Ψηφιακά τα επιδόματα Ασθενείας, οι συντάξεις και άλλες υπηρεσίες

Οι επόμενες δημόσιες υπηρεσίες που θα ψηφιοποιηθούν και τι να περιμένουμε

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

H ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών προχωρά με εντατικούς ρυθμούς ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία για αποδέσμευση από γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι αιτήσεις να εξετάζονται στο συντομότερο και ο αιτητής να γνωρίζει νωρίτερα την πορεία την αίτησης του.

«Κάθε τρεις μήνες θα ψηφιοποιούνται γύρω στις τρεις υπηρεσίες», επεσήμανε ο Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, μιλώντας στην Brief, επισημαίνοντας ότι το Υφυπουργείο εργάζεται για την ψηφιοποίηση στους επόμενους τρεις μήνες ακόμη πέντε άλλων υπηρεσιών του κράτους.

Μέσα σε αυτό το πλαίστιο της ψηφιοποίησης υπηρεσιών δημοσίου, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι από τις 4 Οκτωβρίου 2021 οι αιτήσεις για παροχή Επιδόματος Τέκνου και Επιδόματος Μονογονεϊκής Οικογένειας μπορούν να υποβάλλονται και ηλεκτρονικά, μέσω της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Διόδου Ασφαλείας (ΑΡΙΑΔΝΗ), μέσω οποιασδήποτε συσκευής με πρόσβαση στο διαδίκτυο, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα.

Ψηφιακά τα επιδόματα Ασθενείας, θεσμοθετημένες συντάξεις 

Οι αιτήσεις για επιδόματα ασθενείας και για τις θεσμοθετημένες συντάξεις φαίνεται να είναι από τις επόμενες υπηρεσίες που θα μπορούν οι πολίτες υποβάλλουν ηλεκτρονικά, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι επόμενες υπηρεσίες που θα ψηφιοποιηθούν, σε σχέση με το Υπουργείο Εργασίας, θα αποφασιστούν με την Υπουργό Εργασίας, κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η ομάδα του Υφυπουργείου Καινοτομίας έχει ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση κι άλλων υπηρεσιών όπως είναι το SISnet, την εγγραφή των παιδιών στα σχολεία, την εγγραφή των νεοσυλλέκτων, αλλά και την πλατφόρμα σχετικά με τα ειδικά επιδόματα λόγω του κορωνοϊού.

Όλες οι υπηρεσίες στο gov.cy

Στόχος είναι γενικότερα πάνω από 300 δημόσιες υπηρεσίες να συγκεντρωθούν στο gov.cy. Θα είναι μια κεντρική πύλη όπου θα είναι μαζεμένες όλες οι υπηρεσίες του κράτους όπως τα επιδόματα του Υπουργείου Εργασίας,  η αίτηση για ανανέωση άδειας κυκλοφορίας, για ανανέωση διαβατηρίου ή ταυτότητας, καθώς και όλες οι συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων. 

Στόχος είναι ο  ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους ώστε ο πολίτης να έχει στη διάθεση του πιο εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις διάφορες υπηρεσίες.