Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών

Η Βουλή ψήφισε τον Προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για το έτος 2021 αφού προηγουμένως ομόφωνα δέσμευσε το κονδύλι που αφορά την καταβολή ενοικίου προς την Επιτροπή Σιτηρών, η οποία παραχωρεί στον φορέα τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η δέσμευση του κονδυλίου επήλθε μετά από προφορική τροπολογία που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία είπε ότι η πρόνοια για καταβολή ενοικίου προς την Επιτροπή Σιτηρών,  για πρώτη φορά επιβαρύνει τον υπό εξέταση προϋπολογισμό, καθότι σε προηγούμενα χρόνια το ενοίκιο καταβαλλόταν από το κράτος στη βάση μιας καλή τη πίστη διευθέτησης με το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για το 2021 προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €1.270.476 και έσοδα συνολικού ύψους €1.019.393, τα οποία προέρχονται κυρίως από πάγια ετήσια εισφορά των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων (€555.081), ατομική εισφορά των αιτητών (€24.000), επιβαρύνσεις (€140.000) και κρατική χορηγία (€157.665).
 
Οι κυριότερες δαπάνες του εν λόγω φορέα για το 2021 αφορούν μεταξύ άλλων, αποδοχές προσωπικού (€357.998), μισθοδοσία αξιωματούχων (€129.000), συνολικές συνεισφορές σε ταμεία (€94.324), συμβουλευτικές υπηρεσίες/Έρευνες (€349.031), έξοδα λειτουργίας γραφείου (€118.863), εκπαίδευση προσωπικού με συνέδρια, σεμινάρια και άλλα γεγονότα (€42.000).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με τα κατατεθέντα στοιχεία, με βάση τα προβλεπόμενα έσοδα και τις προβλεπόμενες δαπάνες προκύπτει έλλειμμα ύψους €251.083, το οποίο θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του φορέα, αναφέρεται στην Έκθεση και προστίθεται ότι τα έσοδα για το έτος 2021 προβλέπεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, ενώ αναμένονται αυξημένα κατά τα έτη 2022-2023 λόγω της αυξημένης πρόνοιας για πάγια ετήσια εισφορά από τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις.
 
Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι δαπάνες για το έτος είναι αυξημένες κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο λόγω κυρίως της αυξημένης πρόνοιας για μισθοδοσία, εφόσον επίκειται η πλήρωση της θέσης του Βοηθού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά αναφέροντας ότι «επειδή όλοι κομπάζουν για κάτι, εμείς κομπάζουμε επειδή ενεργοποιήσαμε τον θεσμό του Επιτρόπου, που θα μπορούσε να μην υπάρχει σήμερα για να συζητείται διεύρυνση των εξουσιών του. Ο κ. Κουλλά είπε ότι δανειολήπτες με 20 ευρώ μπορούν να αιτηθούν να ελεγχθεί παράπονο τους για υπερχρεώσεις. Ανέφερε ότι παρασχέθηκε στον Επίτροπο το δικαίωμα του να μπορεί να ορίζει διαμεσολαβητές και επίσης του δόθηκε προσωπικό. Συνεχίζοντας είπε ακόμα ότι το 2018 αυξήθηκαν τα όρια των δανείων για τα οποία μπορούν  να προσφεύγουν οι δανειολήπτες και σημείωσε ότι τα εκατομμύρια που επιστράφηκαν ήταν για υπερχρεώσεις του πρώην συνεργατισμού.  Είπε ακόμα ότι ο προϋπολογισμός του Φορέα κατά 80% καλύπτεται κυρίως από τις τράπεζες και για αυτό το ερώτημα που έπρεπε να τεθεί για την καταβολή ενοικίου είναι γιατί αυτό δεν έγινε προηγουμένως και ο Φορέας δεν πλήρωνε ενοίκια που ως δαπάνη θα επιβάρυνε τις τράπεζες. Είπε τέλος ότι ο ΔΗΣΥ δεν έχει πρόβλημα να ψηφίσει την τροπολογία.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε πως  συμφωνεί και στηρίζει την τροπολογία. Πρόσθεσε ότι ακούστηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών αρκετά για την ανάγκη διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του Επιτρόπου, παρατηρώντας ότι το ΑΚΕΛ είχε τοποθετηθεί έτσι έγκαιρα αλλά βρήκε τοίχο κυρίως από τον ΔΗΣΥ. Κατά τον ουσιώδη χρόνο κάποιοι είχαν προτεραιότητα με την τρόικα, συμπλήρωσε. Δευτερολογώντας ο κ.  Δαμιανού είπε ότι δεν θα αναφερθεί στην περίοδο 2013-2014 και στη διακοπή της συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής για να πειστεί ένα κόμμα να ψηφίσει μνημονιακή νομοθεσία.
 
Η κ. Ερωτοκρίτου είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ θα στηρίξει τον Προϋπολογισμό του Φορέα επειδή επιτελεί πάρα πολύ σοβαρό έργο. Πρόσθεσε ότι με αποφάσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, επιστρέφονται 125 εκ. ευρώ σε 11.000 δανειολήπτες, που αφορούσαν κυρίως υπερχρεώσεις από τον πρώην Συνεργατισμό και έχουν αποτραπεί εκποιήσεις.  Ανέφερε ότι το δικαίωμα δανειολήπτη να προσφύγει στον Χρηματοοικονομικό επίτροπο θεσπίστηκε μετά από πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ. Εξέφρασε την άποψη ότι οι αρμοδιότητες και εξουσίες του Επιτρόπου πρέπει να επεκταθούν και είπε πως η καταβολή ενοικίου στην Επιτροπή Σιτηρών ξενίζει, καθώς «αναμέναμε υποστήριξη και όχι επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Φορέα.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι ο Φορέας αποδεικνύεται με το πέρασμα του χρόνου σημαντικός ο θεσμός. Παρατήρησε ότι ο θεσμός κατέστη αναγκαίος επειδή κάποιοι ψήφισαν, πλην της ΕΔΕΚ, τον νόμο για τις εκποιήσεις που άφησε απογυμνωμένους τους δανειολήπτες. Κανένας δεν έκανε την αυτοκριτική για το γεγονός ότι δόθηκαν υπερεξουσίες στις τράπεζες, είπε και εξέφρασε την άποψη ότι τη λύση θα δώσει η πρόταση για τη σύσταση του ειδικού τμήματος του δικαστηρίου για να λαμβάνεται απόφαση ταχέως με παράλληλη αναστολή της εκποίησης.  Είπε ακόμα ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να εργάζεται προς όφελος του απλού πολίτη και στηρίζει την τροπολογία, ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας εξέφρασε την άποψη ότι η επιτυχία του θεσμού είναι στοιχειώδης και μόνο επιτυχία. Πρόσθεσε ότι ποτέ δεν του δόθηκε το απαιτούμενο προσωπικό και οι αρμοδιότητες που θα μπορούσε να ασκεί. Η όποια επιτυχία οφείλεται στον Παύλο Ιωάννου και το προσωπικό του φορέα,  συνέχισε προσθέτοντας ότι ο κ. Ιωάννου είπε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι ο Συνεργατισμός δεν συνεργάστηκε για τις χρεώσεις στους τρεχούμενους λογαριασμούς.  Είπε τέλος ότι υπάρχουν προτάσεις νόμου που ενισχύουν τις αρμοδιότητες του και θα πρέπει να προωθηθούν προς ψήφιση τους σε νόμους.
 
Εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ο βουλευτής Άγγελος Βότσης διατύπωσε ικανοποίηση για τη λειτουργία του θεσμού. Είπε ότι η Συνεργασία θα στηρίξει την τροπολογία και ανέφερε ότι παρέχεται πεδίο δόξης λαμπρό για την πρόταση νόμου που κατέθεσε για να καταστούν οι αποφάσεις του Επιτρόπου δεσμευτικές για τις τράπεζες.
 
(ΚΥΠΕ)

 
24969