Ψηφίζεται Πέμπτη και τίθεται άμεσα σε ισχύ η επέκταση άδειας μητρότητας στις 22 εβδομάδες

Το Υπουργείο Εργασίας θα ενημερώσει νέες μητέρες που λήγει η άδεια μητρότητάς τους ότι δικαιούνται άλλες 4 εβδομάδες

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεθαύριο Πέμπτη (29/2) οδηγούνται τα δύο νομοσχέδια της Κυβέρνησης για επέκταση της άδειας μητρότητας για το πρώτο παιδί στις 22 εβδομάδες, με στόχο αυτή να εφαρμοστεί άμεσα, ακόμη και από την Παρασκευή (1/3) μετά την σχετική δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, το Υπουργείο έχει ήδη κάνει την σχετική προεργασία και θα αρχίσει να ενημερώνει τις άμεσα ενδιαφερόμενες νέες μητέρες για τις προωθούμενες αλλαγές.

Ειδικότερα, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «η υποστήριξη των εργαζόμενων γονιών αποτελεί κεντρική πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία με διάφορους τρόπους μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνησης υποστηρίζεται», ευχαριστώντας παράλληλα την Επιτροπή Εργασίας «για την προθυμία που επέδειξε και τα γρήγορα αντανακλαστικά της για συζήτηση των νομοσχεδίων, με στόχο να εφαρμοστεί το συντομότερο η επέκταση της άδειας μητρότητας».

Όπως είπε, στα νομοσχέδια έχουν περιληφθεί μεταβατικές διατάξεις, ούτως ώστε νέες μητέρες που γέννησαν πρόσφατα και βρίσκονται σε άδεια μητρότητας, η οποία δεν έχει λήξει την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η νέα νομοθεσία, μετά και τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο σπίτι τους ακόμη ένα μήνα. 

Δηλαδή, εξήγησε, «εάν για παράδειγμα, νέες μητέρες την Παρασκευή βρίσκονται στην τελευταία ημέρα της 18ης εβδομάδας της άδειας μητρότητας, δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία και θα παραμείνουν σπίτι τους άλλες τέσσερις εβδομάδες».

Ως Υπουργείο, συμπλήρωσε ο Υπουργός Εργασίας, «έχουμε ήδη κάνει μία σχετική προεργασία, έτσι ώστε να ξέρουμε ποιες είναι οι νέες μητέρες που βρίσκονται σε αυτή τη φάση της άδειας μητρότητας τους, ούτως ώστε να μπορέσουμε μέσα στις επόμενες μέρες, εφόσον ξεκαθαριστεί ότι δρομολογείται η υπερψήφιση των νομοσχεδίων, για να τις ενημερώσουμε, λόγω του ότι την Παρασκευή εάν ενημερωθούν για αυτό από τα ΜΜΕ μπορεί να δημιουργηθεί μία αβεβαιότητα ή μία αμφιβολία». 

«Από πλευράς μας, είμαστε πανέτοιμοι για να εφαρμοστεί το συντομότερο, άμεσα, μετά από την ψήφιση των νομοσχεδίων, η επέκταση της άδειας μητρότητας, ούτως ώστε να μπορέσουν οι νέες μητέρες να περάσουν περισσότερο χρόνο με τα νεογέννητα παιδιά τους», τόνισε περαιτέρω ο κ. Παναγιώτου.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι με βάση τα όσα λέχθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο νομοσχεδίων, όλα τα κόμματα τάσσονται υπερ της ψήφισής τους και συνεπώς αναμένεται ότι την Πέμπτη αυτά θα ψηφιστούν ομόφωνα σε Νόμο.

Τι αλλάζει

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τα δύο νομοσχέδια, προωθείται η τροποποίηση των βασικών Νόμων («Περί Προστασίας της Μητρότητας» και «Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων») ώστε να επεκτείνεται η περίοδος της άδειας και του επιδόματος μητρότητας από 18 εβδομάδες σε 22 εβδομάδες για τον πρώτο τοκετό ή σε περίπτωση απόκτησης πρώτου παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας για τον πρώτο τοκετό. Επίσης, σε περίπτωση απόκτησης πρώτου παιδιού μέσω υιοθεσίας, η περίοδο της άδειας και του επιδόματος μητρότητας επεκτείνεται από 16 εβδομάδες σε 20 εβδομάδες.

Επιπρόσθετα, το δικαίωμα σε άδεια και επίδομα μητρότητας επεκτείνεται μέχρι 8 εβδομάδες, στις περιπτώσεις μητέρων των οποίων το βρέφος νοσηλεύεται είτε σε θερμοκοιτίδα λόγω πρόωρου τοκετού, είτε νοσηλεύεται λόγω άλλου προβλήματος υγείας αμέσως μετά τον τοκετό.

Στα υπό αναφορά νομοσχέδια, έχει συμπεριληφθεί μεταβατική διάταξη, ώστε οι πρόνοιες αυτών να τυγχάνουν εφαρμογής και σε σχέση με μισθωτές που βρίσκονται σε άδεια μητρότητας κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των Νόμων.

Όπως αναφέρεται ακόμη στην εισηγητική έκθεση, με βάση την εκτίμηση της αναλογιστικής μελέτης που έγινε για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες για το πρώτο παιδί, βάσει της υφιστάμενης φόρμουλας υπολογισμού της άδειας μητρότητας, το ύψος της δαπάνης κοστολογήθηκε στα 4,1 εκ. ευρώ έως 4,4 εκ. ευρώ ετησίως ή 0,4% επί των ασφαλιστέων αποδοχών. Από τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης, τονίζεται, δεν επηρεάζεται η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την υλοποίηση της ρύθμισης αυτής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από τις προωθούμενες αλλαγές εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν 5.000 νέες μητέρες σε ετήσια βάση.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου