Ψηφιοποιείται η Αστυνομία - Έρχεται η Digipol

Η πλατφόρμα που ετομάζει η Αστυνομία για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλες μεταρρυθμίσεις

Η κα. Χρύσω Αγγελή, Αστυνομος Β και Υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Οικονομικών - Υπευθυνη Διαχειρισης Ευρωπαϊκών Έργων, καλεσμένη στην εκπομπή Business Hour By brief την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου συζητά και αναλύει το Ταμείο Ανάκαμψης σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η Αστυνομία και τα οφέλη στον πολίτη, τα οποία και θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το 2026.

Όπως σημείωσε ένα από τα οφέλη, για τους πολίτες είναι η αύξηση της απασχόλησης και των επιχορηγήσεων για κάλυψη δαπανών των επιχειρήσεων.

Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο ΚΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου και άλλες δράσεις οι οποίες τρέχουν μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Aναλυτικά όσα ανέφερε η κα. Χρύσω Αγγελή στο  Business Hour By Βrief:

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα προσωρινό και έκτακτο μέσο χρηματοδότησης το οποίο έχει δώσει η ΕΕ μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος «Επόμενη Γενία» και αφορά όλα τα κράτη μέλη, τόνισε η κα. Αγγελή. Σε αυτά τα πλαίσια θα δούμε κάποιες προτάσεις που θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που προέκυψαν από την πανδημία, όπως είναι και ο στόχος του εν λόγω Σχεδίου. «Αναφορικά με την Κύπρο, το Εθνικό Σχέδιο έχει ήδη υποβληθεί και εγκριθεί από την ΕΕ και αυτό αφορά 58 συνολικά μεταρρυθμίσεων και 75 σχέδια επενδύσεων», υπενθύμισε η κα. Αγγελή.

Ανοίγουν πέραν των 11 χιλιάδων θέσεων εργασίας

Όσο έχει οφέλη η Κυπριακή Δημοκρατία και η οικονομία της, άλλο τόσο θα έχει και ο πολίτης, εκτιμά η κα. Αγγελή, προσθέτοντας πως σύμφωνα και με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τα μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα οφέλη από το Σχέδιο Ανάκαμψης στην ΚΔ, προβλέπεται μια αύξηση της απασχόλησης που αντιστοιχεί σε 11 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
«Μόνο και αυτό το σημείο να θίξουμε ο πολίτης έχει οφέλη» ανέφερε.
Ταυτόχρονα η κα. Αγγελή υπέδειξε ότι θα υπάρξουν επιχορηγήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων και κάλυψη δαπάνων σε άλλους τομείς. Επεξηγώντας το σημείο αυτό πρόσθεσε πως κάποιοι φορείς όπως η Αστυνομία θα προβεί σε ένα σχεδιασμό μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μέσω δημοσίων Συμβάσεων θα εργοδοτήσει και ιδιώτες.
«Επομένως δημιουργείται οικονομικό όφελος και προς την οικονομία», σημείωσε.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η Αστυνομία

Όπως μας διευκρίνισε η κα. Αγγελή, η Αστυνομία Κύπρου αφουγκράστηκε την ταλαιπωρία των Κυπρίων πολιτών κατά την περίοδο της πανδημίας, που αφορούσε κυρίως την ανέπαφη συναλλαγή των πολιτών με την Αστυνομία. Για παράδειγμα, πρόσθεσε,  «κάποιοι ίσως έχουμε πάει σε ένα αστυνομικό σταθμό για να  εκδώσουμε ένα πιστοποιητικό ποινικού μητρώου και παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν ουρές και συνωστισμός και αν και φορούσαμε τις μάσκες, ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού ήταν εκεί, επομένως  μας βοήθησε να προτείνουμε να γίνονται ανέπαφα κάποιες συναλλαγές με την αστυνομία».
Σε αυτά τα πλαίσια και επειδή υπάρχει ο όρος για ψηφιακή μετάβαση μέσα από το πολλές υπηρεσίες θα κάνουν την μετάβαση αυτή, έτσι και η αστυνομία έχουμε προτείνει να χτιστεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας η οποία θα φέρει την ονομασία DIgipol με τον πολίτη για να κάνει ανέπαφα τις συναλλαγές αυτές.

Το χρονοδιάγραμμα

Δεδομένου ότι τα έργα του Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2026 και η Αστυνομία εκτιμά, σύμφωνα με την κα. Αγγελή, ότι μέχρι τότε θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα μιας και έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες. Αυτό που καθυστερεί τις διαδικασίες, όπως σημείωσε και είναι γνωστό, είναι ότι σαν δημόσιος τομέας είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε δημόσιες συμβάσεις δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε εταιρείες να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
Τέλη του 2022 ο πρώτος διαγωνισμός
Ειδικότερα σημείωσε, ο πρώτος διαγωνισμός αναμένεται να ανακοινωθεί τέλη του 2022 και κάποιες από τις συμβάσεις θα αφορούν την διαχείριση του έργου κ.α. Μετά, πρόσθεσε, θα υπάρξουν κι άλλοι διαγωνισμοί που θα αφορούν την δημιουργία της πλατφόρμας.

Η κοινοπραξία Αστυνομίας και πανεπιστήμιο Κύπρου

Το ερευνητικό κέντρο ΚΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Αστυνομίας Κύπρου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σχολίασε η κα. Αγγελή και έχουν καταφέρει να χτίσουν πολλές καινοτομίες και δράσεις μέσα από τα προγράμματα «Ορίζοντας 2020» και η κοινοπραξία αυτή κάνει την κυβέρνηση να  δείχνει εμπιστοσύνη για αυτό το έργο.
Με τους επιστήμονες, η αστυνομία έχει προβεί τώρα στις Απαιτήσεις των Χρηστών (User Requirements), δηλαδή στη μελέτη για λειτουργική χρήση αυτής της πλατφόρμας και στην πορεία θα πραγματοποιηθεί μια έρευνα αγοράς με τον πολίτη ώστε να σκιαγραφηθούν οι ανάγκες του μέσα από την πλατφόρμα αυτή και μετά, όπως προαναφέρθηκε, θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για να αγοραστούν οι υπηρεσίες  για να κτιστεί η εν λόγω πλατφόρμα.

Η συνεισφορά της Ευρώπης στην Αστυνομίας

Κληθείς να απαντήσει αν τρέχουν κι άλλες συνεργασίες της αστυνομίας με την Ευρώπη, σημείωσε ότι το Αρχηγείο της Αστυνομίας διαχειρίζεται πολλά Ευρωπαϊκά Έργα που αφορούν πολλούς πυλώνες της ΕΕ, δηλαδή τα Εθνικά, όπως το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και αφορά και την αστυνομική Συνεργασία και τα Σύνορα, καθώς η Αστυνομία στην Κύπρο κάνει την δουλειά που κάνουν δύο Αστυνομίες σε άλλα κράτη μέλη, όπως υπογράμμισσε.
Επίσης σημείωσε ότι υπάροχυν τα προγράμματα «Ορίζοντας 2020»  με τα τα οποία είχαμε κάποιες δράσεις καινοτομίας και κάποια από αυτά τα κάναμε με το Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ άλλα με φορείς στο Εξωτερικό και με χώρες που είναι πρωτοπόρες όπως η Γαλλία, η Εσθονία. Τέλος σημείωσε ότι «Είμαστε ένα γραφείο που διαχειρίζεται εκατομμύρια όσον αφορά προγράμματα και πάντοτε προς όφελος της αστυνομίας αλλά και για τον Κύπριο πολίτη.
 

Παρακολουθήστε όλα όσα δήλωσε η κα. Χρύσω Αγγελή στο  Business Hour By Βrief:

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

Ξ.Π

Ξένια Προδρόμου