«Ψαλίδι» €263 εκατ. στις δαπάνες του κράτους – Ποιες αφορά

Οι εξοικονομήσεις που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο και που πρέπει να εφαρμόσουν Υπουργεία, Ημικρατικοί και Δήμοι

Σειρά μέτρων για συγκράτηση των κρατικών δαπανών αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την συνεδρία του στις 7 Μαΐου, περικόπτοντας συνολικά 263 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του κράτους.

Οι μειώσεις αφορούν τόσο Υπουργεία όσο και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ημικρατικούς Οργανισμούς, οι οποίοι καλούνται, πλέον, να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των προϋπολογισμών τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε εγκύκλιο του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, η οποία κοινοποιήθηκε στη Βουλή, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε εξοικονομήσεις που υποδείχθηκαν από Υπουργεία και Υφυπουργεία συνολικού ύψους 207,7 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και εξοικονομήσεις 55,5 εκατ. ευρώ που προτάθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όλες οι εξοικονομήσεις, τονίζει ο κ. Παντελή, δεν αφορούν κοινωνικές παροχές και «δεν έχουν σκοπό την παγιοποίηση ή τον τερματισμό έργων/προγραμμάτων, αλλά την καλύτερη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους, έτσι ώστε να διοχετευτούν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία για επανεκκίνησή της και μείωση των αρνητικών επιπτώσεων».

Αγορά υπηρεσιών
Αναλύοντας τις αποφάσεις για εξοικονομήσεις και αναστολή δαπανών ο κ. Παντελή αναφέρει πως, αναφορικά με τις υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων, συμβούλων, μελετητών, καθώς και για διάφορες αγορές υπηρεσιών, απαιτείται η επαναξιολόγησή τους ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητά τους.

Πρόσθετα, συνεχίζει, θα πρέπει να τύχουν εκ νέου προτεραιοποίησης, αφού μέχρι σήμερα έχει ήδη διαφανεί ποιες μελέτες μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020.

Παράλληλα ο κ. Παντελή τονίζει ότι, οποιεσδήποτε αγορές υπηρεσιών/υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων συμβούλων, για τις οποίες δεν έχει κατακυρωθεί προσφορά, αναστέλλονται μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020. Μετά το τέλος Ιουνίου, προσθέτει, θα γίνει επαναξιολόγηση, αναλόγως των δημοσιονομικών δεδομένων και θα εκδοθούν νέες οδηγίες, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

  • Υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων/συμβούλων και συμβάσεις υπηρεσιών κάτω των 20.000 ευρώ για τις οποίες δεν απαιτείται έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών
  • Υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων/συμβούλων και συμβάσεις υπηρεσιών πέραν των 20.000 ευρώ που κρίνονται άκρως απαραίτητες για τις δραστηριότητες του Υπουργείου, Υφυπουργείου ή Υπηρεσίας και απαιτείται άμεσα η ετοιμασία τους

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, αγορά υπηρεσιών για διεξαγωγή μελετών που συνδυάζονται με νέα κατασκευαστικά έργα, πριν προχωρήσει η ετοιμασία τους θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με τα κατασκευαστικά τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας, ούτως ώστε με την ολοκλήρωση των μελετών να υπάρχει άμεσα η δυνατότητα υλοποίησης του έργου.

Κατασκευαστικά έργα
Σε σχέση με τα κατασκευαστικά έργα ο κ. Παντελή αναφέρει ότι, για όλα τα έργα τα οποία βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής ή για τα οποία έχει ήδη κατακυρωθεί προσφορά, οι εργασίες υλοποίησής τους συνεχίζονται κανονικά, καθώς και ότι για τα εν λόγω έργα δεν απαιτείται οποιαδήποτε έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα αναφέρει πως συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για όλα, ενώ αναφορικά με τα νέα έργα, για τα οποία δεν έχει αρχίσει η διαδικασία υλοποίησης του κατασκευαστικού μέρους και δεν έχει γίνει κατακύρωση της προσφοράς, σημειώνει πως θα πρέπει να επαναξιολογηθούν από τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφοροποιήσεις στα δημοσιονομικά δεδομένα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν ήδη παρέλθει οι πρώτοι 5 μήνες του έτους, καλεί τα Υπουργεία όπως ανασκοπήσουν στο σύνολό τους όλα τα έργα και αφού τα προτεραιοποιήσουν, αποφασίσουν ποια από αυτά μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, ακολουθώντας τις νενομισμένες διαδικασίες και προσμετρώντας τη δυνατότητα των κατασκευαστικών τμημάτων να τα υλοποιήσουν.

Με βάση τα πιο πάνω, ο κ. Παντελή τονίζει ότι για όλα τα νέα κατασκευαστικά έργα που θεωρούνται άκρως απαραίτητα, θα πρέπει να αποστέλλεται αίτημα για έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών. Εξαίρεση αποτελούν:

  • Κατασκευαστικά έργα αξίας κάτω των 100.000 που κρίνονται απαραίτητα
  • Έργα που αφορούν προσφυγικούς οικισμούς και διαχωρισμούς οικοπέδων.

Αγορά νέου εξοπλισμού και άλλων μηχανημάτων
Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι αγορές νέου εξοπλισμού και μηχανημάτων μπορούν να πραγματοποιούνται, μόνο εάν ο εξοπλισμός αυτός κρίνεται άκρως απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία των Υπουργείων/Υφυπουργείων/Υπηρεσιών, σημειώνοντας πως για αγορά εξοπλισμού, αξίας άνω των 50.000 ευρώ απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

Διευκρινίζει, δε, ότι για ιατρικό/εκπαιδευτικό/αμυντικό εξοπλισμό, οχήματα (διπλοκάμπινα, εμπορικά, πυροσβεστικά, αστυνομικά και ασθενοφόρα), κινητές μονάδες αναπνευστικών συσκευών, καθώς και για εξοπλισμό που συμπεριλαμβάνεται σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, δεν απαιτείται έγκριση.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Συντηρήσεις και αγορά προμηθειών/αγορών
Σε σχέση με τις συντηρήσεις που αφορούν έργα υποδομής, μηχανοκίνητα οχήματα, ηλεκτρομηχανολογικούς, τηλεπικοινωνιακούς, μηχανογραφικούς και άλλους εξοπλισμούς, ο κ. Παντελή τονίζει πως είτε υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις είτε όχι, αυτές συνεχίζονται κανονικά και δεν απαιτείται οποιαδήποτε έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, δεν απαιτείται έγκριση από το Υπουργείο και για οποιεσδήποτε αγορές προμηθειών / αγαθών (πχ τρόφιμα, καύσιμα, καθαριστικά, κ.ά.), νοουμένου ότι αυτές κρίνονται απαραίτητες.

Δεσμεύσεις
Πέραν των πιο πάνω ο κ. Παντελή στην εγκύκλιό του αναφέρει πως, η διαδικασία υποβολής αιτήματος για έγκριση πολυετούς δέσμευσης σχετικά με την υλοποίηση νέων έργων ή πραγματοποίηση αγοράς νέου εξοπλισμού, συνεχίζεται κανονικά.

Σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις δεσμεύσεων που παραχωρήθηκαν ήδη, ο κ. Παντελή διευκρινίζει ότι θα πρέπει να συνοδεύει τα αιτήματα για έγκριση υλοποίησης ή αγοράς.

Ημικρατικοί Οργανισμοί
Σε σχέση με τις χορηγίες που παραχωρούνται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ημικρατικοί Οργανισμοί) και άλλων οντοτήτων του δημοσίου τομέα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνει πως αυτές μειώνονται συνολικά κατά 84 εκατ. ευρώ.

Με γνώμονα τούτο, καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς/Υφυπουργούς να πληροφορήσουν σχετικά τα Νομικά Πρόσωπα που υπάγονται στις αρμοδιότητές τους και να τα καλέσουν όπως προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών τους, έτσι ώστε το σύνολο των δαπανών να μειωθεί σύμφωνα με την αναθεωρημένη χορηγία.

Τονίζει, δε, πως όλοι οι υπό αναφορά οργανισμοί, είτε λαμβάνουν κρατική χορηγία, είτε όχι, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους κατ’ αναλογία του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημειώνει, ακόμη, ότι οποιαδήποτε αιτήματα για έγκριση νέων έργων ή νέων συμβάσεων υπηρεσιών που αφορούν τις δαπάνες του προϋπολογισμού τους θα πρέπει να αποστέλλονται στον αρμόδιο Υπουργό και όχι στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Αναφορικά με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Παντελή αναφέρει πως, ο Υπουργός Εσωτερικών, θα πρέπει να ζητήσει από τις Αρχές να επανεξετάσουν τους προϋπολογισμούς τους και να τους προσαρμόσουν κατ’ αναλογία των μειώσεων που πραγματοποιήθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, σημειώνει, μπορούν να μειωθούν δαπάνες που αφορούν υπερωρίες, έξοδα φιλοξενίας, επιμόρφωση προσωπικού, συμμετοχή σε συνέδρια/σεμινάρια, μελέτες/αγορά υπηρεσιών, αγορά εξοπλισμού, καθώς και έξοδα πολιτιστικών υπηρεσιών και άλλων εκδηλώσεων και τρέχουσες μεταβιβάσεις που αφορούν τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Περαιτέρω ο κ. Παντελή αναφέρει πως, όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να καταρτίσουν και να υποβάλουν αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2020, ο οποίος θα πρέπει να σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 10 Ιουλίου 2020.

«Στις περιπτώσεις που παρατηρείται σοβαρή μείωση εσόδων λόγω διαφόρων απρόβλεπτων γεγονότων, τότε αυτόματα θα πρέπει εκεί όπου είναι δυνατόν να περιορίζονται/αναστέλλονται δαπάνες που δεν επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου», τονίζει ακόμη.

Σύναψη νέων δανείων από Δήμους
Αναφορικά με τη σύναψη δανείων από Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

  • Για δάνεια από εμπορικές τράπεζες, χωρίς κρατική εγγύηση, το Υπουργείο Οικονομικών δεν φέρει ένσταση, με την προϋπόθεση ότι:
    -η νέα δανειοδότηση δεν επηρεάζει τη ρευστότητα εκάστου Δήμου
    -ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες έγκρισης δανείων που συμφωνήθηκαν
  • Για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα δάνεια αυτά θα εξετάζονται ξεχωριστά κατά περίπτωση, νοουμένου και πάλι ότι δεν θα επηρεάζεται η ρευστότητα εκάστου Δήμου.

Κατασκευαστικά και πολεοδομικά έργα
Για τα πολεοδομικά έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και τους Δήμους, πριν από την έναρξη της υλοποίησής τους, διευκρινίζει ο κ. Παντελή, θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα μηνύματα
Στην εγκύκλιο του ο κ. Παντελή τονίζει ότι, η υλοποίηση των πιο πάνω απαιτούν την στήριξη και κατανόηση από τα Υπουργεία, τα Υφυπουργεία, τα Τμήματα και Υπηρεσίες και τους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Τονίζει, τέλος, ότι «οι εξοικονομήσεις δεν έχουν σκοπό την παγιοποίηση ή τον τερματισμό έργων/προγραμμάτων, αλλά την καλύτερη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους, έτσι ώστε να διοχετευτούν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία για επανεκκίνησή της και μείωση των αρνητικών επιπτώσεων».
 

Μάριος Αδάμου