Ψηφιακό, πράσινο και κοινωνικό το μέλλον των Τραπεζών στην Κύπρο

Η δυσκολία παροχής πιστώσεων, Τα ΜΕΔ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η εσωτερική αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός τα ανοιχτά θέματα για τις τράπεζες στην Κύπρο.

Το μέλλον του τραπεζικού τομέα είναι ψηφιακό, πράσινο και κοινωνικό, διακήρυξαν οι συμμετέχοντες στο 3ο διαδικτυακό Συνέδριο της FMW, με τίτλο «Τραπεζικό Σύστημα: Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες».

Στο Συνέδριο αναδείχθηκαν επίσης οι αντιφάσεις ανάμεσα στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού με την αύξηση των επιτοκίων και στήριξης των ευάλωτων ομάδων για αποφυγή κοινωνικής αναταραχής.

Το Συνέδριο συντόνισε ο Ιωσήφ Ιωσήφ, εκ μέρους της FMW. Προλογίζοντας, ο κ. Ιωσήφ ανέφερε ότι η κερδοφορία επέστρεψε στις τράπεζες, καθώς η διαχείριση των πληγών του παρελθόντος άρχισε να φέρνει αποτελέσματα. Σημείωσε όμως ότι παραμένουν ακόμα ανοιχτά αρκετά θέματα, όπως η δυσκολία παροχής πιστώσεων, τα ΜΕΔ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η εσωτερική αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των τραπεζών.

>>Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Στήριξη των νοικοκυριών & ΜμΕ με κονδύλια ύψους €350 εκ.<<

Παράλληλα, στην ομιλία του ο Ανώτερος Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Κρονίδης, είπε ότι οι τράπεζες κατάφεραν να αντεπεξέλθουν και να διαχειριστούν τις προκλήσεις και τις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων χρόνων με επιτυχία και σήμερα θεωρούνται ουσιώδες μέρος της επίλυσης των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Σημείωσε ότι παρόλο που το ποσοστό των ΜΕΔ έχει μειωθεί στο 11%, το ιδιωτικό χρέος παραμένει 2,5 φορές το ΑΕΠ, το οποίο επηρεάζει συνολικότερα την κυπριακή οικονομία, πέραν από τις τράπεζες.

Πρόσθεσε, ότι πρέπει να καταστεί βιώσιμος και κερδοφόρος ο τραπεζικός τομέας, για να είναι σε θέση να στηρίξει τους πελάτες και την κυπριακή οικονομία. «Η σταθερή κερδοφορία επιτρέπει στις τράπεζες να χτίζουν οργανικά τα απαιτούμενα κεφάλαια που θα τους επιτρέψουν να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να χρηματοδοτήσουν την οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε.

Επιπλέον, είπε ότι οι τράπεζες πρέπει να διευρύνουν τις πηγές εισοδημάτων τους και να μειώσουν την εξάρτηση από τα επιτοκιακά έσοδα. «Η δεκαετής περίοδος μηδενικών ή και πολύ χαμηλών επιτοκίων καθιστά τις πιο πάνω ενέργειες ακόμα πιο επιτακτικές, αφού το κόστος από τα μηδενικά επιτόκια και την αυξημένη ρευστότητα δεν μετακυλίστηκε στους πελάτες».

Ανέφερε επίσης ότι είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός των λειτουργικών εξόδων, περιλαμβανομένου του κόστους προσωπικού και του αριθμού των καταστημάτων.

Ο κ. Κρονίδης είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες σήμερα είναι η εναρμόνιση με την απαίτηση για διατήρηση Ελάχιστης Απαίτησης Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) μέχρι το 2024. Το MREL είναι το χρηματοοικονομικό μέσο, ούτως ώστε αν τεθεί υπό εξυγίανση η τράπεζα και χρειαστεί να γίνει bail-in, να υπάρχει ένα μαξιλαράκι μεταξύ των μετόχων και των καταθετών, για να επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι καταθέτες.

Επιπρόσθετα, νέες πηγές ανταγωνισμού για τις τράπεζες αποτελούν οι εξειδικευμένες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν εισέλθει στην αγορά τα τελευταία χρόνια και προσφέρουν υπηρεσίες που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν προνόμια των τραπεζών (πχ πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, παροχή πιστώσεων κ.λπ.). Όπως είπε, το αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο και το συνεπακόλουθο κόστος συμμόρφωσης των τραπεζών έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταξύ τραπεζών και μη-ρυθμιζόμενων οντοτήτων, με αποτέλεσμα οι δεύτερες να έχουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Πρόσθεσε, ότι η τάση αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, κάτι που αναγκάζει τις τράπεζες να αναθεωρήσουν το μοντέλο λειτουργίας και τα επιχειρηματικά τους πλάνα και να προβούν στις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις, για να καταστούν κερδοφόρες.

Όσον αφορά την πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κ. Κρονίδης ανέφερε ότι οι πελάτες έχουν στραφεί προς εναλλακτικές μορφές εξυπηρέτησης και διεκπεραίωσης τραπεζικών συναλλαγών. «Η ζήτηση ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών παρουσιάζει ραγδαία αύξηση και τείνει να επικρατήσει», σημείωσε.

Όπως είπε, οι τράπεζες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και προσφέρουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων.

Αναφέρθηκε επίσης στην κλιματική αλλαγή και στην πράσινη οικονομία, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες θα κληθούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο όσον αφορά τη χρηματοδότηση επενδύσεων και την ανάπτυξη πράσινων προϊόντων για να βοηθήσουν την πράσινη μετάβαση.

Αναφορικά με το μέλλον του τραπεζικού τομέα, ο κ. Κρονίδης το χαρακτήρισε ψηφιακό, πράσινο και κοινωνικό. Μίλησε για αβέβαιο μέλλον, λόγω του διεθνούς σκηνικού, ωστόσο, είπε, ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν παράγοντα σταθερότητας και μοχλό ανάπτυξης.

ΚΥΠΕ