πριν το τέλος του 2023 ή το αργότερο αρχές του 2024. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief οι επαφές προς την κατεύθυνση αυτή ανάμεσα στις 3 χώρες αναμένεται να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο με το Ισραήλ να φαίνεται να έχει στις προτεραιότητες του το Φυσικό Αέριο του να μπει στην Ευρώπη θέλοντας να εκμεταλλευτεί και τις γεωπολιτικές εξελίξεις εξαιτίας και της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Η εξαγωγή του Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους και συγκεκριμένα είτε με τον αγωγό φυσικού αερίου East-Med η με εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το θέμα της ενέργειας ως κοινού ενδιαφέροντος και πρόσθεσε ότι σημαντικές επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της ενέργειας και στις τρεις χώρες.

Μάλιστα ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδειξε προθυμία η Ελλάδα να βοηθήσει στην εξαγωγή Φυσικού Αερίου προς την ΕΕ τονίζοντας ότι η χώρα αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με σημαντικές επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

Επισήμανε μάλιστα ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα να δει πώς το ισραηλινό και το κυπριακό φυσικό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνοντας ότι λύσεις οι οποίες απολαμβάνουν τη στήριξη των δύο κυβερνήσεων, αλλά έχουν επίσης δοκιμαστεί στις απαιτήσεις της αγοράς, θα έχουν την υποστήριξη της χώρας του. 

Συνεργασία και για Euroasia 

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε την τριμερή ήταν η ηλεκτρική διασύνδεση. Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει την μελέτη του οίκου αξιολόγησης ως προς την οικονομική βιωσιμότητα και τη γεωστρατηγική αξία του EuroAsia Interconnector προκειμένου να λάβει τις όποιες αποφάσεις σχετικά με την εμπλοκή της στο έργο. Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η κατακύρωση σε οίκο της προσφοράς για την οικονομική βιωσιμότητα.

Πάντως ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ σε χθεσινές του αναφορές για την ηλεκτρική διασύνδεση ανέφερε ότι υπάρχει το ζήτημα της σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κύπρο και ότι η χώρα του επιθυμεί να συνδεθεί ώστε να μπορέσει να βελτιστοποιήσει τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ισχυρή η δέσμευση για 3+1, στο κάδρο και η Ινδία

Παράλληλα κατά την χθεσινή τριμερή επιβεβαιώθηκε η ισχυρή δέσμευσή στο σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ και συμφώνησαν για την αξία της συνεργασίας αυτής με συγκεκριμένα αποτελέσματα και με άλλες χώρες και συγκεκριμένα για την Ινδία.

Μάλιστα αναμένεται ότι στην επόμενη Τριμερή που θα διεξαχθεί εντός του 2024 θα αποσταλεί πρόσκληση για συμμετοχή και στον Ινδό Πρωθυπουργό. 

Στέλιος Στυλιανού 

Στέλιος Στυλιανού