Ψήφιστηκε o συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τους πυρόπληκτους

Εγκρίθηκε σειρά μέτρων της Κυβέρνησης για στήριξη των πυρόπληκτων

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €20 εκ. που κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για ενίσχυση των πυρόπληκτων, όπως εξάλλου ανέφερε η brief σε προηγούμενο δημοσέυμα της.

Υπέρ ψήφισαν 47 παρόντες βουλευτές.
 
 Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε σειρά μέτρων της Κυβέρνησης για στήριξη των πυρόπληκτων, από τη φονική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού στις 3 και 4 Ιουλίου 2021 και την πυρκαγιά που έπληξε την επαρχία Πάφου στις 26.6.2021. Η βοήθεια θα αφορά σε αποζημιώσεις κυρίως για ζημιές που υπέστησαν κατοικίες, υποστατικά, οχήματα, γεωργικές εκτάσεις κ.λπ. και θα  παραχωρηθεί από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, αναλόγως αρμοδιότητας.
 
Η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από την έγκριση του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού ανέρχεται στο 0,096% του ΑΕΠ, με βάση τα σημερινά δεδομένα. 
 
Το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του στις 7 Ιουλίου 2021 αποφάσισε, μεταξύ άλλων,  όπως εγκρίνει πρόσθετες πιστώσεις ύψους €20 εκ. για κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που προέκυψε λόγω της ανάγκης στήριξης των πυρόπληκτων, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού στις 3 και 4 Ιουλίου 2021 και την πυρκαγιά στην Επαρχία Πάφου στις 26.6.2021, και να   εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσει, λόγω ειδικών περιστάσεων, νομοσχέδιο Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού στη Βουλή των Αντιπροσώπων για μελέτη και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το κείμενο του νομοσχεδίου διορθώθηκε ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνο την πυρκαγιά στην κοινότητα Τάλας αλλά γενικότερα στην Επαρχία Πάφου, αφού υπήρξαν και αλλού ζημιές.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι το κόμμα θα παρακολουθεί στην πορεία την υλοποίηση των μέτρων και την ταχεία εφαρμογή τους. Αναφέροντας ότι δεν είδαν αναλυτικά τις πιστώσεις, είπε ότι οι αποζημιώσεις δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο τις υλικές καταστροφές αλλά και τις οικογένειες των τεσσάρων εργατών μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους.
 
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι στηρίζοντας τον προϋπολογισμό υπάρχουν θέματα που θέλουν να συζητήσουν για την κατανομή, όπως ότι όσο αυξάνεται η ζημιά μειώνεται η αποζημίωση. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να στηριχθούν και οι μη επαγγελματίες γεωργοί.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταγραφή των ζημιών και στην Επαρχία Πάφου, αφού όπως γνωρίζει αυτό δεν έγινε.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους επεσήμανε ότι κάποιοι από τους πληγέντες δεν μπορούν να αποζημιωθούν γιατί έχουν ζητήματα με τις κοινωνικές ασφαλίσεις και αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί.
 
 Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν διευκρίνισε ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί ανέφεραν ότι θα καλυφθούν ζημιές και για ερασιτέχνες γεωργούς ακόμα και μελισσοκόμους και ανθρώπους που διατηρούν θερμοκήπια. Είπε επίσης ότι οι οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή του στις φωτιές θα λάβουν €95,000 η καθεμία, €30,000 για κάθε μέλος και υποτροφίες. Υπάρχει είπε, οικογένεια που θα λάβει €245 χιλιάδες από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι τα €20 εκ είναι πολύ μικρό ποσό για την άμεση βοήθεια των πληγέντων και εξέφρασε την ελπίδα ο ΥΠΕΣ να φέρει τις ανάλογες πιστώσεις για να αποζημιωθούν οι πληγέντες όπως πρέπει.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης χαιρέτισε το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο επέδειξε ευαισθησία. Είπε ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι μια πρώτη βοήθεια και ότι οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ είναι έτοιμοι να ψηφίσουν νέο προϋπολογισμό όποτε κληθούν.
 
(ΚΥΠΕ)

 
20766